Την ώρα που άλλες χώρες κάνουν βήματα για να αφαιρέσουν από νόμους και από τον καταστατικό χάρτη τους τις αναφορές στη θρησκεία, η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν μοιάζει να θέλει να ακολουθήσει την αντίστροφη πορεία.
Η Ρωσία, τυπικά τουλάχιστον, είναι κοσμικό κράτος, με την πλειονότητα των πολιτών να δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι. Αυτό το τελευταίο πάντα ήταν όμως ένα στοιχείο που εκμεταλλευόταν ο ρώσος πρόεδρος.
Τον Ιανουάριο αιφνιδίασε τους Ρώσους, όταν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει αλλαγές στο σύνταγμα οι οποίες θα μεταφέρουν αρμοδιότητες από τον ίδιο στο Κοινοβούλιο. Πέρα από τα πολιτικά οφέλη, έχει την ευκαιρία να εισαγάγει στο σύνταγμα ένα μέρος από την ιδεολογία με την οποία πολιτεύεται εδώ και δύο δεκαετίες.
Το πακέτο των προτάσεων για την αλλαγή του ρωσικού συντάγματος, οι οποίες θα τεθούν στην κρίση του λαού σε δημοψήφισμα, περιλαμβάνει μέτρα που αφενός στοχεύουν στον έλεγχο της εξουσίας από τον Πούτιν και μετά το 2024, όταν λήγει η θητεία του.
Στις προτάσεις προς εισαγωγή περιλαμβάνεται και μία διακήρυξη της πίστης των Ρώσων στον Θεό, γράφει το BBC.
Αλλη πρόταση προβλέπει την απαγόρευση παραχώρησης ρωσικού εδάφους – κάτι που μάλλον φαίνεται αυτονόητο, έχει όμως σημασία του για δύο διαφιλονικούμενες περιοχές. Πρόκειται για την Κριμαία, που η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, και τις νήσους Κουρίλες, που διεκδικεί η Ιαπωνία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο ρώσος πρόεδρος ακόμη θέλει να εισαγάγει στην αναθεώρηση διάταξη που θα ορίζει τον γάμο σαν «ένωση άνδρα και γυναίκας», απαγορεύοντας έτσι και συνταγματικά τους γάμους μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου. Εξάλλου, επί των ημερών του απαγορεύτηκε (διά νόμου) η διάδοση της «γκέι προπαγάνδας» σε νέους.
Ετερη πρόταση επιδιώκει να παγιώσει στο σύνταγμα τα «μεγάλα κατορθώματα του λαού στην υπεράσπιση της πατρίδας» από τη ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Πούτιν όσο και άλλοι ρώσοι πολιτικοί έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για το ότι στη Δύση μοιάζει να θέλουν να υποβαθμίσουν την τεράστια θυσία της ΕΣΣΔ στον πόλεμο, καθώς η χώρα υπολογίζεται ότι έχασε 27.000.000 ζωές.
Μετά την κοινοβουλευτική διαδικασία και το τελικό «πράσινο φως» από το Κοινοβούλιο και το Συνταγματικό Δικαστήριο, οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν τις αλλαγές στις 22 Απριλίου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News