Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στον δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ.
Ο Πρωθυπουργός, από την αρχή κιόλας της συνέντευξής του, ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σύνορα του Έβρου, δεν αποτελεί μια προσφυγική ή μεταναστευτική κρίση, αλλά οφείλεται σε μια συνειδητή προσπάθεια της Τουρκίας να «εργαλειοποιήσει» το προσφυγικό, για να ικανοποιήσει τις δικές της επιδιώξεις.
«Έχουμε κάθε δικαίωμα να προστατεύσουμε τα σύνορά μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα, δεν είναι πρόσφυγες από τη Συρία, από το Ιντλίμπ.
«Οι περισσότεροι ζουν στην Τουρκία εδώ και χρόνια, μιλάνε την τουρκική γλώσσα» υπογράμμισε.
Στη συνέχεια, μίλησε ξεκάθαρα για τουρκική προβοκάτσια και σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτή που ξεκίνησε τη νέα κρίση.
«Η Ελλάδα άνοιξε την καρδιά και τα σπίτια της στους πρόσφυγες» υπογράμμισε, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι η χώρα μας δεν φέρεται σωστά στους πρόσφυγες.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «νεκρή» τη συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ για το προσφυγικό, εξαιτίας της συστηματικής, μονομερούς παραβίασής της από την Τουρκία.
«Η Ευρώπη δεν εκβιάζεται» υπογράμμισε, ενώ κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να σταματήσει να διαδίδει και να ενθαρρύνει τα «fake news» για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τον κορονοϊό, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει νεκρός στη χώρα μας από την επιδημία.
Παράλληλα, στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει κοινή, συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση απέναντι στον φονικό ιό.
«Αυτό που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή δεν είναι ουσιαστικά το μεταναστευτικό ή προσφυγικό πρόβλημα. Είναι μια συνειδητή απόπειρα της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει μετανάστες και πρόσφυγες ως γεωπολιτικά πιόνια για την προώθηση των δικών της συμφερόντων» τόνισε χαρακτηριστικά για την κρίση στον Εβρο ο κ. Μητσοτάκης στην ιδιαίτερα σημαντική συνέντευξή του στο CNN. Και συμπλήρωσε:
«Οι άνθρωποι που προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα δεν προέρχονται από τη Συρία, δεν προέρχονται από την Ιντλίμπ. Ζούσαν στην Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι περισσότεροι μιλούν άπταιστα την τουρκική γλώσσα. Λαμβάνουν την πλήρη υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς τους παρέχει μέσα για τη μεταφορά τους στα σύνορα και βεβαίως η Ελλάδα κάνει αυτό που κάθε κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα να κάνει: να προστατέψει τα σύνορά της για κάθε παράνομη είσοδο. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Προφανώς, τις τελευταίες ώρες βλέπουμε αυξημένη ένταση στα σύνορα. Έγιναν απόπειρες να κάψουν το φράχτη που έχουμε. Εκτοξεύθηκαν πολυάριθμα δακρυγόνα εναντίον των δυνάμεών μας. Συνεπώς, φοβούμαι ότι πρόκειται για μια συνεχιζόμενη και πολύ συστηματική πρόκληση εκ μέρους της Τουρκίας που ουδεμία σχέση με τα δεινά αυτών των ανθρώπων. Η Τουρκία τους χρησιμοποιεί και το αποτέλεσμα είναι οι σκηνές που βλέπετε στα ελληνοτουρκικά σύνορα».
«Δεν κάνουμε χρήση υπερβολικής βίας»
«Δεν προκαλέσαμε εμείς αυτή την κρίση, δεν ενθαρρύναμε εμείς τους ανθρώπους αυτούς να εισέλθουν παρανόμως στην Ελλάδα. Ειλικρινά, η χώρα μας ήταν αυτή που τα τελευταία χρόνια δέχτηκε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, ανοίξαμε τα σπίτια και τις καρδιές μας. Και θεωρώ εντελώς απαράδεκτο ως πρωθυπουργός αυτής της χώρας, να κατηγορούμαστε ότι δεν μεταχειριστήκαμε αυτούς τους ανθρώπους με τον κατάλληλο τρόπο τη στιγμή της μεγάλης ανάγκης. Η Ελλάδα κατέδειξε τον ανθρωπισμό της καθόλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης αλλά αυτό που δεν είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε είναι να εμπλακούμε σε μια διαδικασία κατά την οποία μια άλλη χώρα -συστηματικά- χρησιμοποιεί και εκμεταλλεύεται αυτούς τους ανθρώπους προσπαθώντας να τους στείλει στην άλλη πλευρά των συνόρων. Σε ό,τι αφορά τη μεθοδολογία και τις μεθόδους μας, δεν κάνουμε χρήση υπερβολικής βίας, είμαστε πάντα αυτοί που αντιδρούμε και όχι αυτοί που προκαλούμε, καθώς απαντούμε στις προκλήσεις που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα».
