892
H νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον απερχόμενο στο Προεδρικό Μέγαρο | SOOC

Ορκίστηκε ΠτΔ η Κατερίνα Σακελλαροπούλου – Τα λόγια εκτίμησης για τον Προκόπη Παυλόπουλο

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2020, 12:34
H νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον απερχόμενο στο Προεδρικό Μέγαρο
|SOOC

Ορκίστηκε ΠτΔ η Κατερίνα Σακελλαροπούλου – Τα λόγια εκτίμησης για τον Προκόπη Παυλόπουλο

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2020, 12:34

Σε πανηγυρικό κλίμα, με περιορισμένη όμως την παρουσία επισήμων, εκπροσώπων του Τύπου και κοινού λόγω κορονοϊού, ορκίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ιστορία της χώρας. Αμέσως μετά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και πεζή μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου την υποδέχθηκε ο απερχόμενος Πρόεδρος, Προκόπης Παυλόπουλος, για την καθιερωμένη τελετή παράδοσης – παραλαβής.

Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε με λόγια εκτίμησης για τον κ. Παυλόπουλο, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι συνετέλεσε τα μέγιστα για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, κρατώντας ανοικτούς του διαύλους επικοινωνίας με τους εταίρους της ΕΕ.

Στη σύντομη ομιλία της, η κυρία Σακελλαροπούλου εξέφρασε επίσης την ελπίδα η εκλογή μιας γυναίκας στο προεδρικό αξίωμα να βελτιώσει τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την οικογένεια, ώστε όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι γυναίκες «να μην αντιμετωπίζουν εμπόδια επειδή απλώς γεννήθηκαν γυναίκες».

Αναφορά έκανε η κυρία Σακελλαροπούλου και στα δύο κορυφαία θέματα της επικαιρότητας, στην κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο και την κρίση με τα κρούσματα του κορονοϊού.

«Πρέπει να διαφυλάξουμε τα σύνορά μας επιτελώντας το ανθρωπιστικό μας καθήκον απέναντι σε ταλαιπωρημένους ανθρώπους», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα, πρόσθεσε, «καλούμαστε σε προτεραιότητα να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορονοϊού», κάνοντας λόγο για «υπαρκτό κίνδυνο για τους ηλικιωμένους».

Παρά ταύτα, υπογράμμισε, δεν θα πρέπει να υπάρξει πανικός «που θα φέρει διάρρηξη του κοινωνικού ιστού».

Γι’ αυτό «απαιτείται η απόλυτη συμμόρφωση στις οδηγίες και η πλήρης εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω μετάδοση του ιού».

Από την πλευρά του, ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχήθηκε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάθε επιτυχία στην επιτέλεση των καθηκόντων της – ιδίως αυτές τις κρίσιμες ώρες, όπως σημείωσε.

«Πολλώ δε μάλλον» που «η επιτυχία σας είναι επιτυχία σε ό,τι αφορά τον τόπο μας και τον λαό μας, τόνισε ο απελθών Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να προσθέσει:

«Εχουμε παρακολουθήσει όλοι την πορεία σας στο εμβληματικό Συμβούλιο της Επικρατείας, με την μεγάλη ιστορία και παράδοση και ταυτοχρόνως μια νομολογία που έχει χαράξει την ερμηνεία του Συντάγματος.

Φθάσατε μέχρι την κορυφή αυτού του δικαστηρίου και θεωρώ ότι αυτό το εφόδιο είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για το ότι θα ασκήσετε τα καθήκοντα σας ως ρυθμιστής του Πολιτεύματος, με πλήρη σεβασμό στο Σύνταγμα και, το κυριότερο, με πλήρη γνώση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, έτσι ώστε να υπερασπιστείτε στο ακέραιο τα εθνικά μας δίκαια».

Η ορκωμοσία

Νωρίτερα, στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών και χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, η κυρία Σακελλαροπούλου έδωσε τον οριζόμενο από το Σύνταγμα όρκο, ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων:

«Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού».

Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ορκίζεται από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

«Αξια» αναφώνησαν οι βουλευτές, ενώ ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τής ευχήθηκε «καλή δύναμη».

Ακολούθως η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατευθύνθηκε στα κοινοβουλευτικά έδρανα, χαιρετώντας έναν έναν  τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η κυρία Σακελλαροπούλου έγινε δεκτή στο Μέγαρο της Βουλής από τον Πρόεδρο του κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων απέδιδε τιμές.

Ως είθισται, κόκκινοι τάπητες στρώθηκαν στους διαδρόμους του κτιρίου, ωστόσο τις παραδοσιακές χειραψίες αντικατέστησαν οι «επινεύσεις», όπως απαιτεί η περίσταση.

Την ειδική συνεδρίαση της Βουλής, προεδρεύοντος του α’ αντιπροέδρου Νικήτα Κακλαμάνη, παρακολούθησαν περί τους 120 εκπροσώπους πολιτικών, διπλωματικών και άλλων αρχών, μεταξύ των οποίων οι πολιτικοί αρχηγοί, 13 μέλη του υπουργικού συμβουλίου, περί τους 35 βουλευτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των παρισταμένων, μεσολαβούσε τουλάχιστον ένα κενό κάθισμα, για λόγους προφύλαξης.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο κ. Κακλαμάνης ανέγνωσε απόσπασμα της ομιλίας την οποία είχε κάνει ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, όταν μετά την διαδικασία εκλογής της, είχε επισκεφθεί την κυρία Σακελλαρόπουλου στο γραφείο της για να της ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Επίσης, βάσει των προβλεπομένων, ανέγνωσε και την τότε αντιφώνηση της νεοεκλεγείσας Προέδρου.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει τις ειδικές συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθη η τελετή, τόσο για λόγους αυτοπροστασίας, όσο και για να σταλούν μηνύματα (στην κοινωνία) αναφορικά με την τήρηση μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου για την διάδοση του ιού.

Στα αξιοσημείωτα της ειδικής συνεδρίασης, το γεγονός ότι οι υπάλληλοι της Βουλής που είχαν επιφορτιστεί με το καθήκον της προετοιμασίας των διαδικαστικών, φορούσαν άπαντες λευκά γάντια, ενώ μικρά δοχεία με αντισηπτικό ήταν τοποθετημένα σε πολλά σημεία, στα έδρανα και στους διαδρόμους.

Η κ. Σακελλαροπούλου είναι το όγδοο πρόσωπο από τη Μεταπολίτευση που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, διαδεχόμενη τους Μιχ. Στασινόπουλο (1974-1975), Κων. Τσάτσο (1975-1980), Κων. Καραμανλή (1980-1985 και 1990-1995), Χρ. Σαρτζετάκη (1985-1990), Κων. Στεφανόπουλο (1995-2005), Κάρ. Παπούλια (2005-2015) και τον Πρ. Παυλόπουλο (2015-2020). Είναι επίσης η τρίτη με θητεία στο δικαστικό σώμα, μετά τους Μιχ. Στασινόπουλο (εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας) και τον Χρ. Σαρτζετάκη (Αρεοπαγίτης).

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, και όσο η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέμενε -με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής- τους προσκεκλημένους να μεταβούν στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η αισιοδοξία είναι γένους θηλυκού», ενώ ο κ. Τασούλας συμπλήρωσε: «…εκπέμπεται σήμερα και είναι βάσιμη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...