Οταν έλθει το τέλος του κόσμου, η συντέλεια του σύμπαντος, ας βρίσκεσαι όσο πιο μακριά γίνεται από την Αμερική. Τράβα από τώρα στη Νέα Ζηλανδία και πιάσε στασίδι. Γιατί; Πού να ξέρουμε εμείς…
Πρέπει να ρωτήσεις τους αμερικανούς δισεκατομμυριούχους οι οποίοι… αποικίζουν το κράτος της Ωκεανίας και χτίζουν εκεί πολυτελή μπούνκερ στα έγκατα της Γης. Γιατί τα χτίζουν; Για την περίπτωση που ο Αρμαγεδδών θα συμβεί κατά τη διάρκεια της παντοκρατορίας τους και θα απειλήσει τον αφράτο αφαλό τους.
Μήπως είναι ηλίθιοι και νομίζουν ότι κρύβοντας το σαρκίο τους θα σώσουν την ψυχή τους;
Δεν ακούγεται πειστικό. Πρόκειται, λένε, για μία τάση των υπερπλουσίων που εκδηλώθηκε τα τελευταία χρόνια και παροξύνθηκε, όπως κάθε τρέλα, υπό συνθήκες πανδημίας.Τώρα έτρεξαν εκεί, στα πολυτελή «καταφύγιά» τους, για να γλιτώσουν από τον κορονοϊό.
Οι Κροίσοι της Σίλικον Βάλεϊ εγκατέλειψαν εγκαίρως την Καλιφόρνια και τις ΗΠΑ μόλις η υγειονομική κρίση άρχισε την επικίνδυνη κλιμάκωσή της. Κατάφεραν να φθάσουν στο Οκλαντ πριν από τις 16 Μαρτίου, προτού δηλαδή κλείσουν τα νεοζηλανδικά σύνορα προς όλους τους ξένους. Ε, θα ησύχασαν κάπως, αφού οι πεθαμένοι από την ίωση εκεί, στην άλλη άκρη της Γης, είναι ελάχιστοι. Οι χρυσοί αφαλοί μάλλον τη γλίτωσαν προσώρας.
Το μέρος είναι μακρινό και όμορφο, λένε. Δέκα χιλιάδες χιλιόμετρα απέχει από το Σαν Φρανσίσκο και 15.000 χιλιόμετρα από τη Νέα Υόρκη. Εχει και καθαρά νερά, μόνο πέντε εκατομμύρια πολίτες να ταΐσει και ωραία θέα να προλάβεις να δεις σαν τελευταία εικόνα άμα σε πετύχει ξαφνικά το χαροδρέπανο. Με δυο λόγια, είναι το ιδανικό «καταφύγιο» για τους περίτρομους ματσωμένους. Διότι, εκτός από τις ιώσεις, οι τύποι αυτοί σκιάζονται και τη σκιά τους: τα δυνητικά μπάχαλα και τις ταραχές, τις επερχόμενες κλιματικές καταστροφές, τον ίδιο τον φόβο του θανάτου τους.
Ο ρουμανοαμερικανός επιχειρηματίας Μιχάι Ντινουλέσκου και η κυρία του άφησαν τα πάντα πίσω στο home (ακόμη και τη startup για το κρυπτονόμισμα) και τώρα ζουν στο νησί Γουαϊχίκι, σε διώροφη βίλα με ενοίκιο 2.400 δολάρια τον μήνα, τρεις τουλάχιστον φορές λιγότερα από όσα πλήρωνε για το ρετιρέ του στο Σαν Φρανσίκο . Η αγορά κάποιου σπιτιού για αυτόν είναι προβληματική υπόθεση, αφού το 2018 η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας απαγόρευσε στους αλλοδαπούς την αγορά ακινήτων. Είχε προλάβει όμως ο Πίτερ Τιλ, συνιδρυτής του PayPal, να αποκτήσει την ντόπια υπηκοότητα το 2011 και να αγοράσει δύο βίλες στη λίμνη Γουανάκα, στο Κουίνσταουν. Τα «καταφύγιά» του έχουν πολλές ανέσεις και κυρίως κανονικά καταφύγια, υπόγεια, μπούνκερ δηλαδή, και αρκετά «δωμάτια πανικού» για να πανικοβληθεί ολόκληρη η Ωκεανία, μαζί με την Αυστραλία της και τα κοάλα και τους καρχαρίες .
Η ιταλική Corriere della Sera χαρακτηρίζει τον Τιλ εμπνευστή της τάσης φυγής προς τη Νέα Ζηλανδία, έναν «δεξιό λιμπερτίνο» και «αντικρατικιστή», φίλο του Τραμπ, που διάλεξε το εξωτικό μέρος για να ζήσει το ατομικιστικό του όνειρο. Συμπληρώνει το άλμπουμ των παρεπιδημούντων στη Νέα Ζηλανδία αμερικανών Κροίσων με τις φωτογραφίες του γκόλφερ Τζιμ Ρόρσταφ, του διαχειριστή hedge funds Τζούλιαν Ρόμπερτσον και του επιχειρηματία Ρόμπερτ Βιτσίνο.
Τα καταφύγια των «καταφυγίων»
Η βρετανική Mail δίνει ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για τα καταφύγια των «καταφυγίων». Κοστίζουν πολλά εκατομμύρια δολάρια, γράφει, και κατασκευάζονται στις ΗΠΑ από την εταιρεία Rising S. Co. η οποία έχει εγκαταστήσει περίπου 10 υπόγεια μπούνκερ στη Νέα Ζηλανδία τα τελευταία χρόνια, σε μέρη όπως το Χάμιλτον, το Χάνμερ Σπρινγκς και η προαναφερθείσα Γουανάκα.
Ενα μέτριο μπούνκερ κοστίζει περίπου 3 εκατ. δολάρια, αλλά… διευρυνόμενο μπορεί να κοστίσει ακόμη και 8 εκατ. δολάρια. Τα μπούνκερ αυτά είναι πολυτελή, ικανά για παραμονή 22 ατόμων, ενώ διαθέτουν και τρία υπνοδωμάτια, σάουνα, πισίνα και γυμναστήριο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News