965
Η δημοτικότητα των Μπόρις Τζόνσον, Ντόναλντ Τραμπ και Ζαΐρ Μπολσονάρο καταρρέει, σε αντίθεση με τους Τζασίντα Αρντερν, Αντριου Κουόμο και Μάριο Ντράγκι που ξεχώρισαν για τη στάση τους απέναντι στην πανδημία | CreativeProtagon

Ο κορονοϊός και η στόφα των ανθρώπων που μας κυβερνούν

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2020, 15:45
Η δημοτικότητα των Μπόρις Τζόνσον, Ντόναλντ Τραμπ και Ζαΐρ Μπολσονάρο καταρρέει, σε αντίθεση με τους Τζασίντα Αρντερν, Αντριου Κουόμο και Μάριο Ντράγκι που ξεχώρισαν για τη στάση τους απέναντι στην πανδημία
|CreativeProtagon

Ο κορονοϊός και η στόφα των ανθρώπων που μας κυβερνούν

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2020, 15:45

Οπως εξήγησε πολύ εύστοχα ο Αντριου Κουόμο, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης και μελλοντικός πρωταγωνιστής της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, όπως αυτή διαμορφώνεται πλέον ενώπιον της επέλασης του κορονοϊού, «οι κρίσεις αποκαλύπτουν την πραγματική ψυχή των ανθρώπων. Δείχνουν από τι πάστα είσαι φτιαγμένος. Αναδεικνύουν δυνατά και αδύνατα σημεία». Και τα λόγια του στην προκειμένη περίπτωση ισχύουν για τους ηγέτες όλων των κρατών (ειδικά των εύρωστων και των ισχυρών) του κόσμου, καθώς ο θανατηφόρος ιός υποβάλλει τους πάντες σε μια ιδιαίτερα σκληρή δοκιμασία η οποία κάποιους τους αναδεικνύει και κάποιους τους χαντακώνει.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, καθώς η κρίση του κορονοϊού λαμβάνει δραματικές διαστάσεις, ηγέτες Ευρωπαίοι όπως ο πάλαι ποτέ δημοφιλής πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, αλλά και αρχηγοί κρατών παγκόσμιου βεληνεκούς όπως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο βραζιλιάνος ομόλογός του Ζαΐρ Μπολσονάρο αλλά και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, είδαν τη δημοτικότητά τους να καταρρέει.

Γιατί όταν η πραγματικότητα ξεπερνά τα όποια δεδομένα όρια και συντρέχει σοβαρός λόγος ανησυχίας, οι άνθρωποι τείνουν να στρέφονται σε άτομα που έχουν ατσαλένια νεύρα, προσφέρουν λογικές απαντήσεις, συμπάσχουν με τους πολίτες και ενώνουν την κοινότητα, αντί να επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις περιστάσεις προς όφελός τους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Μάριο Ντράγκι, τον οποίο ολοένα και περισσότεροι Ιταλοί (ακόμα και ο Ματέο Σαλβίνι, αλλά για λόγους τακτικής) αντιμετωπίζουν ως εν δυνάμει σωτήρα τους μετά το τέλος της πανδημίας.

Ανά την υφήλιο ξεχωρίζουν επίσης η Μέτε Φρεντέρικσεν της Δανίας, η Τζασίντα Αρντερν της Νέας Ζηλανδίας, ο Αντριου Κουόμο της Νέας Υόρκης αλλά και ο δικός μας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η 42χρονη δανή σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, για παράδειγμα, όχι μόνον απέδειξε πως κατανοεί τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι συμπολίτες της, αφιερώνοντας μια ολόκληρη συνέντευξη Τύπου στα μικρά παιδιά, αλλά αντέδρασε άμεσα ενώπιον της κρίσης, της τρέχουσας αλλά και αυτής που αναπόφευκτα θα ακολουθήσει. Γιατί η κυβέρνησή της, έχοντας τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων του κοινοβουλίου, αποφάσισε να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη, διαθέτοντας περισσότερα από 38 δισεκατομμύρια ευρώ, το 13% του ΑΕΠ της χώρας, με στόχο να γλιτώσει την πατρίδα της και τους συμπολίτες της από τις κατακλυσμιαίες συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν έλαβε άμεσα μέτρα και με τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων του κοινοβουλίου, αποφάσισε να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη (Mette Frederiksen/Facebook)

Την περίπτωση της Τζασίντα Αρντερν, μιας άλλης νεότατης, ηλικίας 39 χρόνων, πολιτικού αναδεικνύει ο ιταλικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Linkiesta. Η Νέα Ζηλανδία, με λιγότερα από 600 επιβεβαιωμένα κρούσματα και έναν νεκρό, δεν τελεί υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, αλλά η πρωθυπουργός της «δεν προσποιήθηκε ότι δεν τρέχει τίποτα, δεν υποτίμησε την κατάσταση, δεν εγγυήθηκε στους συμπατριώτες της ότι είναι ασφαλείς, δεν κατηγόρησε ιούς και ξένους πράκτορες, δεν ξεστόμισε ανοησίες περί της ανοσίας της αγέλης, δεν εμφανίστηκε στο Facebook σε ζωντανή μετάδοση για να ανακοινώσει συγκεχυμένα μέτρα». Αυτό που έκανε η Τζασίντα Αρντερν ήταν να συγκαλέσει την ολομέλεια της Βουλής και να βάλει την πατρίδα της σε καραντίνα διαρκείας τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων.

