Την ερχόμενη Πέμπτη 23 Απριλίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί ακόμη μία εξαιρετικά κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Κορυφής μεταξύ των 27 ηγετών και επικεφαλής των κυβερνήσεων των κρατών – μελών της ΕΕ με αποκλειστικό στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για την αντιμετώπιση του τεράστιου κόστους που θα επιφέρει η πανδημία Covid-19 στις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους ευρωπαίους αρχηγούς, δεδομένου ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρεται να εργάζεται νυχθημερόν για την παρουσίαση ενός ιδιαίτερα φιλόδοξου σχεδίου για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας ύψους τουλάχιστον ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. Το ποσό προβλέπεται να συγκεντρωθεί μέσω της έκδοσης ευρωπαϊκών ομολόγων (ανάκαμψης) και να διανεμηθεί μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό εν μέρει υπό μορφή μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων και εν μέρει υπό μορφή δανείων με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και αποπληρωμή σε βάθος τουλάχιστον 20 ετών.
Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της La Repubblica, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σκοπεύει να παρουσιάσει το σχέδιό της, το οποίο εκπονεί σε στενή συνεργασία με τον Σαρλ Μισέλ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απευθείας στους ευρωπαίους ηγέτες, ούτως ώστε εάν επιτευχθεί τελικά κάποια συμφωνία να κοινοποιήσει το ακριβές περιεχόμενό του πριν από το τέλος του μήνα.
Εγγύηση για την έκδοση των «UrsulaBonds», όπως έσπευσε να τα ονοματίσει o Αλμπέρτο ντ’ Αρτζένιο, ανταποκριτής της ιταλικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες, θα αποτελέσει ο νέος πολυετής προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την περίοδο 2021 -2027. Χάρη στην πιστοληπτική αξιολόγηση (ΑΑΑ) που απολαμβάνει η ΕΕ, αναμένεται πως θα στοχεύσει στη συγκέντρωση ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο από τις αγορές. Αυτό σημαίνει, ωστόσο, ότι θα πρέπει καταρχάς να εγκριθεί ο νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, υπόθεση κάθε άλλο παρά εύκολη καθώς για ακόμη μια φορά υπάρχει χάσμα απόψεων μεταξύ των «φιλόδοξων του Νότου και των σφικτών του Βορρά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιταλός δημοσιογράφος.
Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός αποτελείται από τα χρήματα που καταβάλλουν τα κράτη μέλη στις Βρυξέλλες για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών τους και από τις εν δυνάμει δαπάνες, ένα ανώτατο ποσό πόρων τους οποίους η ΕΕ μπορεί να ζητήσει από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μόνον σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το σχέδιο της Φον ντερ Λάιεν δεν προβλέπει την αύξηση του ποσού που καταβάλλουν οι χώρες της ΕΕ για τον ετήσιο προϋπολογισμό ο οποίος επί του παρόντος ορίζεται γύρω στο 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Στόχος των Βρυξελλών είναι να αυξηθεί το όριο των πόρων που προορίζονται για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών στο 2% του ευρωπαϊκού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Ετσι, τα πολλά δισεκατομμύρια μεταξύ των δύο τμημάτων του προϋπολογισμού – μεταξύ των χρημάτων που καταβάλλονται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και των χρημάτων που ενδεχομένως να καταβληθούν εάν χρειαστεί – προβλέπεται πως θα αποτελέσουν την εγγύηση για την έκδοση των ομολόγων που φέρεται να επιθυμεί η γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν.
Αρκετοί θεωρούν πως το εν λόγω σχέδιο θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει αποδεκτό από την Ανγκελα Μέρκελ και τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες που συνασπίζονται γύρω της, δεδομένου ότι καθιστά δυνατή την έκδοση μιας μορφής ευρωομολόγων με την Κομισιόν, ωστόσο, να αποτρέπει, ως εκδότρια των ομολόγων, την επίμαχη αμοιβαιοποίηση του χρέους.
Το σχέδιο της Φον ντερ Λάιεν είναι φιλόδοξο κυρίως γιατί στοχεύει να ικανοποιήσει συγχρόνως και τους Βόρειους και τους Νότιους της Ευρώπης. Υπάρχει, ωστόσο, ένα σημαντικό πρόβλημα και έγκειται στο ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, όπως υποστηρίζουν κατά κύριο λόγο οι Ιταλοί, με τον ιταλό πρωθυπουργό να ζητά την άμεση κοινή έκδοση χρέους. Αντιθέτως, δεδομένης της σχεδόν μόνιμης αντιπαράθεσης Βορρά – Νότου, αναμένεται πως θα χρειαστούν αρκετοί μήνες ακόμα για την ολοκλήρωση των δύσκολων και περίπλοκων διαπραγματεύσεων για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Προς το παρόν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, λαμβάνοντας υπόψη και το πρόγραμμα επαναγοράς δημόσιου και ιδιωτικού χρέους ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφάσισε η ΕΚΤ, προτρέπουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν αρχικά τα 540 δισεκατομμύρια ευρώ που ενέκρινε το Eurogroup για την προστασία του κοινωνικού και οικονομικού ιστού των ευρωπαϊκών χωρών και της ΕΕ στο σύνολό της. Αλλά ο Τζουζέπε Κόντε εξακολουθεί να ζητά επιτακτικά την έκδοση κοινού χρέους και αυτό σημαίνει πως η τηλεδιάσκεψη Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης δεν αποκλείεται να εξελιχθεί εκ νέου σε ναυάγιο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News