Τις επικρίσεις διαφόρων σημαντικών Μέσων των ΗΠΑ δέχθηκε η απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απονείμει χάρη σε 11 πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για διάφορα ατιμωτικά αδικήματα του ποινικού δικαίου, όπως είναι η διαφθορά, οι λαμογιές και οι απάτες.
Οι αιτιάσεις του Τύπου αφορούν τόσο ότι τα άτομα αυτά υπήρξαν ή και είναι εκπρόσωποι της «άρχουσας τάξης» («λευκά κολάρα») όσο και το ότι ο Τραμπ επέδειξε εξουσιαστική πυγμή φανερώνοντας το δήθεν «γενναιόδωρο» πρόσωπο του δεδομένου αυταρχισμού του.
Oι τελευταίοι αποδέκτες της «προεδρικής μεγαθυμίας» είναι ο επιχειρηματίας Μάικλ Μίλκεν και ο πρώην κυβερνήτης του Ιλινόις Ροντ Μπλαγκόγιεβιτς.
Ο αυταρχισμός συνδέεται συνήθως με έναν ηγέτη σκληρό, που φυλακίζει τους εχθρούς του, γράφει το New Yorker.
«Ωστόσο υπάρχει μια άλλη πλευρά σε αυτό το στυλ ηγεσίας: η σπορά γενναιοδωρίας». Γιατί γίνεται αυτό; «Για να γνωρίζει ο κόσμος ότι ο ηγέτης, πότε και σκληρός και πότε γαλαντόμος, είναι ηγέτης. Αυτό είναι το πραγματικό μάθημα των απονομών χάριτος, μια ιστορία εξουσιαστικού αυταρχισμού».
Τα «λευκά κολάρα» που έλαβαν άφεση αμαρτιών από τον Τραμπ έχουν κάνει κομπίνες στο Χρηματιστήριο (Μίλκεν), διεφθάρησαν για το χρήμα (Μπλαγκόγιεβιτς), έκλεψαν φόρους και ψευδολόγησαν (Μπέρναρντ Κέρικ, πρώην αστυνομικός της Νέας Υόρκης), κ.ά. Στη φυλακή πήγαν για λίγο μόνο οι Μίλκεν και Κέρικ. Ενώ ο Μπλαγκόγιεβιτς ήταν ακόμη στο κελί.
Ο κρίκος που συνδέει όλα τα παραπάνω «άνθη του κακού» έχει ονοματεπώνυμο: λέγεται Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Μπλαγκόγιεβιτς συμμετείχε στο τηλεοπτικό σόου του Τραμπ «Celebrity Apprentice», ενώ εξεδιώχθη από τον Πάτρικ Φιτζέρλαντ, στενό φίλο και δικηγόρο του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ – και ο Κόμεϊ είναι δεδηλωμένος εχθρός του Τραμπ. Ο ίδιος ο πρόεδρος είπε για τον Μπλαγκόγιεβιτς ότι την υπόθεση δίωξης την έστησε η ομάδα του Κόμεϊ.
Για τον Μόλκεν ο Τραμπ μιλάει με τα καλύτερα λόγια, τον χαρακτηρίζει φιλάνθρωπο, λέει ότι υπέφερε πληρώνοντας βαρύ τίμημα.
Η εξήγηση του προέδρου για τη χάρη που απένειμε στον Κέρικ είναι η πλέον αποκαλυπτική: «Είναι ένας άνθρωπος που είχε πολλές συστάσεις από πολλούς καλούς ανθρώπους. Ξέρετε ότι βασίζομαι στις συστάσεις των ανθρώπων»! Πίσω από τη ιστορία της συγκεκριμένης απονομής χάριτος υπάρχει μία άλλη: ο Κέρικ διορίστηκε αστυνομικός επιθεωρητής από τον Ρούντολφ Τζουλιάνι την εποχή της δημαρχίας του στη Νέα Υόρκη. Είναι μάλλον ασφαλές να υποθέσουμε ότι ο Τζουλιάνι, ως δικηγόρος του Τραμπ σήμερα, είπε «τον καλό του λόγο» για τον Κέρικ.
Με λίγα λόγια λοιπόν, οι χάρες ήταν εξ ολοκλήρου προσωπικές, συνεπώς οι αμνηστεύσεις όλων αυτών ήταν μόνο μία άσκηση της προεδρικής εξουσίας. Το New Yorker έγραψε ότι έτσι «υποβαθμίστηκε η κυβέρνηση» και ότι «το σύστημά μας ματακινήθηκε πιο κοντά στη λατρεία της προσωπικότητας». Το συμπέρασμά του; «Ο Τραμπ έχει αποδείξει ότι ανταμείβει τους φίλους του και τους φίλους των φίλων, ενώ τιμωρεί τους εχθρούςε του».
Η αμνηστία στις διεφθαρμένες ελίτ μπορεί να μην ξεκίνησε επί προεδρίας Τραμπ αλλά επιδεινώθηκε στα χρόνια τους έγραψαν οι New York Times. Και το CNN χαρακτήρισε την όλη υπόθεση των αμνηστεύσεων επίδειξη «υφέρποντος αυταρχισμού». Εγραψε: «Αν είστε φίλος ή φίλος φίλου μέσα στον κύκλο του Τραμπ, ή αν είστε απλώς διάσημος, τότε έχετε πολλές πιθανότητες να λάβετε την προεδρική χάρη».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News