Οσον αφορά τις ΗΠΑ, πέρα από τον αλλοπρόσαλλο και κυνικό Ντόναλντ Τραμπ, ευτυχώς υπάρχει και ο Αντριου Κουόμο ο οποίος καθημερινά ενημερώνει τους πολίτες της Νέας Υόρκης για τις δραματικές εξελίξεις, δίχως περιστροφές με τρόπο άμεσο, ξεκάθαρο αλλά και συγκινητικό. Η δημοτικότητά του έχει εκτιναχθεί στα ύψη με την Ρεμπέκα Φισμπάιν του φεμινιστικού ιστοτόπου Jezebel να φτάσει στο σημείο να γράψει:  «Βοήθεια, νομίζω πως είμαι ερωτευμένη με τον Κουόμο».

Εστιάζοντας στο ενδεχόμενο να κληθεί η Νέα Υόρκη να αντιμετωπίσει συνθήκες εξίσου τραγικές με τις συνθήκες που εξακολουθούν, δυστυχώς, να επικρατούν στην Ιταλία, η Σιμόνα Σίρι της ιταλικής εφημερίδας Il Foglio επισημαίνει πως από τότε που άρχισε η επέλαση του κορονοϊού στην οικονομική πρωτεύουσα των ΗΠΑ και ολόκληρου του πλανήτη, ο Αντριου Κουόμο «υπήρξε η φωνή της λογικής και της επιστήμης αλλά και της συμπόνοιας και της ανθρωπιάς».

Σε αντίθεση με τον Τραμπ, ο Αντριου Κουόμο ενημερώνει τους πολίτες της Νέας Υόρκης για τις δραματικές εξελίξεις με τρόπο άμεσο, ξεκάθαρο αλλά και συγκινητικό (REUTERS/Mike Segar/File Photo)

Εννοείται πως στην ανάδειξη του Κουόμο συμβάλλει σημαντικά και το γεγονός πως ο επικεφαλής των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να κατηγορηθεί για εγκληματική ανευθυνότητα ενώπιον της πανδημίας, δεδομένου ότι επί πολλές εβδομάδες αρνούταν πεισματικά να αναγνωρίσει την κρισιμότητα της κατάστασης, ξεστομίζοντας μια σειρά από αναλήθειες, ανακρίβειες και αντικρουόμενες και συγκεχυμένες δηλώσεις, όπως συμπεραίνεται από εκτενές ρεπορτάζ των New York Times. Αλλά η αντίδραση του Κουόμο επισκιάζει και τον εν δυνάμει υποψήφιο των Δημοκρτικών για την προεδρία Τζο Μπάιντεν ενόψει των εξαιρετικά κρίσιμων εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου, σε τέτοιο βαθμό που στο Διαδίκτυο έχει γίνει ήδη viral το hashtag#cuomoforpresident.

Στην παρούσα φάση αυτό είναι αδύνατο να συμβεί. Αλλά ο Αντριου Κουόμο είναι μόλις 62 ετών ενώ ο Μπάιντεν είναι 77 και ο Μπέρνι Σάντερς 78. Και αυτό σημαίνει ότι την επόμενη φορά θα μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις την αμερικανική προεδρία. Γιατί πέρα από ένας ανθρώπινος και σοβαρός ηγέτης είναι επίσης ένας σκληρός έως και αδίστακτος πολιτικός. Μάλιστα το CNN τον συγκρίνει με τον Ρούντολφ Τζουλιάνι, τον συντηρητικό πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης. Αμφότεροι θεωρούνταν απόμακροι και αυστηροί και υπό κανονικές συνθήκες δεν ήταν ιδιαίτερα αρεστοί στους πολίτες. Αλλά όπως ακριβώς πριν από 19 χρόνια η αντίδραση του Τζουλιάνι στα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου εκτίναξε τη δημοτικότητά του στα ύψη, έτσι και σήμερα η πανδημία του κορονοϊού επιτρέπει στον Κουόμο να επιδείξει τις ηγετικές του ικανότητες.

Τέλος, όσον αφορά την περίπτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το ότι αναγνώρισε πολύ πιο γρήγορα από τους περισσότερους ομολόγους του στην Ευρώπη και όχι μόνον την επερχόμενη κρίση, προβαίνοντας αποφασιστικά στη λήψη τολμηρών για τα ελληνικά δεδομένα μέτρων, πλέον δεν το αμφισβητεί κανένας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...