541
| CreativeProtagon

Αν μιλάμε για υποδειγματικό Δελτίο Ειδήσεων

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 16 Απριλίου 2020, 15:35
|CreativeProtagon

Αν μιλάμε για υποδειγματικό Δελτίο Ειδήσεων

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 16 Απριλίου 2020, 15:35

Θα το βρείτε και θα το παρακολουθήσετε κάθε βράδυ στο Newsnight του BBC2. Είναι η ειδησεογραφική σημαία του Οργανισμού, καθώς έπεται του κανονικού Δελτίου των 9 του BBC1. Επικεντρώνεται μόνο στα βασικά θέματα της καθημερινής ειδησεογραφίας και οποία επιλέγει με δικά της κριτήρια η συντακτική ομάδα, στη λογική του όχι απλά να πληροφορηθεί ο κόσμος τι συμβαίνει, αλλά και κυρίως γιατί συμβαίνει. Εμβαθύνει στα θέματα πιο ερευνητικά και, προπαντός με άποψη εμπεριστατωμένη, από ανθρώπους με κύρος και δημοσιογράφους με πολλά χιλιόμετρα στα πόδια τους.

Πριν λίγες μέρες η παρουσιάστρια του Newsnight Eμιλι Μάιτλις ξεκίνησε την εκπομπή με ένα εισαγωγικό που έκανε αίσθηση και συζητήθηκε πολύ. Πιάστηκε από την στερεότυπη φράση «ο Μπόρις είναι μαχητής και θα νικήσει τον κορονοϊό», που δεν έμεινε ούτε ένας σχεδόν πολιτικός, φίλος ή αντίπαλος του Πρωθυπουργού, που να μην χρησιμοποιήσει στις δηλώσεις του. Η Μάιτλις και οι συνεργάτες της έκτισαν το πρώτο θέμα γύρω από αυτήν την παραφωνία. Η πάσα, το «ON» που λέμε τηλεοπτικά, για να πέσει το βασικό θέμα, ήταν αυτή:

«Μας λένε ότι ο κορονοϊός είναι ο μέγας εξισορροπιστής. Δεν είναι. Το πράγμα είναι πολύ-πολύ πιο δύσκολο αν είσαι φτωχός. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να τον εμποδίσουμε να κάνει την κοινωνική ανισότητα ακόμα πιο μεγάλη;»

Μουσική. Γενικά πλάνα από το νοσοκομείο Σεντ Τόμας όπου νοσηλευόταν ο Τζόνσον. Τηλεοπτικά συνεργεία σε θέση βολής. Δημοσιογράφοι όρθιοι, έτοιμοι για το live. Το σήμα του Newsnight. Κάμερα στην παρουσιάστρια:

«Καλησπέρα σας. Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε γύρω από την Covid-19 είναι συχνά παραπλανητική. Δεν ξεπερνάς τον ιό αν έχεις ψυχικό σθένος ή δύναμη χαρακτήρα, ό,τι κι αν μας λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού. Και η νόσος δεν είναι ο μέγας εξισορροπιστής, τις επιπτώσεις της οποίας θα υποφέρουν με τον ίδιο τρόπο πλούσιοι και φτωχοί.

«Πρόκειται για έναν μύθο που πρέπει να ξεμασκαρευτεί. Αυτοί που δουλεύουν στη πρώτη γραμμή τώρα, οδηγοί λεωφορείων, εργαζόμενοι στην τροφοδοσία, σε οίκους φροντίδας, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, υποστηρικτικό προσωπικό σε νοσοκομεία, καταστηματάρχες, είναι οι δυσανάλογα χαμηλότερα αμειβόμενοι της κοινωνίας, και έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν τον κορωνοϊό γιατί είναι οι πλέον εκτεθειμένοι σε αυτόν.

«Εκείνοι που ζουν σε συγκροτήματα πολυκατοικιών και μικρά διαμερίσματα, βρίσκουν πολύ δυσκολότερα τα περιοριστικά μέτρα του lock-down που έχουν επιβληθεί. Όσοι κάνουν χειρωνακτικές εργασίες, δεν μπορούν τώρα να εργαστούν από το σπίτι.

«Μιλάμε για ένα ζήτημα υγείας με τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνική πρόνοια. Αλλά είναι και ένα ζήτημα πρόνοιας με τεράστιες επιπτώσεις στην δημόσια υγεία.

«Απόψε, καθώς η Γαλλία μπαίνει σε οικονομική ύφεση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προειδοποιεί ότι αυτή η πανδημία μπορεί να προκαλέσει την βαθύτερη κρίση, εμείς ρωτάμε ποιος κοινωνικός διακανονισμός ίσως χρειαστεί να τεθεί σε εφαρμογή για να εμποδίσει την ανισότητα να γίνει ακόμα πιο ολική;

«Ενα από τα πιο δύσκολα πράγματα καθώς σκαλίζεις αριθμούς και γραφικές παραστάσεις, στόχους, τάσεις, καμπύλες που μεγαλώνουν, ή γίνονται πιο λείες και μετά πέφτουν, είναι να ξεχνάς τα ονόματα και τις ζωές που χάνονται στον αυξανόμενο, ατέλειωτο απολογισμό των νεκρών.»

Oπου εδώ ακολουθεί, όπως θα δείτε, ένα σιωπηλό «προσκλητήριο», με τις φωτογραφίες και τα ονόματα ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο μέτωπο της μάχης κατά του κορoνοϊού. Oπως θα προσέξετε δε, οι περισσότεροι από αυτούς έχουν καταγωγή από άλλες χώρες, και ενσωματώθηκαν στην βρετανική κοινωνία –έτσι για να συνειδητοποιήσουμε, εκτός των άλλων, και ότι όλος ο πλανήτης μας, από καταβολής Ιστορίας, από μετανάστες «κινείται».

Καλημέρα σας, και προσέξτε ποιες ειδήσεις παρακολουθείτε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...