Αποτελεσματικό σε ασθενείς με κορονοϊό φέρεται να είναι φάρμακο που κυκλοφορεί στην Ιαπωνία και χορηγείται σήμερα για τη θεραπεία νέων στελεχών γρίπης.
Το φάρμακο παράγεται από την ιαπωνική φαρμακευτική Fujifilm Toyama Chemical και δραστική του ουσία είναι η φαβιπιραβίρη, η οποία δρα ως αναστολέας της πολυμεράσης πολλών RNA ιών. Εκτιμάται ότι με αυτόν τον μηχανισμό εμποδίζει την αναπαραγωγή του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι μειώνει και τη μεταδοτικότητα της νόσου σημαντικά.
Το φάρμακο που είχε λάβει άδεια υπό συγκεκριμένες συνθήκες στην Ιαπωνία το 2014, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε πολλά στελέχη της γρίπης, του κίτρινου πυρετού, του αφθώδους πυρετού και ορισμένων άλλων ιογενών παθήσεων.
Σύμφωνα με τον Guardian, ο Ζανγ Ξινμίν, υπεύθυνος του υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας της Κίνας, ανέφερε ότι η δραστική ουσία φαβιπιραβίρη έχει καταδείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές που έγιναν σε 340 ασθενείς στη Γουχάν και τη Σενζέν στην Κίνα.
«Το φάρμακο είναι σαφώς αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και έχει υψηλό προφίλ ασφαλείας», τόνισε ο ίδιος.
Ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο στη Σενζέν ήσαν αρνητικοί στο τεστ για κορονοϊό κατά μέσο όρο σε τέσσερις ημέρες από την ημέρα που μολύνθηκαν, σε σύγκριση με το μέσο όρο των 11 ημερών όσων δεν έλαβαν κανένα φάρμακο. Δηλαδή δεν υπήρχε ιικό φορτίο στον οργανισμό τους, κάτι που σημαίνει ότι δεν ήταν και μεταδοτικοί.
Στο πλαίσιο της διαφοροδιάγνωσης, ακτινογραφίες θώρακος επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα βελτίωσης στους πνεύμονες στο 91% των ασθενών που έλαβαν φαβιπιραβίρη, σε σχέση με το 62% όσων δεν πήραν καμία θεραπεία.
Το ίδιο φάρμακο χορηγούν και οι γιατροί στην Ιαπωνία σε κλινικές δοκιμές με ασθενείς με Covid-19, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ήπια ή μέτρια συμπτώματα, με στόχο να σταματήσουν τον πολλαπλασιασμό του ιού στον ασθενή, άρα και την εξέλιξη των συμπτωμάτων από ήπια σε σοβαρά.
Πηγή όμως του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας που επικαλείται ο Guardian, αναφέρει ότι το φάρμακο δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό σε άτομα με σοβαρά συμπτώματα. «Χορηγήσαμε το Avigan σε 70 με 80 άτομα, αλλά όπως φάνηκε δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα σε άτομα που ο ιός ήδη είχε πολλαπλασιαστεί, άρα είχαν ήδη εκδηλώσει σοβαρά συμπτώματα».
Το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την αντιμετώπιση του ιού Εμπολα στο ξέσπασμα της νόσου στη Γουινέα, ενώ σήμερα έχει ένδειξη στην Ιαπωνία για τη γρίπη.
Σε κάθε περίπτωση για να χρησιμοποιηθεί για τον κορονοϊό, θα πρέπει να λάβει επέκταση έγκρισης, κάτι βέβαια που μπορεί να γίνει άμεσα λόγω της κατάστασης πανδημίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News