Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο διάγγελμά του της Πέμπτης, ήταν πυροσβεστική μεν –αφού δεσμεύτηκε ότι το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, παρά τα όσα είχαν υπαινιχθεί δύο υπουργοί του, ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γιάννης Βρούτσης–, αλλά άφησε ένα ερώτημα: πότε θα καταβληθεί;
«Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται. Ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια υπουργεία», είπε επί λέξει ο Πρωθυπουργός, επιχειρώντας να βάλει ένα τέλος και στον πολιτικό καβγά που άναψε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Εργασίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να διαμαρτύρονται και να προειδοποιούν την κυβέρνηση «να μην τολμήσει» να σκεφτεί ότι το δώρο Πάσχα (μισός μισθός) δεν θα καταβληθεί.
Ποιος όμως είναι «ο ακριβής χρόνος καταβολής του» που είπε ο κ. Μητσοτάκης;
Είναι σαφές ότι πολλές επιχειρήσεις, που είτε έκλεισαν με κυβερνητική εντολή είτε συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά είδαν τα έσοδά τους να εξαϋλώνονται εν μια νυκτί, αδυνατούν να καταβάλουν το δώρο που βάσει νόμου πρέπει να πληρωθεί στους εργαζομένους ως τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου.
Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε επισήμως πως επιτρέπεται στις επιχειρήσεις να καταβάλουν με καθυστέρηση το δώρο Πάσχα. «Θα δοθεί στο ακέραιο αλλά δίνεται η δυνατότητα να δοθεί αργότερα», είπε ο υπ. Οικονομικών. Λίγο αργότερα ο κ. Βρούτσης είπε ότι δίνεται η δυνατότητα να καταβληθεί το καλοκαίρι «μαζί με το επίδομα αδείας» και με τις υποχρεωτικές προς τους εργοδότες δεσμεύσεις της κείμενες νομοθεσίας να μετατίθενται τότε.
Σύμφωνα με το protothema.gr, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προσανατολίζονταν να δώσουν μια παράταση δύο μηνών, δηλαδή ως τις 15 Ιουνίου, με την ελπίδα ότι έως τότε θα έχει ομαλοποιηθεί η λειτουργία της αγοράς.
Από το υπουργείο Οικονομικών και εν αναμονή των διευκρινιστικών δηλώσεων του κ. Σταϊκούρα και του κ. Βρούτση, σημείωναν τα εξής:
– Βάσει νόμου, το δώρο καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου. Ωστόσο, πολλοί εργοδότες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν λόγω διακοπής εργασιών ή κάθετης πτώσης των εσόδων τους.
– Οποιος αδυνατεί να πληρώσει ως τη Μεγάλη Τετάρτη το δώρο στους εργαζομένους του, θα μπορεί να το κάνει το καλοκαίρι. Ως πιθανότερη διορία θεωρείται η 15η Ιουνίου.
– Το μέτρο θα ισχύσει οριζόντια για όλη την αγορά. Προαιρετικά, αν μια επιχείρηση έχει έσοδα και κέρδη παρά την κρίση (όπως είναι τα σούπερ μάρκετ) θα επιτρέπεται να πληρώσει το δώρο.
Το μέτρο λαμβάνεται με το εξής σκεπτικό, σύμφωνα με τους εμπνευστές του:
1. Οι κλειστές επιχειρήσεις δεν έχουν προσωπικό για να «τρέξουν» τις πληρωμές
2. Μικρές επιχειρήσεις που υπολειτουργούν και θα μοιραστούν τα άτυπα δάνεια 1 δισ. ευρώ («επιστρεπτέα προκαταβολή») για να πληρώσουν υποχρεώσεις και προμηθευτές, θα έχαναν τη ρευστότητα αυτή, αν τη διοχέτευαν όλη τώρα στα δώρα του προσωπικού.
3. Αν 2,5 εκατομμύρια μισθωτοί δαπανήσουν το δώρο στα μέσα Απριλίου, που θα είναι ανοικτά μόνον τα σούπερ μάρκετ, θα τα στερηθούν καταστήματα ρούχων, παιχνιδιών, υποδημάτων κ.λπ., που είναι κλειστά, αλλά περιμένουν αυτές τις ημέρες κάθε χρόνο για να δουλέψουν και να επιβιώσουν.
Βέβαια το πρόβλημα δεν λύνεται –απλώς μετατίθεται. Τον Ιούνιο οι επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν και το δώρο του Πάσχα, αλλά και το επίδομα αδείας, συνολικά δηλαδή έναν μισθό επιπλέον και σε συνθήκες εξαέρωσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News