346
Ο Τζο Μπάιντεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία στις 3 Νοεμβρίου - εκτός απροόπτου | REUTERS/Carlos Barria

Τρεις καθαρές νίκες σε Φλόριντα, Ιλινόι και Αριζόνα για τον Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2020, 07:21
Ο Τζο Μπάιντεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία στις 3 Νοεμβρίου - εκτός απροόπτου
|REUTERS/Carlos Barria

Τρεις καθαρές νίκες σε Φλόριντα, Ιλινόι και Αριζόνα για τον Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2020, 07:21

Ο Τζο Μπάιντεν επικράτησε με άνεση επί του Μπέρνι Σάντερς, όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, και στις τρεις πολιτείες όπου διεξήχθησαν χθες Τρίτη ψηφοφορίες για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο πρώην αντιπρόεδρος κέρδισε στη Φλόριντα με διαφορά περίπου 40 μονάδων, το Ιλινόι με διαφορά 23 μονάδων και την Αριζόνα με 13 μονάδες, στις ψηφοφορίες που διεξήχθησαν παρά το κλίμα ανησυχίας για την πανδημία του κορονοϊού.

Ειδικότερα, στην Φλόριντα ο Μπάιντεν είχε το 63% των ψήφων έναντι 23% του Σάντερς, ενώ στο Ιλινόι τα ποσοστά ήταν 59% με 36% υπέρ του Μπάιντεν. Στην Αριζόνα ο πρώην αντιπρόεδρος συγκέντρωσε το 43% έναντι 30% του αντιπάλου του – το υπόλοιπο πήγε σε άλλους υποψήφιους, όπως ο Μπλούμπεργκ παρά το ότι έχουν αποσυρθεί.

Μοιάζει πλέον ελάχιστα πιθανό ο γερουσιαστής Σάντερς να καταφέρει να ανατρέψει την τάση αυτή. Ο Μπάιντεν έχει 1.147 εκλέκτορες και ο Σάντερς 861 για το συνέδριο του κόμματος. Χρειάζονται 1.991 αντιπρόσωποι για να πάρει ο υποψήφιος το χρίσμα.

Ηδη από το τέλος των εκλογικών διαδικασιών στις τρεις Πολιτείες, τα τηλεοπτικά δίκτυα και η εταιρεία Edison Research προέβλεπαν άνετη νίκη του Μπάιντεν.

Η εκστρατεία του Μπάιντεν προσέβλεπε σε μεγάλες νίκες, ώστε ο υποψήφιος να εξασφαλίσει προβάδισμα που θα ήταν αδύνατο να καλυφθεί από τον σοσιαλιστή γερουσιαστή Σάντερς.

Ολα αυτά με φόντο την επιδημία του κορονοϊού που έχει αρχίσει να ανησυχεί όλο και περισσότερο τις ΗΠΑ, που καταφεύγουν και αυτές σε μέτρα που θυμίζουν Ευρώπη με διακοπή λειτουργίας καταστημάτων και άλλους περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Αρκετές Πολιτείες ανέβαλαν τις ψηφοφορίες, ανάμεσά τους η Τζόρτζια (24 Μαρτίου), η Λουιζιάνα (4 Απριλίου), το Μέριλαντ (28 Απριλίου) και το Κεντάκι (19 Μαΐου).

Τυπικά υποψήφιος και ο Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεπέρασε την Τρίτη το όριο των αντιπροσώπων στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων που χρειαζόταν για αναδειχθεί νικητής στην εσωκομματική διαδικασία για να αναδειχθεί ο υποψήφιος της παράταξης.

Στις ΗΠΑ, για να είναι εκ νέου υποψήφιος για το αξίωμα ο απερχόμενος πρόεδρος χρειάζεται η έγκριση των οργανώσεων του κόμματός του σε κάθε πολιτεία, έστω κι αν συνήθως πρόκειται για τυπική διαδικασία.

Ελλείψει σοβαρού ανταγωνισμού, αρκετές Πολιτείες αποφάσισαν να μην οργανώσουν καν εσωκομματικές ψηφοφορίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...