600
Τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία έχουν πλημμυρίσει με e-mails που στέλνουν απατεώνες με πρόσχημα τον κορονοϊό | Shutterstock

H Google «αποκρούει» τους απατεώνες του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2020, 21:09
Τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία έχουν πλημμυρίσει με e-mails που στέλνουν απατεώνες με πρόσχημα τον κορονοϊό
|Shutterstock

H Google «αποκρούει» τους απατεώνες του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2020, 21:09

Από την στιγμή που η ηλεκτρονική αλληλογραφία έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου ήταν επόμενο να προσπαθήσουν κάποιοι να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο με κακόβουλο τρόπο είτε για να προκαλέσουν προβλήματα στους υπολογιστές όσων έκαναν το λάθος να ανοίξουν το e-mail παγίδα είτε να προσπαθήσουν να τους εξαπατήσουν αποσπώντας τους προσωπικά δεδομένα ή χρήματα.

Οι κακόβουλοι του κυβερνοχώρου εκμεταλλεύονται κάθε φορά την συγκυρία που υπάρχει για να καταφέρουν να υλοποιήσουν τα σχέδια τους μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τα τελευταία χρόνια και μέσω εφαρμογών κινητών τηλεφώνων. Πολύ συχνά τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία βομβαρδίζονται από e-mails που καλούν τους παραλήπτες να τα ανοίξουν για να δουν φωτογραφίες ή βίντεο (συνήθως ροζ απόχρωσης) αθλητών, καλλιτεχνών, πολιτικών και κάθε είδους σελέμπριτι που βρίσκονται στην επικαιρότητα. Αυτά τα e-mails περιέχουν ιούς οι οποίοι μόλις κάποιος κάνει το λάθος να τα ανοίξει εισέρχονται στον υπολογιστή του. Οι ιοί είτε υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα των χρηστών που έκαναν το λάθος να ανοίξουν το e-mail είτε κρύβονται και όταν ο αποστολέας το αποφασίσει ενεργοποιούνται και εκείνος παίρνει τον έλεγχο του υπολογιστή τον συνδέει σε ένα δίκτυο με υπολογιστές άλλων θυμάτων του και τους χρησιμοποιεί σε επιθέσεις εναντίον κάποιου στόχου.

Μια άλλη μεγάλη κατηγορία κακόβουλων e-mails είναι αυτή στην οποία οι δημιουργοί της προσπαθούν να εξαπατήσουν όσους τα διαβάσουν. Χρησιμοποιώντας διαφόρους ευφάνταστους τρόπους οι δημιουργοί αυτών των e-mails προσπαθούν να πείσουν τους παραλήπτες να τους δώσουν οικειοθελώς είτε κάποια προσωπικά τους δεδομένα είτε χρήματα.

Οι cyber απάτες με τον ιό

Με δεδομένο ότι η υπηρεσία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Google, το γνωστό Gmail, έχει περίπου 1,5 δισ. χρήστες είναι φυσικό οι κακόβουλοι και οι απατεώνες του ηλεκτρονικού κόσμου να αναζητούν μαζικά εκεί τα θύματα τους. Η Google εντοπίζει και μπλοκάρει καθημερινά περίπου 100 εκατ. e-mails που έχουν ως στόχο την εξαπάτηση των χρηστών του Gmail. Το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των e-mails που χρησιμοποιούν την πανδημία ως… τυράκι στην παγίδα που έχουν στήσει έχει εκτοξευτεί. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC η Google τις τελευταίες δέκα μέρες εντοπίζει και μπλοκάρει καθημερινά 18 εκατ. e-mails απατεώνων που προσπαθούν να ξεγελάσουν τους χρήστες με πρόσχημα τον κορονοϊό.

Στην εικόνα ένα από τα e-mail που στέλνουν απατεώνες το οποίο υποτίθεται ότι στέλνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητώντας την συνδρομή των χρηστών του Internet.

Τα e-mail αυτά υποτίθεται ότι προέρχονται από διεθνείς οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή φιλανθρωπικές οργανώσεις και ζητούν από τους χρήστες είτε να κατεβάσουν κάποιο λογισμικό που βοηθά υποτίθεται στις έρευνες της πανδημίας είτε δωρεές. Κάποιοι πιο τολμηροί απατεώνες προσπαθούν να ξεγελάσουν κρατικές υπηρεσίες χωρών αποστέλλοντας e-mails τα οποία υποτίθεται ότι προέρχονται από γνωστούς δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς ζητώντας χρηματοδότηση για δράσεις που έχουν αναπτύξει σχετικά με την πανδημία.

Η Google υποστηρίζει ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που έχει αναπτύξει για αυτό τον σκοπό καταφέρνουν να εντοπίσουν και εξουδετερώσουν το 99.9% των e-mails που σχετίζονται με κάθε είδους απάτες πριν αυτά φτάσουν στους παραλήπτες τους.

Εκτός από την Google και οι εταιρείες που ασχολούνται με την ασφάλεια στον ηλεκτρονικό κόσμο αναφέρουν μια σειρά από απάτες και επιθέσεις που οργανώνονται με προκάλυψη την πανδημία. Ξεπετάγονται συνεχώς κακόβουλα sites αλλά και κακόβουλες εφαρμογές κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούν τον κορονοϊό για να πείσουν τα θύματα τους να τα χρησιμοποιήσουν. Μια εφαρμογή κινητών τηλεφώνων που υποτίθεται ότι εντοπίζει την εξάπλωση του ιού στην πραγματικότητα μπλοκάρει την συσκευή του θύματος και του ζητά λύτρα για να του επιτρέψει την πρόσβαση στο τηλέφωνο του. Οπότε καλό είναι όλοι να προσέχουν πολύ την ηλεκτρονική τους αλληλογραφία και τις εφαρμογές που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το διάστημα ειδικά εκείνες που σχετίζονται με την πανδημία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...