483
Ο Μάικ Μπλούμπεργκ ανακοινώνει το τέλος της εκστρατείας του, μπροστά σε υποστηρικτές του στο Μανχάταν | REUTERS

Τι καλό θα μπορούσε να κάνει ο Μπλούμπεργκ με τα 600 εκατ. δολάρια που χάλασε σε διαφημίσεις

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2020, 14:20
Ο Μάικ Μπλούμπεργκ ανακοινώνει το τέλος της εκστρατείας του, μπροστά σε υποστηρικτές του στο Μανχάταν
|REUTERS

Τι καλό θα μπορούσε να κάνει ο Μπλούμπεργκ με τα 600 εκατ. δολάρια που χάλασε σε διαφημίσεις

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2020, 14:20

«Μαύρη» ήταν η «Σούπερ Τρίτη» για την προοδευτική πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, μετά τα αποτελέσματα που έβγαλαν φαβορί πλέον τον Τζο Μπάιντεν. Τα μόνα καλά νέα, θα μπορούσε κανείς να πει, ήταν ο καταποντισμός στις κάλπες και η αποχώρηση από την κούρσα του Μάικ Μπλούμπεργκ, κάτι που απέδειξε ότι δεν αρκούν τα λεφτά για να εκλεγεί κάποιος (ακόμα τουλάχιστον).

Ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας ξόδεψε από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, 600 εκατ. δολάρια για την προεκλογική εκστρατεία του, τα οποία, κοινώς, «πήγαν στράφι». Βέβαια, για κάποιον που η περιουσία του υπολογίζεται στα 60 δισ. δολάρια, τα 600 εκατ. μάλλον θεωρούνται ψίχουλα.

Ας δούμε λοιπόν, με τη βοήθεια της Guardian, πού θα έπιαναν τόπο αυτά τα «ψίχουλα», αν επενδύονταν σε «καλό» σκοπό:

Θα διέγραφε τα χρέη εκατοντάδων χιλιάδων Αμερικανών στον χώρο της Υγείας

Σύμφωνα με τον οργανισμό RIP Medical Debt, που αγοράζει μαζικά ιατρικά χρέη κυρίως ιδιωτών στις ΗΠΑ, για κάθε 100 δολάρια δωρεάς, διαγράφονται 10.000 δολάρια χρεών. Το 66% των αμερικανών πολιτών που καταφεύγουν στην επιλογή της προσωπικής χρεοκοπίας, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα χρέη από νοσοκομεία και γιατρούς. Εως τώρα, ο οργανισμός έχει καταφέρει να διαγράψει 1,3 δισ. δολάρια σε αυτόν τον τομέα. Αν ο Μπλούμπεργκ έδινε 600 εκατ. για τον ίδιο σκοπό, θα διέγραφε 600 δισ. δολάρια χρεών! Δεν θα έφταναν για όλους βέβαια –όσο απίθανο και αν ακούγεται αυτό– όμως θα άλλαζε άμεσα εκατοντάδες χιλιάδες ζωές προς το καλύτερο.

Θα καθάριζε το μολυσμένο νερό στο Φλιντ του Μίσιγκαν

Με το ένα δέκατο όσων ξόδεψε ο Μπλούμπεργκ, θα είχε αντικαταστήσει όλους τους παλιούς επικίνδυνους σωλήνες ύδρευσης στο Φλιντ του Μίσιγκαν, που λόγω μόλυβδου, ευθύνονται για το υψηλό ποσοστό καρκίνων και θανάτων σε μία πολύ φτωχή περιοχή. Ισως γι’ αυτό και άγνωστοι βανδάλισαν τα γραφεία του στο Φλιντ τον περασμένο μήνα.

Θα διέγραφε τα χρέη από φοιτητικά δάνεια

Μπορεί 600 εκατ. να είναι μία σταγόνα στον ωκεανό των χρεών (συνολικά 1,4 τρισ. δολάρια!) από φοιτητικά δάνεια που χρωστούν εκατομμύρια Αμερικανοί, όμως θα έφταναν για να διαγράψουν το χρέος 150.000 ανθρώπων, που χρωστούν, κατά μέσο όρο, 37.000 δολάρια ο καθένας, με το που παίρνει το πτυχίο του.

Θα χάριζε σπίτια σε 2.200 άστεγους

Μόνο στη Νέα Υόρκη, οι άστεγοι υπολογίζονται σε 60.000-80.000 ανθρώπους. Μπορεί εκεί τα σπίτια να είναι απλησίαστα, όμως αν υπολογίσει κανείς ότι η μέση τιμή αγοράς ενός σπιτιού στις ΗΠΑ είναι 226.000 δολάρια, τότε ο Μπλούμπεργκ θα αγόραζε κατοικίες για 2.200 άτομα.

Θα επανέφερε τα εκλογικά δικαιώματα χιλιάδων φυλακισμένων

Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Φλόριντα βρήκαν μία ωραία δικαιολογία για να μην ψηφίσουν οι φυλακισμένοι: αν έχουν το παραμικρό χρέος προς την πολιτεία ή το κράτος, ακόμα και μία κλήση για παρκάρισμα από πολύ παλιά, χάνουν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Ο Μπλούμπεργκ θα μπορούσε να πληρώσει τα χρέη τους και να τους δώσει ξανά αυτή τη δυνατότητα.

Η παραπάνω λίστα, βέβαια, είναι ενδεικτική. Υπάρχουν πολλοί ακόμα τομείς στους οποίους μπορεί κάποιος να συνεισφέρει με 600 εκατ. δολάρια για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Δύσκολο να τους απαριθμήσει κανείς όλους σε 500 λέξεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...