Εν όψει της Ημέρας της Γυναίκας, την Κυριακή 8 Μαρτίου, δόθηκε στη δημοσιότητα ο «Δείκτης κοινωνικών προτύπων για τα φύλα» (GSNI), που εκπόνησε το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, ανεξαρτήτως φύλου, διακατέχεται από σεξιστικές αντιλήψεις και προκαταλήψεις εις βάρος των γυναικών.
Ο «Δείκτης κοινωνικών προτύπων για τα φύλα» μετρά το πώς οι κοινωνικές πεποιθήσεις παρεμποδίζουν την ισότητα των φύλων σε τομείς όπως η πολιτική, η εργασία και η εκπαίδευση και εκπονήθηκε με δεδομένα από 75 χώρες, καλύπτοντας πάνω από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν το 50% των ανδρών δήλωσαν ότι είχαν μεγαλύτερο δικαίωμα σε θέσεις εργασίας από ό,τι οι γυναίκες, ενώ χειρότερο ακόμη είναι το γεγονός ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων θεωρεί αποδεκτό οι άνδρες να χτυπούν τις συντρόφους τους.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΗΕ, δεν υπάρχουν χώρες στον κόσμο με ισότητα των φύλων.
Η Ζιμπάμπουε παρουσίασε το υψηλότερο ποσοστό προκαταλήψεων, με μόνο το 0,27% των ανθρώπων να μην αναφέρει καμία σεξιστική προκατάληψη. Στο άλλο άκρο της κλίμακας βρίσκεται η Ανδόρα, όπου το 72% των ανθρώπων δεν ανέφερε καμία προκατάληψη.
Στη Ζιμπάμπουε, το 96% των ανθρώπων δήλωσε ότι η βία κατά των γυναικών είναι αποδεκτή, ενώ ίδιο είναι και το ποσοστό που δεν δέχεται τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών. Ανάλογες απόψεις όμως επικρατούν και στις Φιλιππίνες, σε ποσοστό 91% των ανθρώπων.
Οι γυναίκες σε πολιτικούς ρόλους
Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ανεξαρτήτως φύλου πιστεύει ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι πολιτικοί ηγέτες. Στην Κίνα, το 55% των ανθρώπων θεωρεί ότι οι άντρες είναι πιο κατάλληλοι πολιτικοί ηγέτες, ενώ στις ΗΠΑ το ποσοστό ανέρχεται στο 39% των ανθρώπων.
Ωστόσο, στη Νέα Ζηλανδία, μια χώρα με γυναίκα πρωθυπουργό, μόνο το 27% σκέφτεται έτσι.
Να σημειωθεί, γράφει το BBC, ότι ο αριθμός των γυναικών επικεφαλής κυβερνήσεων είναι σήμερα χαμηλότερος από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, με μόνο 10 γυναίκες σε τέτοιες θέσεις σε 193 χώρες, από 15 το 2014.
Ωστόσο, όταν πρόκειται για βουλευτικές θέσεις, το ποσοστό των γυναικών είναι ελαφρώς υψηλότερο. Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών στο κοινοβούλιο με ποσοστό 31%. Αντίστοιχα οι χώρες της νότιας Ασίας παρουσίασαν το χαμηλότερο ποσοστό, μόλις 17%.
Η Ρακέλ Λαγκούνας, διευθύντρια της ομάδας δράσης του Προγράμματος, δήλωσε: «Πρέπει να δράσουμε τώρα για να ξεπεράσουμε το εμπόδιο των προκαταλήψεων, εάν θέλουμε να δούμε πρόοδο στην ταχύτητα και την κλιμάκωση που απαιτείται για την επίτευξη της ισότητας των φύλων».
Οι γυναίκες στην αγορά εργασίας
Οι γυναίκες πληρώνονται λιγότερο από τους άνδρες και είναι πολύ λιγότερο πιθανό να βρίσκονται σε ανώτερες θέσεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 40% των ανθρώπων πιστεύει ότι οι άνδρες είναι καλύτερα στελέχη επιχειρήσεων.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 25% των ανθρώπων πιστεύει ότι οι άνδρες πρέπει να έχουν μεγαλύτερο δικαίωμα σε μια θέση εργασίας από τις γυναίκες και ότι οι άντρες είναι καλύτερα στελέχη επιχειρήσεων από ό,τι οι γυναίκες. Αντίστοιχα στην Ινδία το ποσοστό αυτό ήταν 69%.
Ο Πέντρου Κονσεϊτσάου, επικεφαλής του γραφείου Αναφοράς του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σχετικά: «Εχουμε διανύσει πολύ δρόμο τις τελευταίες δεκαετίες για να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες θα έχουν την ίδια πρόσβαση με τους άνδρες στις βασικές ανάγκες της ζωής. Αλλά τα χάσματα μεταξύ των φύλων εξακολουθούν να είναι πολύ προφανή σε άλλους τομείς, ιδιαίτερα σε εκείνους που προκαλούν σχέσεις εξουσίας και έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην επίτευξη πραγματικής ισότητας. Σήμερα, ο αγώνας για την ισότητα των φύλων είναι μια ιστορία μεροληψίας και προκαταλήψεων».
Υπερθεματίζοντας, εξάλλου, ο διευθυντής του προγράμματος, Αχιμ Στάινερ, δήλωσε ότι «Η δουλειά που έγινε με μεγάλη αποτελεσματικότητα για να τερματιστεί το χάσμα ως προς την υγεία και την παιδεία πρέπει τώρα να εξελιχθεί, για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που εγείρει πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις: η προκατάληψη εναντίον της αληθινής ισότητας είναι βαθιά ριζωμένη τόσο μεταξύ των ανδρών όσο και μεταξύ των γυναικών».
Τέλος, η υπηρεσία του ΟΗΕ προτρέπει κυβερνήσεις και θεσμούς να υιοθετήσουν «νέα πολιτική προσέγγιση για να αλλάξουν πεποιθήσεις και πρακτικές που αποτελούν διάκριση» εις βάρος των γυναικών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News