Είναι, αλήθεια, αμάρτημα η κουτοπονηριά; Εξαρτάται τι βάρος δίνεις στα συστατικά της έννοιας. Αν προτάξεις την πονηριά, τότε ασφαλώς και υπάρχει σχετική αναφορά στον μεγάλο, στον ατελείωτο, κατάλογο με τις αμαρτίες. Αν, πάλι, ξεκινήσεις από την κουταμάρα, ενδεχομένως να κρίνεις επιεικώς, όπως πρέπει να εξετάζονται οι αφελείς και οι ελαφρόμυαλοι. Όταν όμως πρόκειται για την Εκκλησία, τόσο η πονηριά, όσο και η κουταμάρα, δεν συγχωρούνται.
Η Εκκλησία της Ελλάδας έσπευσε να διευκρινίσει ότι η εγκύκλιος της για τετράωρη λειτουργία των ναών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, αφορά μόνο τους ιερείς και το διοικητικό προσωπικό. Και επειδή η Εκκλησία δεν ψεύδεται ποτέ, οφείλουμε να θεωρήσουμε την πρόθεση της αγνή, αλλά την πρόνοια της, τουλάχιστον, αφελή. Διότι όταν λες ότι οι ναοί (όλοι οι ναοί) θα λειτουργούν για τέσσερις ώρες στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι σαν να κάνεις ένα διακριτικό νεύμα προς τους πιστούς. Και αυτό που θα συμβεί, το γνωρίζουμε όλοι. Οι ιερείς θα τελούν τις Λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας πίσω από κλειστές πόρτες. Στις αυλές των εκκλησιών θα μαζεύονται πιστοί, μήπως και μυρίσουν το λιβάνι, αισθανθούν το δέος και την κατάνυξη των ημερών. Από δίπλα και οι καλοσυνάτοι πωλητές λαμπάδων. Ε, και μετά όλο και κάποιες θύρες θα ανοίξουν. Τα υπόλοιπα θα τα εξηγήσει ο ιερέας την άλλη μέρα σε ζωντανή σύνδεση: «Πού είναι το κακό, κύριε Παπαδάκη, στο να μπει μία γυναίκα, να ανάψει ένα κερί για την οικογένειά της και να αφήσει ένα λουλούδι στον Επιτάφιο; Τόσο πολύ φτάσαμε να φοβούμαστε τη Χάρη Του;».
Αλλωστε, το είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Αν κάποιος κάνει μία έξοδο από το σπίτι του, μπορεί, παρεμπιπτόντως, να ασκήσει ατομική λατρεία». Δεν ξέρω αν το κατάλαβε, αλλά είπε περίπου αυτό που πρότεινε και ο μητροπολίτης Κέρκυρας: ουσιαστικά κάλεσε τους πιστούς να στείλουν SMS και κωδικό 6 και να περάσουν να ανάψουν ένα κερί. Ούτε συνεννοημένοι να ήταν…
Κάποιος κακόπιστος, αλλοτριωμένος από τον σατανά, ενδεχομένως να διέκρινε και δόλο στη στάση της Ιεράς Συνόδου, με σκοπό να φέρει πιστούς στους ναούς και, με την ευκαιρία, να πέσει και τίποτα στο παγκάρι. Και ατολμία, ως και συνέργεια, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Αλλά, όχι, ας μείνουμε μακριά από τις υποψίες για δόλο, διότι τότε θα φτάσουμε να ελέγχουμε την Εκκλησία για δολιοφθορά και υπονόμευση των μέτρων κοινωνικού περιορισμού. Ας πούμε ότι η Εκκλησία συμπεριφέρθηκε αφελώς. Ποτέ δεν είναι αργά για να διορθώσει το λάθος της, κλείνοντας τους ναούς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News