Με προσωπικές επιθέσεις κατά του Πρωθυπουργού επέλεξε να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή την Παρασκευή για τα εργασιακά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα πολλά ταξίδια που κάνει στο εξωτερικό, αλλά και για ότι εφαρμόζει πολιτικές που, κατά την άποψή του, δεν πρότεινε ούτε ο Πολ Τόμσεν, ο περιβόητος επόπτης του ΔΝΤ την εποχή των μνημονίων.
Είχε προηγηθεί μια σκληρή ομιλία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος εξέθεσε σημείο προς σημείο τα ψεύδη του κ. Τσίπρα στους ισχυρισμούς του (εδώ) για την κατάσταση στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα.
«Αφήστε αυτήν την καραμέλα περί δήθεν ψεμάτων. Εσείς εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό και του τάζατε λαγούς με πετραχήλια. Κάνετε πολλές βόλτες. Στο τέλος θα μαθαίνουμε τα νέα σας από το Τrip Αdvisor. Κάντε μία βόλτα και στην αγορά. Αυτές οι γιορτές ήταν οι χειρότερες για την αγορά», ήταν η απάντηση του κ. Τσίπρα.
«Oσοι γνωρίζουν την κατάσταση στην αγορά εργασίας, καταλαβαίνουν ότι η ομιλία του Πρωθυπουργού ήταν εκτός τόπου και χρόνου, ήταν προσπάθεια να ωραιοποιήσει την κατάσταση», επέμεινε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «είναι αδύνατον να υπάρξει ανάπτυξη εάν δεν υπάρχει προοπτική ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων και δεν τηρούνται τα δικαιώματά τους».
Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε δε ότι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (εδώ) διαψεύδουν τους προεκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για ανάπτυξη 4%, ακόμη και τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,8% και τους προσγειώνουν στο 2,4%, ενώ βλέπουν ανάπτυξη 2% για το 2021.
Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να απεκδυθεί το παρελθόν του ως ο μακροβιότερος μνημονιακός Πρωθυπουργός, περιγράφοντας τη σημερινή ΝΔ ως μια σύγχρονη εκδοχή του θατσερισμού.
«Εσείς πιστεύετε ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων της εργασίας, την απορρύθμιση και τη μείωση των μισθών», κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που άφησε αιχμές και για το έργο στο Ελληνικό, λέγοντας πως «ακόμα δεν είδαμε ούτε μπουλντόζες ούτε πολλές καλές δουλειές».
«Αντιθέτως, από τον Αύγουστο και μετά πετύχατε διαρκή αρνητικά ρεκόρ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος Εργάνη. Εσείς εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό» τόνισε εκ νέου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «μέσα από άσχετη τροπολογία» υιοθέτησε τις πιο σκληρές εργοδοτικές πρακτικές, κατήργησε δικαιώματα, διέλυσε τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και υλοποιεί αυτό που το ΔΝΤ δεν πέτυχε: τη δημιουργία ζωνών φθηνής εργασίας.
«Ο Τόμσεν συνταξιοδοτήθηκε, αλλά το πνεύμα του είναι εδώ. Η Θάτσερ είναι εδώ στις καρδιές και τις πολιτικές σας», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Τσίπρα.
Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την πρότασή του για αύξηση του κατώτερου μισθού, ενώ προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη, να εφαρμόσει τη δική του πρόταση για αύξηση διπλάσια από τον ρυθμό ανάπτυξης, όπως υποσχόταν προεκλογικά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό, είπε ότι εφόσον δεν συμφωνεί με την πρότασή του ας υλοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση.
Σε έναν πλειστηριασμό υποσχέσεων –τώρα που είναι στην αντιπολίτευση–, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% για το 2020 και 7,5% για το 2021, καθώς και την επιστροφή της αρμοδιότητας στους κοινωνικούς εταίρους αμέσως μετά, όταν η Πολιτεία θα έχει κάνει το ελάχιστο καθήκον να αποκαταστήσει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ.
«Στη δική μας προοπτική δεν υπάρχει ευημερία χωρίς στήριξη των μισθών, χωρίς μια ρυθμισμένη αγορά εργασίας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ενώ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι υπακούει στις υποδείξεις του ΣΕΒ. Του καταλόγισε ότι «κάνει δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις υπάγοντάς τες σε προκλητικά ευνοϊκό καθεστώς καθώς και στους συστηματικούς παραβάτες μειώνοντας τα πρόστιμα και σ’ αυτούς».
