Ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει αμφιβολίες για τα περιοριστικά μέτρα που έχουν εφαρμοσθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε το φάρμακο να είναι χειρότερο από το ίδιο το πρόβλημα», έγραψε στο Twitter.
«Στο τέλος της περιόδου των 15 ημερών, θα λάβουμε απόφαση για την κατεύθυνση που θέλουμε να πάρουμε», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ, όπως επισήμανε η Telegraph, αναφέρθηκε κατ’ επανάληψη στη συνέντευξη Τύπου στις επιπτώσεις από την καραντίνα. Εφτασε να πει ότι θα υπάρξουν και αυτοκτονίες αν η οικονομία εμφανίσει ύφεση και αυξηθεί η ανεργία.
«Η χώρα μας δεν χτίστηκε για να είναι σε καραντίνα. Αν το αφήσουμε στους γιατρούς, θα μας πουν “κλείστε το, κλείστε όλον τον κόσμο”. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό», είπε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε, «θα δούμε τι θα γίνει».
Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα σειρά οδηγιών συγκεντρωμένων σε έγγραφο με τίτλο «15 ημέρες για την επιβράδυνση της εξάπλωσης» του ιού.
Οπως φάνηκε από τη συνέντευξη, κάτι που ο Τραμπ δεν έκανε κάποια προσπάθεια να κρύψει, υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ των αξιωματούχων στον τομέα της υγείας και στον πρόεδρο για τον χρόνο κατά τον οποίο θα είναι καλό να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις.
Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές επαναλαμβάνουν μετ΄επιτάσεως τις τελευταίες ημέρες ότι το χειρότερο στην εξέλιξη της επιδημίας στις ΗΠΑ είναι μπροστά και ότι δεν είναι ώρα για χαλάρωση των μέτρων.
«Θέλω η Αμερική να το καταλάβει: αυτήν την εβδομάδα η κατάσταση θα επιδεινωθεί», προειδοποίησε ο αντιναύαρχος Τζερόμ Ανταμς, επικεφαλής των ομοσπονδιακών υπηρεσιών δημόσιας υγείας των ΗΠΑ.
Εκφράζοντας την απογοήτευσή του που ορισμένοι Αμερικανοί δεν τηρούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη αυστηρότητα.
«Ετσι εξαπλώνεται ο ιός. Πρέπει πραγματικά, πραγματικά, όλοι να μείνουν στο σπίτι», είπε.
Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του έκανε retweet πλήθος μηνυμάτων που επιδοκιμάζουν την ιδέα ότι τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης και όχι υπέρ της αυστηροποίησης των μέτρων που έχουν εφαρμοσθεί.
«Πρέπει να ισοπεδώσουμε την καμπύλη (της μετάδοσης), ΟΧΙ την οικονομία», έγραφε ένα από τα μηνύματα και κέρδισαν την επιδοκιμασία του Τραμπ.
Αν και ορισμένοι κυβερνήτες, όπως εκείνοι των πολιτειών της Καλιφόρνιας και της Νέας Υόρκης, επέλεξαν την επιβολή περιοριστικών μέτρων, ο ένοικος του Λευκού Οίκου απέκλεισε το ενδεχόμενο εφαρμογής τέτοιου καθεστώτος σε ολόκληρη την χώρα.
«Δεν πιστεύω ότι θα έρθει η μέρα που θα το κρίνουμε αναγκαίο» δήλωσε την Παρασκευή.
«Μάχη» στο Κογκρέσο για πακέτο ύψους 2 τρισ. δολαρίων
Μερικές ώρες νωρίτερα, το βράδυ της Κυριακής στο Κογκρέσο, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί δεν συμφώνησαν στην προσπάθειά τους να λάβουν έκτακτα οικονομικά μέτρα ύψους δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την πανδημία.
Οι Δημοκρατικοί ήθελαν ακόμα περισσότερα μέτρα και καταψήφισαν την πρόταση των Ρεπουμπλικάνων.
