1400
| Shutterstock

Η επόμενη μέρα στον τουρισμό δεν θα έχει μόνο δυσκολίες

Χριστίνα Πουτέτση Χριστίνα Πουτέτση 7 Απριλίου 2020, 21:20
|Shutterstock

Η επόμενη μέρα στον τουρισμό δεν θα έχει μόνο δυσκολίες

Χριστίνα Πουτέτση Χριστίνα Πουτέτση 7 Απριλίου 2020, 21:20

Θα χρειαστούν πολλά. Για να επανέλθουν οι ζωές μας στην κανονικότητα. Για να επανέλθει και ο τουρισμός.

Θα χρειαστούν κεφάλαια χρηματοδότησης, φορολογικές μεταρρυθμίσεις, μέριμνα για τους εργαζόμενους, βοήθεια στις υγιείς επιχειρήσεις, διευκολύνσεις στους ταξιδιώτες, ισχυρή καμπάνια για την προβολή.

Μπορεί να χρειαστεί το 10% των τουριστικών εσόδων του 2019 για να επανέλθουν οι επιχειρήσεις, είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, σε μια προσωπική εκτίμηση, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής του συνέντευξης Τύπου, την Τρίτη. Δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ.

Για να προσφέρουν στήριξη σε δύο άξονες: στην επιβίωση και στην ανταγωνιστικότητά τους.

Σε ό,τι αφορά την επιβίωση, προέχει η χρηματοδότηση για εξασφάλιση ρευστότητας. «Οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν κεφάλαια για να αρχίσουν να δουλεύουν». Από την Αναπτυξιακή Τράπεζα διατίθενται έως και δύο δισ. ευρώ εγγυήσεις από τις τράπεζες. Μετά το ζητούμενο είναι η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο.

Ολα αυτά θα πάρουν χρόνο. Εξάλλου ίσως χρειαστούν τρία χρόνια για να ομαλοποιηθεί ο τομέας διεθνώς.

«Προσπαθούμε να εκτιμήσουμε την επόμενη μέρα», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, συμπληρώνοντας ότι ακόμα είναι νωρίς για να προβλέψει κανείς το μετά. «Θα υποφέρουμε, θα είμαστε τραυματισμένοι, οικονομικά και κοινωνικά, αλλά έχουμε τα εργαλεία, τις ιδέες, το προϊόν και το brand για να επανέλθουμε, ακόμα και πριν την τριετία».

Γιατί ένα πράγμα ήδη «χτίζει» τα θεμέλια που θα στηρίξουν όλα τα παραπάνω. Η διαχείριση της πανδημίας από την Ελλάδα, έχει προβληθεί διεθνώς. Θετικά. «Η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία της κρίσης χρέους χρησιμοποιούνταν σαν ένα αντι-παράδειγμα», τονίζει. Σήμερα «αναφέρεται ως μια χώρα η οποία εγκαίρως έκανε αυτό που έπρεπε για να προστατευθεί από έναν πρωτοφανή κίνδυνο, για τον οποίο δεν είχε και προηγούμενο παράδειγμα αντιμετώπισης. Η χώρα έχει ισχυροποιήσει το brand της πλέον. Η Ελλάδα θεωρείται μια χώρα σοβαρή, υπεύθυνη και αυτό σκοπεύουμε, μαζί με την κυβέρνηση, να το κεφαλαιοποιήσουμε και τουριστικά, όταν έρθει η ώρα».

Ο ίδιος νωρίτερα αναφέρθηκε στο voucher με ισχύ 18 μηνών, που προανήγγειλε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και θα ψηφιστεί την Πέμπτη. Αυτό εξετάζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κατόπιν σύστασης του ευρωπαίου Επιτρόπου Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς. Το voucher προτείνεται αντί επιστροφής της προκαταβολής στον πελάτη, οπότε και του δίνεται η δυνατότητα να μεταφέρει χρονικά το ταξίδι του. Ετσι λειτουργεί ταυτόχρονα ως έμμεση χρηματοδότηση στην τουριστική επιχείρηση. Εάν τελικά ο πελάτης δεν το αξιοποιήσει, μετά την παρέλευση του 18μηνου, παίρνει πίσω τα χρήματά του. Στη συνέχεια της δυνατότητας αυτής, ο ΣΕΤΕ θα διαμορφώσει μια πρόταση-σύσταση για να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις προς τους πελάτες τους, εν είδει πρόσθετης παροχής, κατά τη διαμονή τους.

