443
Εθελοντές του NHS πηγαίνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε λονδρέζικο γηροκομείο | Reuters

Αναμένοντας την ειδοποίηση: Πώς δουλεύουν οι 750.000 βρετανοί εθελοντές

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2020, 08:01
Εθελοντές του NHS πηγαίνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε λονδρέζικο γηροκομείο
|Reuters

Αναμένοντας την ειδοποίηση: Πώς δουλεύουν οι 750.000 βρετανοί εθελοντές

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2020, 08:01

Ενας «Καλός Σαμαρείτης» βοηθάει τους απανταχού… καλούς Σαμαρείτες της Βρετανίας στο, ομολογουμένως, δύσκολο έργο τους.

Με το όνομα Good Sam (Καλός Σαμαρείτης) μία πρόσφατη εφαρμογή για smartphone έχει τεθεί σε εφαρμογή στην αποκλειστική υπηρεσία των 1.5 εκατ. Βρετανών οι οποίοι έχουν κληθεί να παραμείνουν αυστηρά μέσα στο σπίτι τους στη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού.

Οπως τονίζει ο άνθρωπος πίσω από την εν λόγω εφαρμογή, ο γιατρός Mαρκ Ουίλσον από το Λονδίνο, το «Good Sam» μπορεί να σώσει ζωές, αφού ειδοποιεί άμεσα τον πιο κοντινό εκπαιδευμένο άνθρωπο, για την παροχή πρώτων βοηθειών σε όποιον τις έχει ανάγκη.

Το application, που διαθέτουν υποχρεωτικά στο κινητό τους οι εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές-Καλοί Σαμαρείτες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), λειτουργεί με δύο εφαρμογές που είναι το GoodSAM Alerter και GoodSAM Responder.

Ο GoodSAM Alerter χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες εντοπισμού θέσης για να εντοπίσει τη θέση του ατόμου που χρειάζεται βοήθεια.

Οποιο άτομο χρειάζεται βοήθεια, πατάει ένα κουμπί στο κινητό του και αμέσως φεύγει σήμα σε κάποιο από τα χιλιάδες τηλέφωνα των εθελοντών, οι οποίοι ακούνε μια θορυβώδη σειρήνα να τους ειδοποιεί και επιλέγουν αν θα απαντήσουν ή όχι στην κλήση -ανάλογα με το αν είναι διαθέσιμοι εκείνη την στιγμή, αν ειναι κοντά σε αυτόν που ζητάει βοήθεια κ.ο.κ.

Κατόπιν, ο εθελοντής στέλνει συνεχώς ενημερώσεις στα «κεντρικά» της εφαρμογής, στο GoodSAM Responder, προκειμένου να επιτραπεί η παρακολούθηση της θέσης του εθελοντή, και να μεταφερθεί το σήμα σε κάποιον εκπρόσωπο του NHS για την αποστολή ενός ασθενοφόρου ή πρώτων βοηθειών ή ό,τι άλλο απαιτείται.

Ηδη, περισσότεροι από 750.000 άνθρωποι έχουν δηλώσει εθελοντές στη Βρετανία προκειμένου να στηρίξουν το NHS.

Σχεδόν πέντε άνθρωποι ανά δευτερόλεπτο άρχισαν να δηλώνουν εθελοντές από τη στιγμή που ο βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ απηύθυνε, στα τέλη του Μαρτίου, δημόσια έκκληση «για 250.000 ενήλικους και υγιείς εθελοντές που θα αναλάβουν να ψωνίζουν τρόφιμα και φάρμακα για τους απομονωμένους ευάλωτους ανθρώπους, να μεταφέρουν με το αυτοκίνητο ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο στο σπίτι τους, να μεταφέρουν εξοπλισμό, εφόδια ή φάρμακα ανάμεσα σε εγκαταστάσεις του NHS ή και απλώς να τηλεφωνούν τακτικά στους μοναχικούς ηλικιωμένους που βρίσκονται σε καραντίνα ώστε να τους τονώνουν το ηθικό».

Παράλληλα, πάνω από 12.000 μέλη του προσωπικού του βρετανικού ΕΣΥ που είχαν βγει πρόσφατα σε σύνταξη προσφέρθηκαν να επανενταχθούν στην πρώτη γραμμή έπειτα από ένα αντίστοιχο κάλεσμα των Αρχών.

«Κατάπληκτος» από το μέγεθος της ανταπόκρισης στην έκκληση για εθελοντές δήλωσε ο εθνικός ιατρικός διευθυντής του NHS Στίβεν Πόουις.

«Σε καιρούς σαν αυτόν, βλέπουμε εκρήξεις αλτρουισμού, ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν, είναι λοιπόν μια υπέροχη αντίδραση, όπως και όλοι αυτοί οι γιατροί που επιστρέφουν, όλες αυτές οι νοσοκόμες που επιστρέφουν» δήλωσε.

«Πρέπει να ενωθούμε για να νικήσουμε αυτόν τον ιό και όταν αυτή η χώρα ενώνεται, γίνεται αήττητη» κατέληξε με την σειρά του ο βρετανός υπουργός Υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...