Οι διαπραγματεύσεις για το μεγαλύτερο πακέτο μέτρων στην ιστορία των ΗΠΑ, συνεχίζονται, όμως η τύχη εκατομμυρίων πολιτών «κρέμεται» από τα χέρια τους.
Βραχυπρόθεσμα, όπως γράφουν οι Times, τα μέτρα θα αντιμετωπίσουν το υποχρεωτικό κλείσιμο αμέτρητων επιχειρήσεων, κάθε μεγέθους, προσφέροντας οικονομική ανακούφιση σε εκατομμύρια πολίτες.
Ομως, το πακέτο θα έχει και μακροπρόθεσμες πολιτικές επιπτώσεις.
Η επανεκλογή του Τραμπ θα εξαρτηθεί και από την αποτελεσματική συνεργασία των δύο κομμάτων, τη στιγμή που ο αμερικανός πρόεδρος σε όλη του τη θητεία κατακρίνει τους Δημοκρατικούς «αριστερούς» βουλευτές.
Τα ποσοστά των Αμερικανών που εγκρίνουν τις κινήσεις του Τραμπ έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, από τότε που ο πρόεδρος κάνει καθημερινά την ενημέρωση του Λευκού Οίκου για τον κορονοϊό, ενώ πριν είχε επικριθεί για τη μη λήψη μέτρων.
«Μπορούμε να μαλώνουμε για πάντα ή να αποφασίσουμε να δώσουμε τα χέρια και να τελειώνουμε», είπε ο Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία.
Ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής των Δημοκρατικών, απάντησε ότι τα προτεινόμενα μέτρα έχουν πάρα πολλά προβλήματα, όπως το ότι προστατεύουν τις μεγάλες εταιρείες, αλλά όχι τον απλό εργαζόμενο.
«Επίσης, μειώνονται τα διαθέσιμα κεφάλαια για τα νοσοκομεία, τις πόλεις, τις πολιτείες, τους εργαζόμενους στην Υγεία και τόσους άλλους, εν μέσω κρίσης».
Η Νάνσι Πελόζι τόνισε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ετοιμάσει το δικό της νομοσχέδιο και ελπίζει να φτάσουν σε συμφωνία.
Το κεντρικό σημείο του νομοσχεδίου είναι η προστασία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων για 10 εβδομάδες, με μικρά επιχειρηματικά δάνεια, ασφάλιση των ανέργων και καταβολή επιδόματος ύψους 3.000 δολαρίων σε κάθε τετραμελή οικογένεια.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τα νοσοκομεία θα λάβουν 110 δισ. δολάρια ως ενίσχυση λέγοντας ότι το πακέτο θα στηρίξει την οικονομία για 10-12 εβδομάδες.
Ομως, οι Δημοκρατικοί πιέζουν για περισσότερη βοήθεια στους αδύναμους, μέτρα για τη διασφάλιση τροφής και περισσότερα δάνεια για τις επιχειρήσεις.
Εως το μεσημέρι της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας), οι ΗΠΑ είχαν καταγράψει 35,075 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και 458 θανάτους.
«Είμαι σίγουρος ότι ο Άμπε θα λάβει τη σωστή απόφαση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες»
Την ίδια στιγμή, όλοι αναμένουν να δουν τι θα συμβεί σχετικά με την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα καθοδηγηθούν» από την απόφαση της Ιαπωνίας, όσον αφορά το εάν θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες εν μέσω του παγκόσμιου ξεσπάσματος του κορονοϊού και καθώς Καναδάς και Αυστραλία ήδη ανακοίνωσαν ότι «παραιτούνται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες».
«Θα καθοδηγηθούμε από τις επιθυμίες του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ενός μεγάλου φίλου των Ηνωμένων Πολιτειών και ενός άνδρα που έχει κάνει καταπληκτική δουλειά για τους ολυμπιακούς χώρους, όσον αφορά τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ιαπωνία. Θα λάβει τη σωστή απόφαση!», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News