«Η Ελλάδα θεωρείται μια χώρα σοβαρή, υπεύθυνη και αυτό σκοπεύουμε μαζί με την κυβέρνηση να το κεφαλαιοποιήσουμε και τουριστικά, όταν έρθει η ώρα» λέει ο Γιάννης Ρέτσος (IntimeNews)

Στο σκέλος της χρηματοδότησης «θα χρειαστούν κεφάλαια για να ξεκινήσουν ξανά οι επιχειρήσεις να δουλεύουν. Το εργαλείο που ήδη ξέρουμε και θα είναι διαθέσιμο στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, είναι από την Αναπτυξιακή Τράπεζα», σημείωσε. Εχουν εγκριθεί αυτή τη στιγμή έως δύο δισ. ευρώ εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες. Αρχικά θα χρησιμοποιηθεί το ένα δισ. ευρώ. Οι τράπεζες το υπολογίζουν με μία μόχλευση περίπου 3,5, άρα σε πρώτη φάση θα έχουμε τρεισήμισι δισ. ευρώ διαθέσιμα για τις επιχειρήσεις, με προοπτική για άλλα τρεισήμισι σε σύντομο χρόνο, με εγγύηση του Δημοσίου η οποία θα φθάνει το 80%. Τα χρήματα αυτά θα μπορεί να δανειστεί οποιαδήποτε ενήμερη επιχείρηση σε ένα ύψος που θα φθάνει ή το διπλάσιο της μισθοδοσίας της για το 2019 ή το 25% του τζίρου της το 2019 και το επιτόκιο θα είναι το τραπεζικό που η επιχείρηση αυτή είχε σε συμφωνία με την τράπεζά της, με μια μικρή επιβάρυνση που θα προκύψει από την εγγύηση του Δημοσίου, που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα (από ΕΣΠΑ) επιδότησης των τόκων των μηνών Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου, το οποίο αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με έως 250 εργαζόμενους), το οποίο ανά επιχείρηση μπορεί να φθάσει τις 800.000 ευρώ.

Για την ανταγωνιστικότητα, αυτό «που αποτελεί πλέον μονόδρομο», είναι η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή και εστίαση – στο τουριστικό πακέτο – αλλά και στις μεταφορές, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Και πρόσθεσε την ανάγκη αναστολής του τέλους διαμονής.

Το επόμενο διάστημα θα γίνει και νέα επαφή με τον Πρωθυπουργό, με τηλεδιάσκεψη.

Το πότε θα έρθει η επόμενη μέρα; Η εκτίμηση του προέδρου του ΣΕΤΕ είναι προς τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Προς το παρόν, οι τουριστικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε “safe mode”. Αλλά και την επόμενη μέρα, δεν είναι σίγουρο πόσες και πώς θα λειτουργήσουν.  Με βάση την εξέλιξη της υγειονομικής διαχείρισης μέσα στον Μάιο «θα αρχίσουν σταδιακά να αίρονται οι απαγορεύσεις», επισήμανε. Και ανέφερε πληροφορίες του ότι και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιχειρήσει να κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας, κάτι που απέτυχε να κάνει στην εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιανουάριο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 880 εκατ. ευρώ. Περίπου αντίστοιχο νούμερο υπολογίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ και για τα στοιχεία του Φεβρουαρίου, εκτιμώντας ότι στο ταμείο τα τουριστικά έσοδα κυμαίνονται στα 1,7 δισ. ευρώ. «Είναι πολύ μεγάλη η απόσταση που μας χωρίζει από τα 18 δισ. ευρώ του 2019» και «δεν μπορώ να φανταστώ τι θα μπορούσε να προστεθεί σε αυτά. Σίγουρα οι απώλειες θα είναι πάρα πολύ μεγάλες». Για εφέτος, «ο αισιόδοξος στόχος – το εφικτό – λαμβάνοντας υπόψη ότι το β’ τρίμηνο είναι μηδενικό, είναι επανεκκίνηση στο τρίτο τρίμηνο και ουσιαστική ανάκαμψη και προσπάθεια ανάκτησης αυτών που έχουν χαθεί εφέτος από το τέταρτο τρίμηνο, που καταχρηστικά εφέτος βάζω και τον Σεπτέμβριο». Θα μπορούσε δηλαδή ο τουρισμός, από τον Αύγουστο και μετά, να ανακτήσει μέρος των απωλειών.