Μιλώντας για τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Όχι μόνο καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες αλλά την ίδια στιγμή από το 2018 και μετά από 10 ολόκληρα χρόνια ξεκίνησε η αύξηση του μέσου μισθού. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ιουλίου του 2019, μέσα σε έναν χρόνο ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 4,6%».
Ακολούθως, καταλόγισε επίθεση με «πρωτοφανή σφοδρότητα σε όλες τις κατακτήσεις των προηγούμενων ετών και θρασυδειλία» και παρέθεσε τα «οκτώ χτυπήματα της κυβέρνησης στον κόσμο της εργασίας»:
«Χτύπημα πρώτο και πρώτη σας προτεραιότητα, μόλις αναλάβατε την κυβέρνηση, η υποβάθμιση του σώματος επιθεώρησης εργασίας…
Τα επόμενα δύο χτυπήματα ήρθαν μαζί… μιλώ φυσικά για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης εργαζομένων που ισχύει σε όλη την Ευρώπη αλλά και την κατάργηση των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων.
Το τέταρτο χτύπημα: Εκ νέου διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την πρόβλεψη να εξαιρούνται από τις αρχές τις επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεις χωρίς ουσιαστικό λόγο αλλά και δημιουργία ζωνών φτηνότερης εργασίας μέσω τοπικών συμβάσεων. Κάνατε, δηλαδή, αυτό που ούτε το ΔΝΤ δεν είχε καταφέρει να πετύχει. Δημιουργήσατε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες.
Χτύπημα πέμπτο: Καταργήσατε το δικαίωμα των εργαζομένων για προσφυγή στη διαιτησία.
Χτύπημα έκτο: Με μια υπουργική απόφαση στα μουλωχτά, όπως συνηθίζετε, μειώσατε τα πρόστιμα για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας ενώ αυξήσατε το όριο των νόμιμων υπερωριών κατά 60%.
Χτύπημα έβδομο: Αρνηθήκατε να συνεχίσετε το πρόγραμμα κατά του brain drain που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου, οδηγώντας τους στην ανεργία και τη μετανάστευση.
Χτύπημα όγδοο: Μειώσατε δραστικά τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για τα προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης σε αυτούς τους επτά μήνες επισημαίνοντας:
«Χαρακτηριστικά παραδείγματα από τη σύντομη αλλά μεστή θητεία σας: Κατάργηση με νόμο της συλλογικής σύμβασης εργασίας στη ΔΕΗ για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Κατάργηση με νόμο λίγες μέρες πριν του κανονισμού εργασίας στα ΚΤΕΛ ώστε πια να αποφασίζουν μονομερώς οι εργοδότες για όλα. Στον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού, μετά την απορρύθμιση Βρούτση δεν επεκτείνεται και δεν γίνεται υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση και έτσι μένουν έκθετοι και ακάλυπτοι 400.000 σκληρά εργαζόμενοι στα πιο επισφαλή επαγγέλματα: Σερβιτόροι, μάγειρες, ντελίβερι… Το νέο, δηλαδή, προλεταριάτο καταδικάζεται στην ανασφάλεια με τη δική σας υπογραφή. Και όλα αυτά δεν είναι παρά η αρχή μιας σκοτεινής περιόδου για τους εργαζόμενους. Γιατί όχι μόνο τα συγκεκριμένα παραδείγματα αλλά και η μεγάλη εικόνα είναι δραματική. Το επτάμηνο της διακυβέρνησής σας με τις πολλές και καλές δουλειές είναι το χειρότερο εφτάμηνο από τότε που καταγράφει το σύστημα Εργάνη: Οι απώλειες των θέσεων εργασίας έχουν φτάσει τις 186.000. Εξαιρετικό ισοζύγιο! Ενώ επιδεινώνεται και η σχέση πλήρους και μερικής απασχόλησης με αύξηση της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας».
Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας προέβλεψε: «Το κλίμα αυτό που έχετε δημιουργήσει, οι συνθήκες γαλέρας που κερδίζουν διαρκώς έδαφος στην αυγή αυτής της “χρυσής περιόδου” για τους εργαζόμενους θα βαίνει διαρκώς επιδεινούμενο. Δεκάδες μεγάλες εταιρείες προετοιμάζονται για μετακινήσεις προσωπικού με μειωμένους μισθούς και χωρίς δικαιώματα σε θυγατρικές εταιρείες και εργολάβους, κάνοντας τις σχέσεις εργασίας λάστιχο. Προς όφελος πάντα των εργοδοτών και της εύκολης κερδοφορίας. Αυτό είναι το αναπτυξιακό σας μοντέλο, αυτές είναι οι πολλές και καλές δουλειές. Και εις ανώτερα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News