Εντείνονται παγκοσμίως και διαρκώς οι προσπάθειες για την εύρεση της κατάλληλης θεραπείας του κορονοϊού, εν αναμονή της ανάπτυξης του εμβολίου.
Τη Δευτέρα, βρετανοί ερευνητές ξεκίνησαν να μελετούν την πιθανή συμβολή ενός σκευάσματος για τον HIV, ενώ στον Καναδά στη μάχη κατά του Covid-19 «ρίχνεται» ένα στεροειδές-αντιφλεγμονώδες με τη δραστική ουσία κολχικίνη.
Στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ξεκίνησε ήδη η κλινική δοκιμή στους πρώτους ασθενείς, που επελέγησαν μέσα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), οι οποίοι θα λάβουν τον συνδυασμό αντιρετροϊκών φαρμάκων, λοπιναβίρη συν ριτοναβίρη, που έχει ένδειξη για τη μείωση του ιικού φορτίου του HIV.
Επίσης, μαζί με τις ουσίες αυτές οι γιατροί θα χορηγούν και κορτιζόνη (δεξαμεθαζόνη), η οποία χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες σε πολλές παθήσεις.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι δυνατόν κάποια από τα υπάρχοντα φάρμακα να αποδειχθούν ευεργετικά στη μάχη κατά του κορονοϊού, χωρίς όμως η αποτελεσματικότητά τους να είναι εγγυημένη.
Οπως για παράδειγμα, η δοκιμή σε μικρή κλίμακα του φαρμάκου κατά του HIV στην Κίνα έδειξε πως «δεν είχε εμφανή αποτελέσματα κατά του ιού».
Ο επικεφαλής της έρευνας Πίτερ Χόρμπι και η ομάδα του δηλώνουν πώς δεδομένου ότι οι παρενέργειες αυτών των φαρμάκων είναι ήδη γνωστές, η δοκιμή μπορεί να επικεντρωθεί στην επίδρασή τους στον κορονοϊό, υπογραμμίζει η βρετανική Telegraph.
«Οσοι ενήλικοι εισάγονται με συμπτώματα κορονοϊού θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές και να συμβάλουν στη βελτίωση της φροντίδας όλων», δηλώνει ο καθηγητής Χόρμπι.
«Ολοι οι ασθενείς θα λαμβάνουν την κανονική φαρμακευτική αγωγή, ανεξάρτητα από την ομάδα νοσηλείας στην οποία θα καταταγούν», τονίζει, προσθέτοντας ότι στο μέλλον οι δοκιμές θα επεκταθούν και σε άλλες πιθανές αγωγές, που θα είναι διαθέσιμες.
Καθώς στη Βρετανία φαίνεται ότι τα μέτρα προστασίας άργησαν αρκετά να ληφθούν, η κυβέρνηση έκανε «ένεση» χρηματοδότησης 20 εκατομμυρίων λιρών σε έξι ερευνητικά προγράμματα.
Το Imperial College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και του Λίβερπουλ θα συλλέγουν δείγματα από ασθενείς με κορονοϊό και θα δίνουν λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο δράσης του.
Ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναπτύσσει εμβόλιο, έτερη ομάδα από το Imperial προσπαθεί να δημιουργήσει αντισώματα που στοχεύουν και επιτίθενται στον ιό, ενώ το Πανεπιστήμιο Queen μελετά περίπου 1.000 δραστικές ουσίες που είναι υποψήφιες για φάρμακα.
Η μελέτη στον Καναδά
Την ίδια στιγμή, καναδοί ερευνητές δημοσίευσαν τη Δευτέρα μελέτη για τη χρήση της αντιφλεγμονώδους κολχικίνης για την αντιμετώπιση των σοβαρών πνευμονικών επιπλοκών, που οδηγούν και σε θάνατο, τις οποίες προκαλεί ο κορονοϊός και είναι γνωστές ως «φλεγμονώδης καταιγίδα».
«Το φάρμακο αυτό θα μπορούσε να μειώσει αυτές τις επιπλοκές», αναφέρει σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του το κέντρο ερευνών του Ινστιτούτου Καρδιολογίας του Μόντρεαλ.
Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ζαν-Κλοντ Ταρντίφ, μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία «Radio Canada», ευελπιστεί ότι σε τρεις μήνες θα έχει τα αποτελέσματα της έρευνας, την οποία εμπνεύσθηκε διαπιστώνοντας την ανθεκτικότητα που έχουν τα παιδιά στην ασθένεια.
Ο ίδιος εξηγεί, όπως γράφει το «france24», ότι τα παιδιά φαίνεται να αναπτύσσουν ελαφρά συμπτώματα όταν προσβάλλονται, «διότι διαθέτουν έναν πολύ συγκεκριμένο μηχανισμό, που τους επιτρέπει να βάζουν φρένο πολύ πιο γρήγορα στη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News