1095
Ο Αντώνης Παπαδόπουλος στο φεστιβάλ Δράμας, το 2011 | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέθανε ο Αντώνης Παπαδόπουλος, ψυχή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2020, 11:24
Ο Αντώνης Παπαδόπουλος στο φεστιβάλ Δράμας, το 2011
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέθανε ο Αντώνης Παπαδόπουλος, ψυχή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2020, 11:24

Πέθανε, σε ηλικία 64 ετών, την Πέμπτη, ο Αντώνης Παπαδόπουλος, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας ορφανό έναν θεσμό που αποτέλεσε για τον ίδιο έργο ζωής.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 30 Μαρτίου, στις 12.30, στο Κοιμητήριο Παπάγου.

Γεννημένος το 1956 στην Αθήνα, ο Αντώνη Παπαδόπουλος σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Ακαδημία του Κιέβου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, μάλιστα, σκηνοθέτησε θεατρικές παραστάσεις, στις οποίες συμμετείχε και ως ηθοποιός, ενώ έκανε, παράλληλα, έξι ταινίες μικρού μήκους.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δίδαξε στη σχολή κινηματογράφου Χατζίκου. Στενή υπήρξε και η συνεργασία του με τη δημόσια τηλεόραση, για την οποία γύρισε αρκετά ντοκιμαντέρ.

Από το 1985 συμμετείχε ενεργά στην πρωτοβουλία υποστήριξης του Φεστιβάλ Δράμας ως κύριου φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα, το οποίο κατάφερε να καθιερώσει ως σημαντικό κινηματογραφικό θεσμό και μάλιστα με διεθνή αναγνώριση. Ανέλαβε την καλλιτεχνική του διεύθυνση το 1999 και παρέμεινε στο τιμόνι του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Αντώνης Παπαδόπουλος, μιλάει στην έναρξη του 40ού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το 2017

Από το 2003 ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ διετέλεσε επίσης μέλος της κριτικής επιτροπής των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας Κινηματογράφου του υπουργείου Πολιτισμού από το 1999 έως το 2009 και από το 2005 έως το 2006 συνεργάστηκε με το ΥΠΠΟΑ ως Ειδικός Σύμβουλος Κινηματογραφίας.

Στις 14 Ιανουαρίου, η Εταιρεία Ελλήνων σκηνοθετών βράβευσε τον Αντώνη Παπαδόπουλο για τη σημαντική προσφορά του στον κινηματογράφο και στον χώρο του πολιτισμού.

Συλλυπητήρια Μενδώνη

Συλλυπητήρια δήλωση έκανε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη:

«H κινηματογραφική οικογένεια έχασε ένα διακεκριμένο της μέλος, έναν αγαπητό άνθρωπο. Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, επί δεκαετίες, ταυτίστηκε με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Κατόρθωσε ένα τοπικό φεστιβάλ, με σκληρή δουλειά, να το κάνει διεθνές. Ο ίδιος, συμμετείχε αρχικά, από το 1985, στις προσπάθειες στήριξης του θεσμού, και στη συνέχεια, στην καθιέρωσή του ως το κεντρικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη χώρα.

Λίγοι πέτυχαν να μείνουν τόσα δημιουργικά χρόνια στην ηγεσία ενός σημαντικού πολιτιστικού θεσμού. Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ από το 1999 έως και την τελευταία στιγμή, το πέτυχε με την απόλυτη αφοσίωσή του και την πίστη του σ’ αυτό που έκανε.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος αγάπησε την ταινία μικρού μήκους, τόσο ως δημιουργός, όσο και ως υποστηρικτής των νέων κινηματογραφιστών στα πρώτα τους βήματα. Πολλοί σκηνοθέτες μας οφείλουν και σε εκείνον την εξέλιξη τους. Με τις πρωτοβουλίες του και την δραστηριότητά του, η Δράμα είναι σήμερα ο χώρος της ετήσιας συνάντησης των μικρομηκάδων τόσο της Ελλάδας όσο και των διεθνών δημιουργών.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο οποίο διετέλεσε και ειδικός σύμβουλος κινηματογραφίας, τιμά την προσφορά του Αντώνη Παπαδόπουλου στον ελληνικό κινηματογράφο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συνεργάτες του στο φεστιβάλ, στους φίλους του».

Ανακοίνωση ΚΚΕ

«Με θλίψη και συγκίνηση αποχαιρετούμε τον Αντώνη Παπαδόπουλο, σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Δράμας, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Ο Αντώνης Παπαδόπουλος ταύτισε, όσο λίγοι, το όνομα του με την υπόθεση της μικρού μήκους ταινίας στηρίζοντας και ενθαρρύνοντας νέους Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές, μέσω του φεστιβάλ Δράμας στο τιμόνι του οποίου στάθηκε σταθερά για πάνω από 20 χρόνια. Υπήρξε φύλακας -φρουρός της μικρού μήκους ταινίας και έπαιξε σπουδαίο ρόλο στη διάδοσή της. Με τη σθεναρή πάλη του, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, για τη διατήρηση του χαρακτήρα του θεσμού σε όφελος της κινηματογραφικής τέχνης και των δημιουργών της, άφησε σε αυτόν το προσωπικό του αποτύπωμα. Στα νεανικά του χρόνια αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, με το οποίο διατήρησε καλή σχέση και επαφή ως το τέλος της ζωής του. Το τελευταίο διάστημα εργαζόταν πάνω στην τελευταία μεγάλου μήκους ταινία του «10 ατελείωτες ώρες», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Δημήτρη Ραβάνη-Ρεντή» τονίζει η ανακοίνωση του κόμματος.

