Ακόμη και την προσωρινή ανάκληση ιατρών από τη σύνταξη για να βοηθήσουν όσο μπορούν εξετάζουν οι υγειονομικές Αρχές στη Βόρεια Ιταλία, όπου κυρίως επικεντρώνονται τα κρούσματα στη χώρα.
Το δημόσιο σύστημα υγείας στη Λομβαρδία και τις γύρω περιοχές έχει κατακλυστεί από τους ασθενείς σε τέτοιο βαθμό, ώστε έχουν πέσει στο τραπέζι λύσεις για την αποσυμφόρηση. Οι ασθενείς με ηπιότερα συμπτώματα έχουν να αντιμετωπίσουν ουρές ή ακόμη και κλειστά εξωτερικά ιατρεία. Λείπει όμως και προσωπικό – το 10% του ιατρικού προσωπικού στη Λομβαρδία δεν μπορεί να εργαστεί, διότι έχει διαγνωστεί θετικό στον ιό και είναι σε καραντίνα.
Το Associated Press ανέφερε ότι εκτός από την ανάκληση συνταξιούχων, οι Αρχές σκέφτονται να δώσουν εσπευσμένα πτυχίο σε νοσοκόμους και νοσοκόμες (κανονικά αποφοιτούν τον άλλο μήνα) για να ριχτούν στη μάχη κατά του ιού.
Το πρόβλημα είναι κάπως μικρότερο στις εντατικές, λένε οι ιταλοί γιατροί, καθώς σε αυτόν τον τομέα το σύστημα αντέχει. Περίπου ένας στους δέκα θα χρειαστεί εισαγωγή σε ΜΕΘ, δίπλα φυσικά σε όσους νοσηλεύονται με άλλα προβλήματα.
Σε ό,τι αφορά την κόκκινη ζώνη της Λομβαρδίας, στην οποία βρίσκονται σε απομόνωση τέσσερις γιατροί στους οποίους μεταδόθηκε ο ιός ενώ εργάζονταν, προς το παρόν εστάλη για να τους αντικαταστήσει μόνον ένας συνάδελφός τους.
Αριθμός γιατρών από ιδιωτικά νοσοκομεία δέχτηκαν ακόμη να εργαστούν για λίγο στον δημόσιο τομέα για να διευκολύνουν την κατάσταση.
Η έσχατη λύση –ένα νοσοκομείο όπως αυτό που στήθηκε σε 10 ημέρες στη Γουχάν– είναι ακόμη εκτός συζήτησης.
Πού βρισκόμαστε ως τώρα
Τα τελευταία στατιστικά, ως το μεσημέρι της Τετάρτης, κάνουν λόγο για 79 θανάτους και για 2.502 κρούσματα. Αλλά 170 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν.
Οι ειδικοί δηλώνουν ότι από την αρχή της επόμενης εβδομάδας ευελπιστούν να αρχίσει να μειώνεται η διάδοση του κορονοϊού. Θεωρούν δε βασικής σημασίας να τηρείται, στα καφέ μπαρ, απόσταση ασφαλείας ενός μέτρου μεταξύ των πελατών.
Εν τω μεταξύ, οι ιταλοί επιστήμονες που προσπαθούν να περιορίσουν την επέκταση του ιού ζήτησαν από την ιταλική κυβέρνηση τη λήψη νέων μέτρων πρόληψης.
Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να υιοθετήσει σύντομα τη νέα δέσμη μέτρων (ενδεχομένως με κάποιες τροποποιήσεις) η οποία βάζει σε καλούπια τη διαχυτικότητα των Ιταλών.
Ετσι, στους πολίτες δίνεται η συμβουλή να προσπαθούν να κρατούν απόσταση ασφαλείας δύο μέτρων ο ένας από τον άλλον, ιδίως σε κλειστούς χώρους, αλλά και να αποφεύγονται φιλιά, χειραψίες και υπερβολικά «ζεστοί» χαιρετισμοί.
Ζητούν ακόμη να πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών όλα τα αθλητικά γεγονότα, τις επόμενες 30 ημέρες.
Φυσικά, ακόμη και για μέσα στο σπίτι, οι Ιταλοί που εμφανίζουν πυρετό καλούνται να μένουν μέσα και να φτερνίζονται χρησιμοποιώντας μαντιλάκια μιας χρήσεως. Για τους ηλικιωμένους ή όσους είναι άνω των 65 χρόνων με χρόνιες παθήσεις, να αποφεύγουν να βγαίνουν από το σπίτι, μέχρι να μειωθούν αισθητά τα νέα κρούσματα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News