Ανθρωπος των αριθμών ο Ντόναλντ Τραμπ, με σύνθημα το America First και πρώτιστο στόχο τη διαφύλαξη και σταθερή αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει την πανδημία του κορονοϊού ως τη μέγιστη απειλή για το δικό του αμερικανικό όνειρο.
Γι’ αυτό και στην τελευταία ενημέρωση Τύπου, έσπευσε να εκφράσει την πεποίθησή του -ή μάλλον προσδοκία- για επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας ως την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών, ήτοι στις 12 Απριλίου!
Προς τούτο μάλιστα, μετέφερε το feed back που έχει από τον μέσο Αμερικανό, κάνοντας λόγο για «τεράστιο αριθμό πολιτών που επιθυμούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους», ώστε να πάρει ξανά μπρος η αμερικανική οικονομία και να μην τραυματιστεί ανεπανόρθωτα από ένα παρατεταμένο lockdown λόγω κορονοϊού.
Και αυτό την ώρα οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες αφενός με την ραγδαία αύξηση θυμάτων και κρουσμάτων του κορονοϊού (με επίκεντρο εξάπλωσης της νόσου τη Νέα Υόρκη) και αφετέρου με εξόχως ανησυχητικά μηνύματα από την αγορά εργασίας.
Συγκεκριμένα ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ταμείο ανεργίας ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα, υπό το βάρος των αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας που φέρνουν μαζικές απολύσεις.
Πριν την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για τον ακριβή αριθμό των νέων αιτήσεων (εδώ αναλυτικά τα στοιχεία για το νέο αρνητικό ρεκόρ ανεργίας), οι εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών σε έρευνα του πρακτορειου Reuters έκαναν λόγο για αύξηση των αιτήσεων κατά 1 εκατομμύριο την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Μαρτίου.
Ο αριθμός όμως που ανακοινώθηκε επισήμως ήταν τρεις φορές μεγαλύτερος, καθώς ανήλθε στα 3,3 εκατομμύρια αιτήσεις.
Αλλες πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις έκαναν λόγο ακόμη και για 4 εκατομμύρια, ενώ οι πιο αισιόδοξες αναλύσεις -που διαψεύστηκαν παταγωδώς- περιόριζαν τον αριθμό των νέων αιτήσεων στις 525.000 για την εβδομάδα 15 με 21 Μαρτίου (από 281.000 νέες αιτήσεις της εβδομάδας που τελείωσε στις 14 Μαρτίου).
«Οι προσπάθειες περιορισμού του κορονοϊού προκάλεσαν μια πολύ απότομη και δραματική αλλαγή μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο Στίβεν Γκάλαχερ επικεφαλής οικονομολόγος στις ΗΠΑ της Societe Generale. «Οι απολύσεις ήταν μέρος της αλλαγής και οι αιτούντες έσπευσαν στις υπηρεσίες των πολιτειών μέσα σε πολύ μικρό διάστημα».
Κάποιες πολιτείες ανακοίνωσαν ότι οι ιστότοποι των υπηρεσιών τους για την παροχή επιδόματος ανεργίας κατέρρευσαν λόγω αυξημένης κίνησης.
Παρά τις προσδοκίες Τραμπ για επανεκκίνηση της οικονομίας εντός των δύο επόμενων εβδομάδων, τα νέα από το μέτωπο του κορονοϊού μόνο καλά δεν είναι, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε πια του 1.000, με αυξητικές τάσεις, καθιστώντας τις ΗΠΑ την τρίτη χώρα παγκοσμίως με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα (68.572) πίσω από την Κίνα και την Ιταλία κρούσματα μόλυνσης, σύμφωνα με δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο
Μόνο η Νέα Υόρκη μετρά 280 νεκρούς.
Βάσει στατιστικής προβολής για την οποία ενημερώθηκε το αμερικανικό Κογκρέσο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, 70 ως 150 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να μολυνθούν στις ΗΠΑ.
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας στην Καλιφόρνια, μία από τις πολιτείες που έχει πληγεί περισσότερο, έφτασαν τις 550.000. Αντίστοιχα στη Νέα Υόρκη, που πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, ο αριθμός των ανέργων εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 210.000 και στην πολιτεία Ουάσινγκτον κατά περίπου 100.000.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News