Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ για το Μεταναστευτικό είχε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Ο υπουργός τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών.
Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες για το ίδιο θέμα με τους ομολόγους του της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας.
Το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση και με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, στον οποίον είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το θέμα.
Το protothema.gr ανέφερε ότι ο έλληνας υπουργός μετέφερε στον ομόλογό του την έντονη ενόχληση της Ελλάδας για όσα συμβαίνουν στον Εβρο και τα νησιά, μετά τη δήλωση της Αγκυρας ότι τα σύνορα προς την Ευρώπη είναι ανοιχτά.
Από την πλευρά του, ο τούρκος υπουργός έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι η Αγκυρα δεν μετακινεί οργανωμένα, ούτε τους παροτρύνει να φτάσουν στην Ελλάδα. «Απλα είναι μεγάλο το μεταναστευτικό πρόβλημα και δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε», ήταν η μάλλον απίστευτη δικαιολογία προς τον συνομιλητή του.
Δένδιας: Δεν ακολουθούμε κατευναστική πολιτική
Σε συνέντευξή του στον ιστότοπο militaire.gr ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «τα κίνητρα της Τουρκίας επιδέχονται πολλές ερμηνείες. Αυτό όμως που μετράει είναι οι πράξεις της.
» Ασφαλώς οι επιθετικές πρακτικές και οι αναθεωρητικές επιδιώξεις της Τουρκίας δεν είναι καινούργιες. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα φαίνεται να εκδηλώνονται όλο και πιο έντονα οι επιδιώξεις της για “ανασύσταση” του οθωμανικού της παρελθόντος».
Τονίζει ότι η χώρα μας «δεν ακολουθεί επ’ ουδενί πολιτική κατευνασμού έναντι της γείτονος» και προσθέτει: «η πολιτική κατευνασμού, γνωστή και ως “appeasement” ουσιαστικά είναι πολιτική υποχωρήσεων, κάτι που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει».
Για τις συμμαχίες της Ελλάδας με τα κράτη της περιοχής είπε ότι «η μέχρι σήμερα συνεργασία μας με τις χώρες, αλλά και τις ΗΠΑ, δεν περιορίζεται σε διακηρύξεις». Και συνεχίζει: «Υπάρχει ένα ευρύ πλέγμα συνεργασιών που παράγει απτά και ουσιαστικά αποτελέσματα. Διότι και οι χώρες αυτές επιδιώκουν αυτό που κι εμείς θέλουμε: την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Δεν έχω αμφιβολία ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται με τους φίλους και συμμάχους μας προς αυτή την κατεύθυνση».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News