574
Κινέζοι επιστήμονες εργάζονται στο επίμαχο εργαστήριο του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν, τον Φεβρουάριο του 2017 | EPA/SHEPHERD HOU

Τετραπλάσιοι οι μολυσμένοι με κορονοϊό στην Κίνα – έρευνα του Χονγκ Κονγκ

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2020, 12:57
Κινέζοι επιστήμονες εργάζονται στο επίμαχο εργαστήριο του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν, τον Φεβρουάριο του 2017
|EPA/SHEPHERD HOU

Τετραπλάσιοι οι μολυσμένοι με κορονοϊό στην Κίνα – έρευνα του Χονγκ Κονγκ

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2020, 12:57

Είναι διάχυτη στον κόσμο εκτός Κίνας η εντύπωση ότι οι Κινέζοι κρύβουν ή παραποιούν τα νούμερα της πανδημίας του κορονοϊού, τόσο για τα κρούσματα όσο και για τους θανάτους.

Κατηγορίες κατά της Κίνας, για απόκρυψη και παραποίηση στοιχείων, εξαπολύονται από πολιτικούς και ειδικούς, ενώ μεγαλώνει η ένταση ανάμεσα στο καθεστώς του Σι Τζινπίνγκ και τον δυτικό κόσμο, πρωτοστατούντων των ΗΠΑ και της κυβέρνησης Τραμπ.

Μία νέα έρευνα επιστημόνων στο Χονγκ Κονγκ, ρίχνει και αυτή λάδι στη φωτιά, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα επίσημα νούμερα της Κίνας δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει η Guardian.

Συγκεκριμένα, ακαδημαϊκοί στη σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ αναφέρουν σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Lancet, ότι περισσότεροι από 232.000 άνθρωποι μολύνθηκαν στην Κίνα στη διάρκεια του πρώτου κύματος της επιδημίας του κορονοϊού, δηλαδή τετραπλάσιοι από το επίσημο νούμερο για εκείνη την περίοδο.

Οι κινεζικές αρχές έχουν δηλώσει 55.000 μολύνσεις για το διάστημα του πρώτου κύματος, από τις 15 Ιανουαρίου (τα πρώτα κρούσματα φαίνεται πως παρατηρήθηκαν στις 9 ή 12 Ιανουαρίου στη Γουχάν) έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Ομως, η επίσημη καταγραφή είναι λανθασμένη, λένε οι ερευνητές, καθώς δεν λαμβάνει υπόψιν της τους νεότερους ορισμούς ενός ασθενούς με SARS-CoV-2.

Η επιτροπή δημόσιας υγείας της Κίνας δημοσίευσε συνολικά επτά εκδοχές του ορισμού της ασθένειας Covid-19 μεταξύ 15 Ιανουαρίου και 3 Μαρτίου, συνυπολογίζοντας κάθε φορά νέα δεδομένα. Σύμφωνα με την έρευνα του Χονγκ Κονγκ, με κάθε νέα εκδοχή, αυξάνονταν σημαντικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς οι αρχές λάμβαναν υπόψιν τα νέα στοιχεία.

Αν λοιπόν, κατέγραφαν, από την αρχή της εμφάνισης της νόσου, τους φορείς του ιού με βάση τον πιο πρόσφατο επιστημονικό ορισμό της, τότε οι άνθρωποι που μολύνθηκαν μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου στην Κίνα, έφτασαν τους 232.000.

Οταν αυτό το νούμερο συγκριθεί με τα έως τώρα επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα, που είναι 82.798, καταλαβαίνει κανείς ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει με τα νούμερα που δίνουν οι Κινέζοι.

Οι ίδιοι άλλωστε, πριν έξι ημέρες, παραδέχθηκαν ότι οι θάνατοι στη Γουχάν ήταν διπλάσιοι από αυτούς που είχαν αρχικά δηλώσει.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι κραυγές διαμαρτυρίας κατά της Κίνας, για την εξάπλωση της πανδημίας. Ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον επικοινώνησε με τους ηγέτες των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών και ζήτησε τη στήριξή τους στο αίτημά του να γίνει μία ενδελεχής έρευνα για την προέλευση της πανδημίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε καθώς το έχει ήδη ζητήσει ο ίδιος, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε ότι το επείγον ζήτημα είναι να ηττηθεί η πανδημία πριν διερευνηθεί ποιος έκανε λάθος. Δεν έγινε γνωστή η θέση της Ανγκελα Μέρκελ.

Βαριές είναι οι κατηγορίες και του Μάικ Πομπέο, υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας, σύμφωνα με την Telegraph.

Ο Πομπέο κατηγόρησε τους Κινέζους ότι δεν δίνουν πρόσβαση στη Δύση στα δείγματα του ιού που κρατούν στα εργαστήριά τους, ότι δεν ενημέρωσαν εγκαίρως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την εμφάνιση της νόσου, ότι απέκρυψαν το γεγονός της μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο για έναν ολόκληρο μήνα και ότι φίμωσαν τους δικούς τους επιστήμονες που προσπαθούσαν να προειδοποιήσουν στο αρχικό στάδιο της ασθένειας, τον υπόλοιπο κόσμο.

Ζήτησε επίσης από την Κίνα να επιτρέψει στους δυτικούς επισήμονες πρόσβαση στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Ιολογίας στη Γουχάν.

Ο κινέζος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον απάντησε ότι όλα αυτά είναι ψέμματα και προπαγάνδα των αμερικανών πολιτικών και ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του Τραμπ και του Πομπέο.

Τέλος, η πολιτεία του Μιζούρι κατέθεση μήνυση εναντίον της κινεζικής κυβέρνησης για παραπλάνηση των πολιτών και την πρόκληση πανδημίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...