Φέτος, η εσωτερική αγορά θα είναι αυτή που θα κληθεί να τονώσει την εγχώρια ζήτηση, «αλλά αυτό δεν έχει καμία θετική επίπτωση στο ΑΕΠ και στα δημοσιονομικά της χώρας, είναι απλά εσωτερική κατανάλωση και «κάψιμο» του όποιου «λίπους». Ωστόσο είναι μια τονωτική ένεση για τις επιχειρήσεις για να διανύσουν τους υπόλοιπους δύσκολους μήνες του 2020. Αν και η εσωτερική αγορά τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί στο 10%, καθώς ο βασικός τροφοδότης είναι οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Αντίθετα η Ιταλία, βασίζεται στην κίνηση από το εξωτερικό και το εσωτερικό κατά 50% – 50%.

«Mε όση βιαιότητα αλλάξαμε όλο τον τρόπο σκέψης μας μέσα σε 40 μέρες, με τον ίδιο απότομο τρόπο θα αποκαταστήσουμε και τις παλιές μας συνήθειες»

Δυνητικές αγορές από το εξωτερικό για φέτος, θα μπορούσαν να είναι χώρες που τα πήγαν καλά στην υγειονομική διαχείριση της πανδημίας, εκτίμησε ο κ. Ρέτσος, όπως το Ισραήλ, η Κύπρος, ο Λίβανος και αραβικές αγορές. Αλλά και τα Βαλκάνια, καθώς περίπου δέκα εκατομμύρια αφίξεις στη χώρα είναι οδικές, από βαλκανικές χώρες.

Εξάλλου, οι βασικές αγορές της χώρας (Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ), αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με έξαρση της πανδημίας. Είναι ένα ζήτημα επίσης, οι χώρες που δεν δηλώνουν ακριβή στοιχεία κρουσμάτων. Και επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα μαζικά τεστ και πιστοποιητικά υγείας για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν, όταν αρθούν οι περιορισμοί. Αλλά και η ενίσχυση των δομών υγείας στα νησιά.

Ο σχεδιασμός μια πολύ καλής καμπάνιας θα έρθει στο προσκήνιο, «αφού πρώτα ανιχνεύσουμε σε ποιες αγορές θα πρέπει να στοχεύσουμε», τόνισε ο κ. Ρέτσος, εξαίροντας την κοινή προσπάθεια #GreeceFromHome, που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες με τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, στην οποία συμμετέχει με το περιεχόμενό της η αναβαθμισμένη τουριστική πλατφόρμα Discovergreece.com.

«Είναι μια συγκυρία πολέμου», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Με την πανδημία καλούμαστε να αναθεωρήσουμε τις ζωές μας, την καθημερινότητά μας, το επιχειρείν, την οικονομία. «Ο τουρισμός είναι όλα αυτά που έχουμε αναστείλει αυτή τη στιγμή». Ουσιαστικά την επαφή. Αλλά «με όση βιαιότητα αλλάξαμε όλο τον τρόπο σκέψης μας μέσα σε 40 μέρες, με τον ίδιο απότομο τρόπο θα αποκαταστήσουμε και τις παλιές μας συνήθειες».

Δεν θα αλλάξει ο κόσμος σε αυτό.

Υπάρχει όμως κάτι όπου θα «πρέπει να αλλάξει ο κόσμος την επόμενη μέρα», είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να επενδύσουμε και σε τομείς που καταρχάς φαίνεται να μην αποφέρουν το εύκολο κέρδος που είχε συνηθίσει η παγκοσμιοποιημένη οικονομία τα τελευταία 10-15 χρόνια»: στα συστήματα υγείας. Εκεί «θα φανεί η υπευθυνότητα των ηγεσιών, καθώς η παγκοσμιοποίηση μας έχει κάνει και πολύ ευάλωτους για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε συνθήκες σαν κι αυτή». Είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία «να αλλάξουμε νοοτροπία προς αυτή την κατεύθυνση. Μια σύγχρονη κοινωνία πρέπει να έχει σύγχρονα συστήματα υγείας, που να μπορούν να προσφέρουν όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες στους πολίτες της», κατέληξε.

Ισως αυτό να είναι και ένα από τα κέρδη μας, μετά από τόσες δυσκολίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...