228
| REUTERS/Francois Lenoir

Μπλόκο της Ελλάδας στο κοινό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ για την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 29 Φεβρουαρίου 2020, 16:01

Μπλόκο της Ελλάδας στο κοινό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ για την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 29 Φεβρουαρίου 2020, 16:01

Ακαρπη απέβη και η νεότερη συνεδρίαση σε επίπεδο αναπληρωτών Μονίμων Αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ, με αντικείμενο την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για τη στήριξη της Τουρκίας καθώς η ελληνική πλευρά επιμένει να γίνει σαφής αναφορά στο Μεταναστευτικό και όσα συμβαίνουν στον Εβρο.

Όπως αναφέρει το Σάββατο το ρεπορτάζ του Αγγελου Αθανασόπουλου στο tovima.gr, το αδιέξοδο που είχε καταγραφεί την Παρασκευή επιβεβαιώθηκε και το Σάββατο.

Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Συμμαχίας αρνούνται να ικανοποιήσουν το ελληνικό αίτημα για σαφή αναφορά στο Μεταναστευτικό. Ετσι η Αθήνα έσπασε οριστικά τη συναίνεση (consensus) στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ το οποίο συνεδρίαζε από χθες.

Η Τουρκία ήταν αυτή που ζήτησε την έκδοση ανακοινωθέντος από τη Συμμαχία εξαιτίας της επίθεσης εναντίον των δυνάμεων στο Ιντλίμπ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 33 στρατιώτες.

Το tovima.gr είχε αναφέρει από την Παρασκευή ότι, κατόπιν οδηγιών του Πρωθυπουργού, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε εντολή τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία να θέσει ουσιαστικά «βέτο» σε κείμενο κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο δεν είχε συμπεριληφθεί η ελληνική πρόταση για αναφορά στον σεβασμό της Δήλωσης ΕΕ–Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, η οποία είχε υπογραφεί τον Μάρτιο του 2016.

Στο ελληνικό αίτημα είχαν αντιδράσεις χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Η συνάντηση σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων το πρωί της Παρασκευής είχε ολοκληρωθεί χωρίς κοινή γραπτή δήλωση, αλλά με προφορική δήλωση στήριξης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...