Αρκετές είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανταποκρίνονται που στο κάλεσμα κυβερνήσεων για προσφορά βοήθειας στην παγκόσμια υγειονομική κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.
Τη Δευτέρα η Fiat προχώρησε σε μετατροπή ενός εργοστασίου της στην Κίνα, σε μονάδα παραγωγής προστατευτικών μασκών. Σύμφωνα με το BBC, θα κατασκευάζει ένα εκατομμύριο μάσκες τον μήνα και γραμμή παραγωγής αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα.
Αλλες αυτοκινητοβιομηχανίες μελετούν μετατροπές στα εργοστάσιά τους, ώστε να μπορούν να κατασκευάσουν συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης, η οποίες είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των περιστατικών με βαριά συμπτώματα.
General Motors, Ford και Tesla στις ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν πόρους για την κατασκευή περισσότερων αναπνευστήρων, μαζί με την ιαπωνική κατασκευάστρια Nissan και την ομάδα της Φόρμουλα 1 στη Βρετανία.
Μεγάλες μονάδες κατασκευής αυτοκινήτων σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία έχουν σταματήσει την παραγωγή, ώστε να προσφέρουν βοήθεια στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter «έχει δοθεί η άδεια στην General Motors, τη Ford και την Tesla για να ξεκινήσουν την παραγωγή αναπνευστήρων και άλλων μεταλλικών εργαλείων. ΓΡΗΓΟΡΑ. Δείξτε μας πόσο καλοί είστε».
Μάλιστα, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μείωσε τα κριτήρια έγκρισης για την κατασκευή ιατρικών εργαλείων και συσκευών, ώστε να προχωρήσει ακόμη πιο γρήγορα η διαδικασία.
Η Γερμανία από την πλευρά της ζήτησε από εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες να εξετάσουν την περίπτωση παραγωγής ιατρικού εξοπλισμού, όπως μάσκες ή αναπνευστήρες, για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Η VW από την προηγούμενη Παρασκευή έχει συγκροτήσει μία ομάδα που έχει στόχο την κατασκευή νοσοκομειακών αναπνευστήρων και άλλου ειδικού εξοπλισμού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η αυτοκινητοβιομηχανία άρχισε να αναπτύσσει παραγωγική ικανότητα για προστατευτικές μάσκες στην Κίνα. Παράλληλα, θα παραχωρήσει στις γερμανικές Αρχές συσκευές μέτρησης θερμοκρασίας, μάσκες, απολυμαντικά και διαγνωστικό εξοπλισμό.
Την ίδια ώρα ανάλογο αίτημα έλαβε και η Daimler και θα μελετήσει τις επόμενες ημέρες την πιθανότητα κατασκευής ιατρικού εξοπλισμού.
Πάνω από 300.000 προστατευτικές μάσκες από τους υπάρχοντες πόρους τους σε οργανώσεις υγείας συμφώνησαν να δωρίσουν τόσο η VW όσο και η Daimler.
Στη Βρετανία, κοινοπραξία μηχανικών από τη McLaren και τη Nissan έχει αναπτύξει έναν πρωτότυπο αναπνευστήρα εκτάκτου ανάγκης, ο οποίος δυνητικά θα μπορούσε να εγκριθεί για χρήση στα νοσοκομεία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News