«Νεκρή» η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε και τη διαφωνία του με τα ευχολόγια που διατυπώνονται ακόμα από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο για την περίφημη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας του 2016 για το Προσφυγικό.
«Αυτή τη στιγμή, ας είμαστε ειλικρινείς, η συμφωνία (ΕΕ-Τουρκίας) είναι νεκρή» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει: «Και είναι νεκρή επειδή η Τουρκία αποφάσισε να παραβιάσει πλήρως τη συμφωνία, εξαιτίας αυτού που συνέβη στη Συρία. Η Τουρκία έχει την υποχρέωση να αποτρέπει τον κόσμο να καταφθάνει στις ακτογραμμές, έχει υποχρέωση να κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίζει τους παράνομους διακινητές και να απαγορεύει στον κόσμο να περνά παράνομα τα σύνορα με την Ελλάδα. Αυτό ακριβώς προβλέπει η συμφωνία. Και η Τουρκία κάνει ακριβώς το αντίθετο. Βοηθούν συστηματικά, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα, την προσπάθεια ανθρώπων να περάσουν στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, έχω δημόσια αναγνωρίσει το γεγονός ότι και η Τουρκία έχει επωμιστεί ένα μεγάλο βάρος φιλοξενώντας εκατομμύρια πρόσφυγες και ήμουν πάντα πρόθυμος να υποστηρίξω την Τουρκία σε αυτή την προσπάθεια. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει υπό καθεστώς εκβιασμού. Η Ευρώπη δε μπορεί να εκβιασθεί με αυτό το πρόβλημα από την Τουρκία. Ο κύριος Ερντογάν θα πρέπει να το κατανοήσει αυτό. Ο κύριος Ερντογάν θα πρέπει να πάψει να είναι ο υποκινητής ψευδών ειδήσεων. Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, υποτίθεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες πέρασαν ήδη στην Ελλάδα, διατυπώνοντας εντελώς ανακριβείς κατηγορίες σχετικά με ό,τι συμβαίνει στα σύνορα. Αρα δεν είμαστε εμείς εκείνοι που κλιμακώνουν αυτή την αντιπαράθεση. Όμως έχουμε κάθε δικαίωμα και θα συνεχίσω να προστατεύω τα κυρίαρχα σύνορά μας. Το έχουμε επιτύχει ως τώρα και θα συνεχίσουμε με την ίδια επιτυχία στο μέλλον».
Το Eurogroup να πάρει μέτρα για τον κορονοϊό
Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε από τον Ρίτσαρντ Κουέστ του CNN και για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και ευρύτερα.
«Αυτό προφανώς είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, χρειαζόμαστε μια συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση. Νομίζω ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε εντός των δυνατοτήτων μας, ώστε να περιορίσουμε το πρόβλημα όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν είχαμε κανένα θάνατο μέχρι τώρα στην Ελλάδα από τον κορονοϊό. Αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα εξαπλωθεί. Ασφαλώς ο συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτος, αλλά αυτό είναι και ένα θέμα ταχύτητας. Κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να εκτιμήσει την δική του ιδιαίτερη κατάσταση και να αντιμετωπίσει το ζήτημα με αμεσότητα λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα. Εκεί που νομίζω ότι χρειαζόμαστε περισσότερη την ευρωπαϊκή αντίδραση είναι στο θέμα μετριασμού των οικονομικών συνεπειών αυτής της έξαρσης. Είναι σαφές, ακόμη και πριν μας κτυπήσει ο κορονοϊός, ότι η νομισματική πολιτική έφτασε στα όριά της και είναι καιρός να δούμε σοβαρά πώς η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την πίεση στην ανάπτυξη που θα προκύψει αναπόφευκτα ως συνέπεια αυτής της έξαρσης. Οπότε εκεί που αναμένω περισσότερο ευρωπαϊκό συντονισμό είναι καθαρά στον χρηματοπιστωτικό και οικονομικό τομέα. Ελπίζω ότι η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι πιο προνοητική αναφορικά με τον περιορισμό της οικονομικής ζημιάς που θα προκύψει αναπόφευκτα ως συνέπεια αυτής της έξαρσης».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News