Τα όσα θλιβερά συνέβησαν στις εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα είναι πλέον γνωστά (εδώ) και τα έχουν αναλάβει οι εισαγγελείς και η ΕΛ.ΑΣ., η οποία μεταξύ άλλων ψάχνει τον ιερέα που, παραβιάζοντας τις απαγορεύσεις και τις οδηγίες της Ιεράς Συνόδου, προσέφερε Θεία Μετάληψη σε πιστούς από την πίσω πόρτα του ναού του.
Ενα δευτερεύον θέμα ωστόσο έχει προκύψει στο Νησί των Φαιάκων καθώς, όπως ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ, παρούσα στην πολυσυζητημένη λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα ήταν και η δήμαρχος της πόλης, Μερόπη Υδραίου, «νομιμοποιώντας» έτσι τα τελετουργικά και την, πέρα από κάθε λογική εν μέσω επιδημίας, προσφορά Θείας Κοινωνίας.
Θεωρητικά, με βάση τους κανόνες που έχει θεσπίσει η Πολιτεία στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας ανάσχεσης του κορονοϊού, οι λειτουργίες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Το ίδιο έχει απαιτήσει και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ειδικά για αυτές τις άγιες ημέρες του Πάσχα.
Ομως στην Κέρκυρα, το «κεκλεισμένων των θυρών» φαίνεται ότι έχει μια διασταλτική ερμηνεία. Υπάρχουν πολλοί ιερείς, επίσημοι προσκεκλημένοι και όλα τα τελετουργικά, με πρόφαση ότι πρόκειται για τη λειτουργία που μεταδίδεται τηλεοπτικά –έπειτα κλείνουν οι θύρες για να μην μπουν άλλοι…
Οπως ανέφερε το corfupress.com, το «παρών» στη λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων, έδωσαν, εκτός από τη δήμαρχο κυρία Υδραίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρης Μεταλλινός, δημοσιογράφοι, τηλεοπτικά συνεργεία, εκπρόσωποι φιλαρμονικών και ιερείς. Η τελετή μεταδόθηκε ζωντανά και έτσι τα πλάνα στέκονται ως αδιάψευστος μάρτυρας
Η παρουσία της κυρίας Κυπραίου, ανάμεσα σε πολλούς άλλους, στην εκκλησία έδωσε λαβή για δικαιολογημένα σχόλια από την τοπική αντιπολίτευση.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν χαρακτηριστικά:
«Κυριακή των Βαΐων η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας κ. Υδραίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μεταλλινός κι άλλοι παράγοντες του τόπου, παρά τις αυστηρές διατάξεις, παραβρέθηκαν στην τέλεση της θείας λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου, παρουσία τους, τελέστηκε και η θεία κοινωνία. Ασφαλώς, θεωρούμε απαράδεκτη και την πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Κέρκυρας να παραβεί τους νόμους και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, θέτοντας σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία. Ερωτηματικά προκαλεί και η στάση της αστυνομίας, καθώς είναι υπεύθυνη για την τήρηση των μέτρων.
«Τι δηλώνει αυτή η πράξη της κυρίας Υδραίου; Ποιο μήνυμα εκπέμπει; Ότι η κυρία Δήμαρχος είναι η πιο πιστή από όλους τους συμπολίτες μας και αδυνατεί να κρατηθεί μακριά από τον ναό; Ότι γι’ αυτήν δεν ισχύουν οι νόμοι και οι διατάξεις, άρα εμμέσως πλην σαφώς μας καλεί να τους καταστρατηγήσουμε κι εμείς, αν και εφόσον μπορούμε; Ή απλώς ότι δε διστάζει να τα θυσιάζει όλα μπροστά στο επικοινωνιακό παιχνίδι της και τις μελλοντικές ψήφους που θα στηρίξει πάνω σ’ αυτό;
«Αποφύγαμε, λόγω σεβασμού στις συνθήκες, να σχολιάσουμε όλο τον επικοινωνιακό εμπαιγμό και τις ελλείψεις σε δράσεις και προστασία ουσίας για τις ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας, αλλά εδώ πρόκειται για το αποκορύφωμα· για το οποίο προφανώς, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, θα απαντήσει στον εισαγγελέα.
«Σε εμάς πρέπει να απαντήσει για το ότι προκάλεσε τη νοημοσύνη μας, το περί δικαίου αίσθημα και τον αγώνα που δίνουμε όλοι και όλες, με προσωπικές θυσίες, για τον περιορισμό της διάδοσης του COVID–19 στη χώρα μας.
«Το παράδειγμα των δημοσίων προσώπων είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα προς όλους τους πολίτες. Και αυτό δεν πρέπει να είναι άλλο από το ότι μπροστά στον νόμο είμαστε όλοι ίσοι. Αυτή είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας».
