Ο κινέζος σκηνοθέτης Τσανγκ Κάι, η αδελφή του, η μητέρα και ο πατέρας του πέθαναν με λίγες ημέρες διαφορά από τη νόσο που προκαλεί ο κορονοϊός (Covid-19), μία εξέλιξη που δείχνει ότι ενδέχεται γενετικοί ή άλλοι παράγοντες να επηρεάζουν την εξέλιξη και τη θνητότητα της νόσου. Ωστόσο, σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται και η σύζυγός του, κάτι που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση για τους επιστήμονες.
Ο Τσανγκ δεν ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, που φέρεται να είναι άτομα άνω των 75 ετών. Ηταν 20 χρόνια μικρότερος και άφησε την τελευταία του πνοή στις 14 Φεβρουαρίου. Βρισκόταν σε καραντίνα στην πόλη της Γουχάν. Η αδερφή του πέθανε μερικές ώρες μετά, ενώ ο πατέρας του περίπου δύο εβδομάδες πριν.
Τα μέλη της οικογένειας είχαν παραμείνει κλεισμένα στο σπίτι τους, λόγω της καραντίνας που είχε επιβληθεί.
Το ποσοστό των νεκρών στη Γουχάν και τις γύρω περιοχές είναι μακράν υψηλότερο από την υπόλοιπη Κίνα, γράφει ο Guardian. Πολλοί ασθενείς αδυνατούν να εισαχθούν σε νοσοκομείο, καθώς δεν υπάρχουν κενές κλίνες. Ακόμη και το νέο νοσοκομείο που «έστησε» η κυβέρνηση μέσα σε μερικές ημέρες, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες.
Εν τούτοις, και άλλοι, που είχαν την καλύτερη δυνατή ιατρική περίθαλψη και κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), δεν κατάφεραν να «νικήσουν» τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2), μεταξύ τους και ο διευθυντής του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γουχάν.
Πολλά ερωτήματα παραμένουν από τους επιστήμονες αναπάντητα, ενώ τα στατιστικά δεδομένα αλλάζουν καθημερινά, κάτι που κάνει την ερμηνεία τους ακόμη πιο δύσκολη.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η πάθηση θα εμφανίσει μέτρια συμπτώματα στο 80% των νοσούντων, ενώ περίπου το 20% θα εκδηλώσει πιο βαριά συμπτώματα. Αυτό όμως πρακτικά δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.
Επικίνδυνη η καραντίνα
Με τα νεότερα δεδομένα, ενδέχεται η αρχική συμβουλή της κινεζικής κυβέρνησης, «να παραμείνουν στα σπίτια τους όσοι εμφανίζουν συμπτώματα», να επιδεινώνει την κατάσταση, να αυξάνει τους θανάτους και ο στενός περιορισμός να οδηγήσει σε μόλυνση και κατακερματισμό ολόκληρων οικογενειών.
Η μητέρα του Τσανγκ πέθανε μερικές ημέρες μετά από αυτόν, αφότου η νόσος την είχε καταβάλει πλήρως.
Καθώς δεν μπορούν να γίνουν νεκροτομές μεγάλη κλίμακας, οι επιστήμονες, εκτός από το ενδεχόμενο των γενετικών παραγόντων, εξετάζουν ακόμη ένα: όσοι βρίσκονται κλεισμένοι σε σπίτια ενδέχεται εκτός από τον νέο κορονοϊό, να έχουν κολλήσει μεταξύ τους και άλλα λοιμώδη νοσήματα.
Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική της καραντίνας στο σπίτι θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας, καθώς άτομα που έχουν μία άλλη λοίμωξη, ακόμη και χαμηλής μεταδοτικότητας, θα μπορούσαν να τη μεταδώσουν σε κάποιους που είναι υγιείς, αλλά το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει «πέσει», λόγω του κορονοϊού.
Οι αρχές στην Κίνα έχουν φτάσει σε σημείο να οδηγούν με τη βία σε κέντρα καραντίνας άτομα που έχουν ύποπτα για κορονοϊό συμπτώματα.
Μέχρι την Τρίτη το βράδυ, ο ιός είχε μολύνει περισσότερους από 70.000 ανθρώπους και είχε προκαλέσει τον θάνατο σε 1.875.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News