317
Ιμάμογλου και Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους: δύο διαφορετικοί κόσμοι | Reuters

Νέα σύγκρουση Ερντογάν – Ιμάμογλου με αφορμή τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2020, 16:00
Ιμάμογλου και Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους: δύο διαφορετικοί κόσμοι
|Reuters

Νέα σύγκρουση Ερντογάν – Ιμάμογλου με αφορμή τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2020, 16:00

Ο κορονοϊός που ενέσκηψε στην Τουρκία αναζωπύρωσε την (προαιώνια θαρρείς) αντιπαλότητα μεταξύ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Οι δυο άνδρες διαφωνούν τόσο ως προς τη συγκέντρωση χρημάτων μέσω εράνων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και για μια πιθανή καραντίνα στην μεγαλύτερη πόλη της χώρας (και αδιαμφισβήτητο οικονομικό της κέντρο).

Προ μερικών 24ώρων, η κεντρική κυβέρνηση στην Άγκυρα ανακοίνωσε ότι η εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων που εγκαινίασε ο Ιμάμογλου είναι «παράνομη» απειλώντας ταυτόχρονα με διώξεις όσους εμπλέκονται σε αυτήν, σε οργανωτικό επίπεδο!

Ο Ιμάμογλου, που είναι μέλος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), εγκαινίασε την εκστρατεία στα τέλη του περασμένου μήνα με σύνθημα «Θα πετύχουμε μαζί», αποσκοπώντας σε πλουσιοπάροχες δωρεές από τους πλουσιότερους Τούρκους υπέρ των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που χρήζουν οικονομικής βοήθειας.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η εκστρατεία του Ιμάμογλου παραβίασε τη νομοθεσία, που απαιτεί να ζητείται άδεια από τις Αρχές πριν από τη συγκέντρωση χρημάτων για τους άπορους.

Προκειμένου δε να… «μπει στο μάτι» του δημάρχου, ο Ερντογάν εγκαινίασε την Πρωταπριλιά, ως αντίπαλο δέος, την εκστρατεία «Εθνική Αλληλεγγύη» ενώ δεσμεύτηκε να δωρήσει επτά μηνών μισθούς του για τον σκοπό αυτόν.

«Αγκάθι» και η καραντίνα της Κωνσταντινούπολης

Επιπλέον, ο Ιμάμογλου εχει ξεκαθαρίσει ότι επιδιώκει τον πλήρη αποκλεισμό της Κωνσταντινούπολης και των 16 εκατομμυρίων κατοίκων της, ώστε να ανασχεθεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο Ερντογάν από την άλλη, ακολουθεί την τακτική Τραμπ και επιθυμεί να επιβάλει πιο χαλαρά περιοριστικά μέτρα προκειμένου να μετριάσει τις επώδυνες συνέπειες στην (ήδη επιβαρυμένη) τουρκική οικονομία.

Η κυβέρνηση έκλεισε μεν τα σχολεία, τα μπαρ και τις καφετέριες και ανέστειλε τις μαζικές προσευχές και τις αθλητικές συναντήσεις, ωστόσο οι πολίτες συνεχίζουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους, καθώς ο «Σουλτάνος» θέλει να στηρίξει την οικονομική παραγωγή και τις εξαγωγές.

Και ο Ιμάμογλου όπου σταθεί και όπου βρεθεί δηλώνει ότι δεν έχει καν κληθεί να συζητήσει για την πανδημία με τον Ερντογάν από τότε που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στην Τουρκία, στις 11 Μαρτίου…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...