Από την πλευρά του, ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής ανέφερε μεταξύ άλλων:
«…Σε αυτή την δύσκολη στιγμή που περνά όλος ο λαός, οφείλουν οι τοπικοί άρχοντες να δίνουν το καλό παράδειγμα, όταν όπως τονίζεται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας και τους επιστήμονες, είναι ανάγκη, κυρίως αυτές τις ημέρες του Πάσχα, να τηρηθούν με θρησκευτική ευλάβεια και με αυστηρότητα τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοιό. Έχω την πεποίθηση ότι κανείς δεν αμφιβάλλει για την πίστη στην Ορθοδοξία και στον Πολιούχο του νησιού μας, της κυρίας Δημάρχου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, άρα ήταν περιττή η παρουσία τους σήμερα στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος. Και όχι μόνο περιττή, αλλά και σε ένα βαθμό προκάλεσε τους υπόλοιπους πιστούς οι οποίοι και αυτοί θα ήθελαν να παραβρεθούν, αλλά λόγω των μέτρων παρέμειναν στο σπίτι τους. Δυστυχώς γι’ αυτούς δεν έχουν το προνόμιο της εξουσίας…»
Η ειρωνεία είναι ότι η κυρία Κυπραίου είχε προ ημερών πρωταγωνιστήσει σε μήνυμα για το #μενουμεσπιτι. Προφανώς εκτίμησε ότι δεν αφορά το μήνυμα την εξοχότητά της.
Η κατάθεση στον εισαγγελέα και μια συγγνώμη
Μετά την κατάθεσή της στο πλαίσιο του αυτοφώρου για την παρουσία της στον του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα την Κυριακή των Βαΐων, η δήμαρχος της πόλης προχώρησε σε δήλωση όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι έμεινε μόνο για λίγα λεπτά στον ναό εκπροσωπώντας τον δήμο και τήρησε όλες τις αποστάσεις.
Η κυρία Υδραίου διέψευσε ότι ήταν παρούσα στη Θεία Λειτουργία και πως μετείχε στο Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.
Παράλληλα ζήτησε συγγνώμη από τους συμπολίτες της εάν με την παρουσία της στον ναό εξέπεμψε λάθος μήνυμα και αναφέρει ότι «ξέρω να αναλαμβάνω την ευθύνη των πράξεών μου».
Η κυρία Υδραίου κάλεσε τους συμπολίτες της «να συνεχίσουν να πειθαρχούν στις αποφάσεις της πολιτείας και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας».
Αναλυτικά στη γραπτή δήλωσή η κυρία Υδραίου ανέφερε:
«Για την αποκατάσταση της αλήθειας, είμαι υποχρεωμένη να αναφερθώ στην πραγματική διάσταση των γεγονότων.
Ο Δήμος θέσπισε την τελετή λιτάνευσης του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος. Δεν πρόκειται για λειτουργία αλλά για λιτάνευση και δέηση του πολιούχου μας Αγίου Σπυρίδωνος σε ανάμνηση του θαύματος της σωτηρίας του νησιού από την πανώλη το 1630 μ.χ.
Η απόφαση ήταν η λιτάνευση να ακυρωθεί και να πραγματοποιηθεί περιφορά αυστηρά εντός του ναού και όχι γύρω από το ναό για να μην υπάρξει συνάθροιση πιστών.
Στον Ιερό Ναό προσήλθα χωρίς να παραβιάσω θύρες, παρέμεινα τηρώντας όλες τις αποστάσεις για λίγα λεπτά, μόνο για την περιφορά ως εκπρόσωπος όλου του Δήμου και αποχώρησα.
Στην Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων δεν ήμουν παρούσα και δεν μετείχα της Θείας Κοινωνίας, όπως ψευδώς διαδίδεται.
Καλώ τους συμπολίτες μου να συνεχίσουν να πειθαρχούν στις αποφάσεις της πολιτείας και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.
Δεν χρειάζομαι και δεν χρησιμοποιώ δικαιολογίες, ξέρω να αναλαμβάνω την ευθύνη των πράξεων μου.
Αν η ενέργειά μου, να βρεθώ στον Ι. Ναό του Αγ. Σπυρίδωνος για τους συγκεκριμένους λόγους που προανέφερα, προκάλεσε ηθική ή οποιαδήποτε άλλη βλάβη στους συμπολίτες μου ή εξέπεμψα λάθος μήνυμα προς την κοινωνία, ζητώ συγγνώμη.
Από εκεί και πέρα, είμαι έτοιμη να αντιμετωπίσω και την μικροκομματική εκμετάλλευση που επιχειρούν κάποιοι αλλά και τη στοχοποίησή μου. Μιλώντας πάντα με την γλώσσα της αλήθειας και με το έργο μου.
Εύχομαι σε όλους, η Μεγάλη Εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε να ενισχύσει τη δύναμη της πίστης μας και της ελπίδας, να μας οπλίσει όλους με υπομονή και καρτερία για να ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία».
Σε κάθε περίπτωση, η δήμαρχος είναι μια ξεχωριστή περίπτωση στη δημόσια σφαίρα. Γαλάζια υποψήφια χωρίς όμως επίσημο χρίσμα, εξελέγη πανηγυρικά στη δημαρχία του Nησιού των Φαιάκων στις εκλογές πέρυσι τον Μάιο, κατατροπώνοντας στον β’ γύρο, με ποσοστό 65,30%, τον αντίπαλό της, επίσης «γαλάζιο» και παλαιό δήμαρχο κ. Τρεπεκλή.
Και θα ήταν ένα τοπικό πολιτικό φαινόμενο, αν δεν μας απασχολούσε τον περασμένο Δεκέμβριο με το χριστουγεννιάτικο μήνυμά της.
Τότε ήταν που την έμαθε το πανελλήνιο, με τη φωτογραφία που σε κάποιους προκάλεσε συνειρμούς με την Μαρίνα Πατούλη, αν και έχει πολύ δρόμο ακόμα…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News