1032
| CreativeProtagon

Κορονοϊός: Το άλλο θρίλερ με τις μάσκες

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 6 Μαρτίου 2020, 22:25
|CreativeProtagon

Κορονοϊός: Το άλλο θρίλερ με τις μάσκες

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 6 Μαρτίου 2020, 22:25

Η Κίνα παράγει αυτή την περίοδο 116 εκατ. χειρουργικές μάσκες την ημέρα, δωδεκαπλασιάζοντας επί της ουσίας τις ποσότητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η κινεζική Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων. Ομως, μόνο 1,66 εκατομμύρια από αυτές είναι μάσκες τύπου N95 ή FFP, αυτές δηλαδή που χρειάζεται το προσωπικό υγείας όταν εξετάζει ασθενείς από κορονοϊό με βήχα και φτάρνισμα.

Το 2019 η Κίνα παρήγαγε τις μισές μάσκες που χρησιμοποιήθηκαν στον πλανήτη και ήταν ο Νο 1 εξαγωγέας παγκοσμίως. Πριν από έναν μήνα ανέστειλε τις εξαγωγές της…

H κρατική εφημερίδα People’s Daily σε ρεπορτάζ της ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι η Κίνα κατασκευάζει αρκετές μάσκες τύπου N95 ή FFP (όπως είναι το πρότυπο στην Ευρώπη) για να καλύψει τις ανάγκες των εργαζομένων της στον τομέα της υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επαφής με τους ασθενείς. Ομως, προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πότε οι εξαγωγές τέτοιων μασκών από την Κίνα μπορεί να ξαναξεκινήσουν.

Οι μάσκες N95 ή FFP διαφέρουν αρκετά από τις απλές χειρουργικές μάσκες. Οι πρώτες, που ονομάζονται και μάσκες-αναπνευστήρες, φιλτράρουν τον αέρα και κατακρατούν τα μικροσωματίδια σε ποσοστό 95%, ενώ οι χειρουργικές δεν παρέχουν τόσο μεγάλη προστασία.

Οι ειδικοί αποτρέπουν το κοινό να χρησιμοποιεί τις μάσκες-αναπνευστήρες επειδή είναι σχετικά δύσκολο να προσαρμοστούν σωστά ώστε να είναι αποτελεσματικές και η χρήση τους προορίζεται για το ιατρικό προσωπικό.

Και οι δύο τύποι μασκών συμβάλλουν στην πρόληψη της εξάπλωσης σταγονιδίων από τον βήχα ή το φτέρνισμα, αλλά οι ειδικοί αναφέρουν ότι για τον μέσο πολίτη δεν συνιστώνται, καθώς ένα άτομο είναι πολύ πιο πιθανό να μολυνθεί αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες, παρά από σταγονίδια.

Μια γυναίκα φοράει χειρουργική μάσκα και πλαστικό αδιάβροχο ως μέσα προστασίας από τον κορονοϊό, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Σαγκάης, όπου ο ιός γνωρίζει έξαρση (REUTERS/Aly Song)

Ο αέρας μπορεί επίσης να περάσει γύρω από τις άκρες της μάσκας, ιδιαίτερα στις επίπεδες χειρουργικές μάσκες. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που χρησιμοποιούν μάσκες-αναπνευστήρες γνωρίζουν πώς ακριβώς πρέπει να φορεθούν έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά γύρω από το στόμα τους. Οι περισσότεροι πολίτες θεωρείται απίθανο να ξέρουν πώς να εφαρμόσουν τις N95 ή FFP και θα μπορούσαν τυχαία να μολυνθούν εάν αγγίξουν το εξωτερικό της μάσκας όταν την αφαιρούν και έπειτα αγγίξουν το πρόσωπό τους.

Kινεζικές εταιρείες και πολυεθνικές του δυτικού κόσμου που έχουν μονάδες στην Κίνα κατασκευάζουν μάσκες προστασίας, αλλά και τα μηχανήματα που χρειάζονται για την παραγωγή τους

Χιλιάδες κινεζικές εταιρείες κατασκευάζουν μάσκες για το προσωπικό τους και τις πωλούν σε κυβερνητικούς και άλλους οργανισμούς. Πολυεθνικές του δυτικού κόσμου επίσης έχουν μονάδες στην Κίνα και κατασκευάζουν μάσκες μιας χρήσης, αλλά και τα μηχανήματα που χρειάζονται για την παραγωγή τους. Αλλά το ύφασμα  που απαιτείται για την κατασκευή μάσκας τύπου N95 ή FFP είναι σχετικά «σπάνιο». Τα εργοστάσια που κατασκευάζουν αυτές τις μάσκες λειτουργούν μόλις στο 85% της δυναμικότητάς τους, ανέφερε πρόσφατα το κινεζικό υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας. Οι τιμές για το ύφασμα αυτό έχουν ανέβει 20 φορές και η συναρμολόγηση νέων μηχανημάτων για την παραγωγή του μπορεί να διαρκέσει τρεις ή περισσότερους μήνες.

