Η άμεση οπτική επαφή ως προϋπόθεση ανταλλαγής πυρών μεταξύ των αντιμαχομένων στο πλαίσιο του λιβυκού εμφυλίου είναι μία ιστορία του παρελθόντος. Πλέον στα περίχωρα της Τρίπολης δεν μιλάν τα «καριοφίλια» που βγήκαν από οπλοβαστούς και οπλοκιβώτια της ψυχροπολεμικής περιόδου, αλλά υπερσύγχρονα όπλα, κυρίως δε drones. Αυτά τα τελευταία κάνουν και τη διαφορά.
Ο στρατός του Χαφτάρ διαθέτει κινεζικά αεροπλανάκια Wing Loong, τα οποία αποτελούν μέρος της βοήθειας που του έδωσαν τα Εμιράτα, ενώ οι δυνάμεις του Σαράζ χειρίζονται τουρκικά Bayraktar, τα οποία εστάλησαν στην Τρίπολη κατευθείαν από τις αποθήκες του τουρκικού στρατού.
Ο ειδικός εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ο Λιβανέζος Χασάν Σαλαμέ, λέει ότι ο ίδιος υπολογίζει σε 800 τις επιθέσεις των drones του Χαφτάρ και σε περίπου 240 εκείνες που έγιναν από τα τουρκικά Bayraktar για λογαριασμό του «αναγνωρισμένου πρωθυπουργού» της Τρίπολης.
Ετσι άλλαξε ο τρόπος της μάχης για την κατάληψη ή για την υπεράσπιση της λιβυκής πρωτεύουσας.
Αυτή είναι η γνώμη του συντάκτη των λονδρέζικων Times Αντονι Λόιντ ο οποίος, λίγο έξω από τη λιβυκή πρωτεύουσα, στα νότια περίχωρά της, έζησε την εμπειρία της εποπτείας και της επίθεσης ενός drone του Χαφτάρ.
Το σκοτάδι δεν προστάτευσε το όχημά του που οδηγούσε ένας πολιτοφύλακας του Σαράζ. «Οι εκρήξεις άρχισαν να κυνηγούν το αυτοκίνητο» γράφει, προβάλλοντας και την απελπισία του οδηγού του: «Μπορούν να μας δουν από ψηλά!» Και όντως: «Μία ιπτάμενη μηχανή μας παρακολουθούσε, και για τα επόμενα λίγα λεπτά, τα πυρά πύκνωσαν γύρω μας». Τελικά οι δύο άνδρες έφθασαν στον προορισμό τους περισσότερο συνειδητοποιημένοι ότι «ο πόλεμος μπορεί να σε κυνηγάει μέσα στη νύχτα», όπως λέει ο πολιτιφύλακας.
Η πλευρά του Σαράζ, όπως πληροφόρησε τον ρεπόρτερ ο νεαρός πολιτοφύλακας Μουστάφα, «έχει πολλές απώλειες».
Υπάρχουν και οι καταρρίψεις των drones, βέβαια. Μία τέτοια περιγράφει ο συντάκτης, η οποία έγινε από τους πολιτοφύλακες του Σαράζ. Και θυμάται τις σχετικά ξέγνοιαστες στιγμές που είχε περάσει σε προηγούμενες εποχές του πολέμου της Λιβύης, όταν δεν υπήρχαν drones. Πλέον είναι «πανταχού παρόντα», μία ξεχωριστή «οντότητα» στον πόλεμο. «Διαμορφώνουν τα πεδία των συγκρούσεων με τρόπο που δεν έχει στρατιωτικό προηγούμενο» – και αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές. Τα drones πλήττουν από αέρος τα πάντα: θέσεις, οχήματα, προσωπικό.
«Η χρήση της τεχνολογίας των drones, τα πλήγματα ακριβείας, έγιναν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό μιας σύγκρουσης που χαρακτηριζόταν σαν χαμηλής έντασης» λέει και ο Σαλαμέ. Η γνώμη του είναι ότι η απαραίτητη υποδομή για τη λειτουργία τους, όπως και η δράση τους, υποστηρίζονται από ξένες δυνάμεις. Ως γνωστόν, ξένοι μισθοφόροι και στρατιώτες ενισχύουν κάθε πλευρά: οι Τούρκοι και οι Σύροι τζιχαντιστές τον Σαράζ, οι Ρώσοι και τα Εμιράτα προμηθεύουν με προσωπικό τον Χαφτάρ.
Ο βρετανός ρεπόρτερ αναφέρει την επίθεση στη στρατιωτική ακαδημία της Τρίπολης, εκεί όπου ο πύραυλος Blue Arrow 7 που εκτοξεύθηκε από το drone του Χαφτάρ σκότωσε 26 άτομα.
Υστερα δίνει τον λόγο σε έναν πατέρα του οποίου ο 19χρονος γιος σκοτώθηκε στην παραπάνω επίθεση. Είναι απαραηγόρητος και γυρεύει απαντήσεις στις απορίες του: «Δεν είχε προσχωρήσει σε κάποια πολιτοφυλακή, είχε εισέλθει σε ένα εθνικό ίδρυμα το οποίο υποτίθεται ότι ήταν μέρος του μέλλοντος της Λιβύης»…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News