Ο Μπόρις Τζόνσον το παραδέχτηκε την Κυριακή. Η περίφημη «ανοσία της αγέλης» ξεχάστηκε, πρέπει να προστατευτούν οι πιο ευάλωττοι από τον κορονοϊό και οι αναπνευστικές συσκευές προς το παρόν δεν επαρκούν. Ηταν μια έμμεση ομολογία ότι όλη η αρχική προσέγγιση της Ντάουνινγκ Στριτ απέναντι στην πανδημία ήταν λάθος. Απλώς η Βρετανία είναι πίσω από την Ιταλία δύο με τρεις εβδομάδες, όπως παρατήρησε και πάλι ο Τζόνσον. Το Ηνωμένο Βασίλειο μέτρησε 48 νεκρούς από την επιδημία μέσα στην Κυριακή και έφτασε τους 281 —ένα από τα θύματα ήταν 18 ετών.
Και τώρα, η βρετανική κυβέρνηση που έχει κλείσει από την Παρασκευή τα σχολεία, τις παμπ, τα μπαρ και τα εστιατόρια, ζητά από περίπου 1,5 εκατ. πολίτες —οι οποίοι θεωρούνται ως ευπαθείς ομάδες— να μείνουν σε καραντίνα για τουλάχιστον 12 εβδομάδες, δηλαδή τρεις μήνες!
«Σήμερα, πρέπει να προχωρήσουμε πιο πέρα και να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους ανθρώπους όσον αφορά την κλινική τους κατάσταση, για να σώσουν τη ζωή τους. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα επικοινωνήσει με αυτούς τους ανθρώπους τις επόμενες μέρες προτρέποντάς τους να μείνουν στο σπίτι για περίοδο τουλάχιστον 12 εβδομάδων», είπε ο Ρόμπερτ Τζένρικ, υπουργός Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τι συνέβη και άλλαξε έτσι ξαφνικά απόψεις ο μέχρι πρότινος αμετάπειστος Μπόρις;
Μια ιδέα έδωσε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της γαλλικής Liberation: την Παρασκευή ο Εμανουέλ Μακρόν απείλησε τον Τζόνσον ότι θα κλείσει τα σύνορα της Γαλλίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, αν η Ντάουνινγκ Στριτ δεν αποφάσιζε να λάβει αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού
Οι σχετικές αποφάσεις του Τζόνσον για κλείσιμο παμπ, εστιατορίων, θεάτρων, κινηματογράφων και γυμναστηρίων για την επιβράδυνση εξάπλωσης του Covid-19, ελήφθησαν μετά από αυτήν την απειλή, ανέφερε η Liberation, επικαλούμενη πηγές στο Ελιζέ.
Ο Μακρόν έδωσε τελεσίγραφο στον Τζόνσον, απειλώντας με απαγόρευση εισόδου στην Γαλλία οποιουδήποτε ταξιδιώτη από το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Χρειάστηκε ξεκάθαρα να τον απειλήσουμε για να τον κάνουμε τελικά να αλλάξει γνώμη», τόνισε ένας αξιωματούχος του Ελιζέ στην γαλλική εφημερίδα.
Το γραφείο του Μακρόν αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, έπειτα από επικοινωνία του Reuters. Το γραφείο του Τζόνσον δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο του δημοσιεύματος.
Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ενεργεί με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές των επιστημονικών της συμβούλων, καθώς εντείνει τις προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας.
Ο γάλλος πρόεδρος διέταξεαπό τη Δευτέρα αυστηρούς περιορισμούς στην μετακίνηση ανθρώπων στη Γαλλία.
Εστιατόρια, μπαρ και σχολεία έχουν κλείσει σε εθνικό επίπεδο και η εντολή στους πολίτες είναι να μένουν στο σπίτι τους και να βγαίνουν έξω μόνο για αγορά τροφίμων, να πηγαίνουν στην εργασία τους, για άσκηση ή για ιατρική περίθαλψη.
Ο Μακρόν πίεσε επίσης τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα.
Το δημοσίευμα της Liberation ανέφερε επίσης δηλώσεις του γάλλου πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ που έκανε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.
«Αν γειτονικές χώρες, όπως για παράδειγμα η Βρετανία, παραμείνουν για πολύ καιρό σε μια κατάσταση χωρίς να λαμβάνουν αυτά τα μέτρα, τότε θα δυσκολευτούμε να δεχτούμε στο έδαφός μας Βρετανούς υπηκόους που θα έχουν μετακινηθεί ελεύθερα στη χώρα τους», δήλωσε ο Φιλίπ.
Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ την 1η Φεβρουαρίου, αλλά παραμένει σε καθεστώς ελεύθερης μετακίνησης πολιτών με την Ενωση μέχρι το τέλος του έτους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News