191
Ο οίκος αξιολόγησης δεν μετέβαλε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας | .

Υποβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας από τον οίκο Fitch – Τι προβλέπει για το ΑΕΠ

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2020, 07:40
Ο οίκος αξιολόγησης δεν μετέβαλε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας
|.

Υποβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας από τον οίκο Fitch – Τι προβλέπει για το ΑΕΠ

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2020, 07:40

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε αιφνιδιαστικά τις προοπτικές (outlook) της Ελλάδας από θετικές (positive) σε σταθερές (stable) λόγω της κρίσης που έφερε ο κορονοϊός και των επιπτώσεων που θα έχει (και) στην ελληνική οικονομία.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ παραμένει ως έχει.

Επιπλέον, ο οίκος προβλέπει μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 8,1% φέτος, εξαιτίας της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία και της πτώσης των εσόδων από τον τουρισμό. Πάντως, ο Fitch αναμένει να υπάρξει μια ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο όπως και το 2021, οπότε και αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,1%.

Ο Fitch επισημαίνει πάντως ότι η πτώση του ΑΕΠ και η ανάκαμψη είναι εξαιρετικά αβέβαια μεγέθη, σε συνάρτηση και με την πορεία της πανδημίας. Αν, δηλαδή, επεκταθεί η περίοδος του lockdown ή αν υπάρξει ένα νέο μεγάλο κύμα μολύνσεων τους επόμενους μήνες, η μείωση του ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερη το 2020 και, αντίστοιχα, η αύξηση το 2021 μικρότερη.

Επιπλέον, ο οίκος σημειώνει ότι το 2020 το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι στο 7,4% ενώ, έπειτα από χρόνια, δεν θα υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα. Για το χρέος προβλέπει αύξηση στο 194,8% για το 2020 με κάμψη την επόμενη χρονιά στο 187%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...