Η κρίση που έχει προκαλέσει η αναστολή των εξαγωγών από την Κίνα αρχίζει να ακουμπάει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ιατρός μεγάλου νοσοκομείου στην Αθήνα ανέφερε στο Protagon ότι τέτοιου τύπου μάσκες-αναπνευστήρες αποτελούν σπάνιο είδος και ότι ο ίδιος χρησιμοποιεί υποδεέστερης ποιότητας από N95 ή FFP. Από αναρτήσεις στη «Διαύγεια» φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος του κορονοϊού το προηγούμενο δίμηνο προχώρησαν σε παραγγελίες και διαγωνισμούς προμήθειας μασκών FFP έξι νοσηλευτικά ιδρύματα και φορείς στην περιφέρεια. Ο έλληνας ιατρός προσέθεσε ότι το πρόβλημα φαίνεται να είναι μεγάλο στις ευρωπαϊκές χώρες.

Προϊσταμένη νοσηλεύτρια του τμήματος Ιολογίας της Πανεπιστημιακής Κλινικής της Εσσης παρουσιάζει σε δημοσιογράφους πώς κλείνει ένα φιαλίδιο συλλογής δείγματος που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση εξέτασης ασθενούς για τον κορονοϊό (REUTERS/Wolfgang Rattay)

Ηδη στη Γερμανία επαγγελματίες υγείας ανησυχούν ιδιαίτερα για την έλλειψη μασκών FFP και προστατευτικών στολών. «Κατά τη γνώμη μου, οι προετοιμασίες (για την αντιμετώπιση του ιού) είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από καλές», δήλωσε στο Spiegel ο Φρανκ Ούκερ, γενικός ιατρός στο Βερολίνο. «Νομίζω ότι κάθε ιατρός πρέπει να λάβει από 20 έως 100 προστατευτικές μάσκες και στολές», λέει. «Αλλά αυτό δεν έχει συμβεί, δεν είμαστε καν κοντά. Αν δεν είχαμε προνοήσει για τον εαυτό μας, δεν θα είχαμε τίποτα». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Spiegel, το γερμανικό υπουργείο Υγείας είναι πλήρως ενήμερο για τις ελλείψεις. Τα λίγα εργοστάσια που παράγουν προστατευτικές μάσκες και προστατευτικές στολές στην Ευρώπη, όπως αναφέρθηκε σε τηλεδιάσκεψη στελεχών του το υπουργείου με εκπροσώπους της βιομηχανίας, «δεν θα μπορούσαν να καλύψουν» τη διακοπή των εξαγωγών από την Κίνα.

Η Πολιτεία της Καλιφόρνιας –που πλέον τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης– έλαβε την Τρίτη από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έγκριση να αποδεσμεύσει από τα αποθέματά της 21 εκατομμύρια αναπνευστικές μάσκες N95 για την προστασία του ιατρικού προσωπικού εν όψει της εξάπλωσης του κορονοϊού, λόγω των ελλείψεων που έχουν καταγραφεί.

Λίγες ημέρες πριν, το Σάββατο, o εκτελεστικός διευθυντής της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ Τζερόμ Ανταμς παρότρυνε τους πολίτες να σταματήσουν να αγοράζουν μάσκες, προειδοποιώντας ότι δεν βοηθούν στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορονοϊού αλλά στον παροπλισμό του προσωπικού υγείας. «Σοβαρά τώρα – ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΜΑΣΚΕΣ. Δεν είναι αποτελεσματικές για την πρόληψη της μετάδοσης του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό, αλλά εάν οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης δεν τις έχουν ώστε να φροντίσουν τους ασθενείς, βάζουν σε κίνδυνο τόσο τις κοινότητές μας όσο και τον ίδιο τον εαυτό τους», ανέφερε σε tweet του ο δρ Ανταμς. Το μήνυμά του μεταδόθηκε μετά τις αναφορές ότι πολλοί πολίτες αγοράζουν μάσκες N95.

Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο πλανήτης χρειάζεται 89 εκατομμύρια ιατρικές μάσκες κάθε μήνα για να αντιμετωπίσει την έκρηξη του κορονοϊού και κάλεσε τη βιομηχανία και τις κυβερνήσεις να αυξήσουν την παραγωγή του προστατευτικού εξοπλισμού για το προσωπικό υγείας κατά 40%, ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση. Στην ανακοίνωση επισημαινόταν ότι οι τιμές των χειρουργικών μασκών αυξήθηκαν έξι φορές και των τύπου N95 ή FFP τουλάχιστον τρεις φορές, καθώς και ότι έχουν ήδη σταλεί από τον οργανισμό ενισχύσεις προστατευτικού εξοπλισμού σε 47 χώρες, αλλά τα αποθέματα εξαντλούνται με ταχείς ρυθμούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...