Το ΚΚΕ απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του Αντώνη Παπαδόπουλου».

«Αντίο» από το Φεστιβάλ Δράμας

«Χθες βράδυ, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έχασε τον καλλιτεχνικό διευθυντή του και η ταινία μικρού μήκους τον μεγάλο υποστηρικτή της» αναφέρει, μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του, το Φεστιβάλ Δράμας και προσθέτει:

«Ο Αντώνης Παπαδόπουλος παρέλαβε ένα περιφερειακό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και το έκανε θεσμό, γνωστό και σεβαστό στις πέντε ηπείρους, μετέτρεψε την Δράμα σε μια κινηματογραφούπολη που κάθε Σεπτέμβριο σφύζει από ζωή, κι έδωσε βήμα σε χιλιάδες νέους δημιουργούς, που σε πείσμα των δυσκολιών, συνεχίζουν να συρρέουν στην πόλη της Δράμας με τη χειμαρρώδη ενέργειά τους, εγγράφοντας υποθήκες για το μέλλον.

Κάθε χρόνο, τους υποδεχόταν με θέρμη, με το γνωστό του ζεστό χαμόγελο και τη μεγάλη του αγκαλιά. Αξιοπρεπής και έντιμος, θεωρούσε με πάθος την ταινία μικρού μήκους αυτόνομο καλλιτεχνικό είδος, όπως ακριβώς και το διήγημα, και καμάρωνε τα παιδιά των οποίων η καριέρα, στην πορεία εκτοξεύτηκε.

Σεμνά και αθόρυβα, παρέμεινε ο φύλακας άγγελος των “μικρομηκάδων”, διακρίνοντας τη δυναμική και το επίπεδο της μικρού μήκους ταινίας, και υπογραμμίζοντας το συνεργατικό πνεύμα παραγωγής της στα χρόνια της κρίσης, πολύ πριν το ελληνικό σινεμά γίνει της μόδας στο εξωτερικό. Βαθιά καλλιεργημένος και λάτρης της κλασικής μουσικής, πίστευε με πάθος πως η λογοτεχνία μπορεί να αποτελέσει “αιμοδότη” του κινηματογράφου – γι’ αυτό και εισήγαγε τα “Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια” στο φεστιβάλ, ενώ άπλωσε τη δράση της διοργάνωσης σ’ ολόκληρο τον χρόνο μέσω του επιτυχημένου προγράμματος “Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει”, που έφτασε σε όλον τον κόσμο.

Η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει τη νέα ταινία μυθοπλασίας του «Αγουρα πορτοκάλια». Δυστυχώς δεν πρόλαβε να ζήσει την μετεγκατάσταση του Φεστιβάλ στην Καπναποθήκη της Οδού Περδίκα, αίτημα και όραμά του ετών, ούτε να δει την υλοποίηση του οράματός του για λειτουργία Τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην αγαπημένη του Δράμα -κι ας πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις και για τα δύο.

Υπήρξε άλλωστε ψυχωμένος μαχητής και στη μεγάλη περιπέτεια υγείας του.

Το φεστιβάλ και η πόλη της Δράμας εκφράζουν την συμπαράστασή τους στην σύζυγό του Κάλλη και στην κόρη του Ιωάννα, που έδωσαν μαζί του τον μεγάλο αγώνα.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής ο Οργανισμός προτίθεται να ονομάσει την αίθουσα τελετών και εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Δράμας “Αίθουσα Αντώνης Παπαδόπουλος”».

«Αντίο» από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με θλίψη αποχαιρετά τον Αντώνη Παπαδόπουλο, τον αγαπημένο φίλο Αντώνη.

O σκηνοθέτης Αντώνης Παπαδόπουλος, στήριξε το ελληνικό σινεμά με πάθος. Ηταν δημιουργός που αγάπησε τους δημιουργούς. Ηταν ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των νέων σκηνοθετών. Ηταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής και η ψυχή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Στην πολύχρονη πορεία του στο Φεστιβάλ Δράμας συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη του θεσμού και στήριξε τους μικρομηκάδες με επιμονή και αφοσίωση.

Στη σύζυγό του Κάλλη, εργαζόμενη και φίλη του φεστιβάλ και στην κόρη του Ιωάννα, εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας. Οι άνθρωποι του φεστιβάλ θα βρίσκονται στο πλευρό τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...