563
Η Μέρι Λου Μακντόναλντ σε λαϊκή του Δουβλίνου την επομένη των εκλογών | REUTERS

Σιν Φέιν: Οι Βρυξέλλες πρέπει να στηρίξουν την επανένωση της Ιρλανδίας

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2020, 16:44
Η Μέρι Λου Μακντόναλντ σε λαϊκή του Δουβλίνου την επομένη των εκλογών
|REUTERS

Σιν Φέιν: Οι Βρυξέλλες πρέπει να στηρίξουν την επανένωση της Ιρλανδίας

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2020, 16:44

Επειτα από την ιστορική νίκη του Σιν Φέιν (Sinn Fein) στις βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου στην Ιρλανδία, η επικεφαλής του κόμματος, Μέρι Λου Μακντόναλντ, ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση να υποστηρίξει το σχέδιό της για την επανένωση της χώρας με το βόρειο τμήμα του νησιού.

Η Μακντόναλντ τονίζει ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να υποστηρίξουν το σχέδιό της.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να λάβει θέση για τη Ιρλανδία, όπως το έκανε υποστηρίζοντας τη γερμανική ενοποίηση. Και με τον ίδιο τρόπο που έχει μία θέση για την Κύπρο και μία θετική προσέγγιση για την επανένωση αυτής της χώρας», δήλωσε στην εκπομπή «Newsnight» του BBC.

«Η διαίρεση της Ιρλανδίας υπήρξε καταστροφική και ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι η επανένωση, η συμφιλίωση και οι καλές σχέσεις με τους κοντινότερους γείτονές μας», τόνισε.

Το Σιν Φέιν είναι τώρα η δεύτερη δύναμη του ιρλανδικού κοινοβουλίου, μετά το Φιάνα Φέιλ (Fianna Fail), το κεντροδεξιό κόμμα, το οποίο μοιράστηκε επί έναν αιώνα την εξουσία με το επίσης κεντροδεξιό Φίνε Γκάελ (Fine Gael).

Εάν ανέλθει στην εξουσία μέσω ενός κυβερνητικού συνασπισμού, το Σιν Φέιν έχει στόχο την επανένωση της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας. Το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο με το Brexit, στο οποίο αντιτάχθηκε η πλειοψηφία των πολιτών της Βόρειας Ιρλανδίας, οι οποίοι αναγκάζονται τώρα να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση παρά τη θέλησή τους. To 56% των Βορειοϊρλανδών είχε ψηφίσει να παραμείνει στην ΕΕ.

Το μεγαλύτερο μέρος της ιρλανδικής νήσου αποχωρίστηκε από τη Μεγάλη Βρετανία το 1921, αλλά έξι κομητείες του βόρειου τμήματος παρέμειναν ως επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας στην κυριαρχία του Λονδίνου, σχηματίζοντας μαζί με τη βρετανική νήσο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τον πρώην πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Μπέρτι Αχερν, ένα δημοψήφισμα για την επανένωση είναι «αναπόφευκτο».

Ομως, η Αρλίν Φόστερ, η επικεφαλής του κόμματος DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, δεν συμφωνεί.

Η Φόστερ επισημαίνει ότι μόνο ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία δύναται να προκηρύξει δημοψήφισμα για την επανένωση, «εάν θεωρείται πιθανόν ότι έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών» της βρετανικής επαρχίας.

«Και αυτό δεν υπάρχει», δήλωσε η Φόστερ αναφέροντας τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης, που δείχνουν το 38% των Βορειοϊρλανδών να επιθυμούν επανένωση με την Ιρλανδία.

Το κόμμα της έχει ίσο με το Σιν Φέιν αριθμό εδρών στο κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιρλανδία

Για την υποστήριξη του σχεδίου του, το Σιν Φέιν υπολογίζει στην εκλογική του επιτυχία.

Μέχρι πρότινος «παρίας» της ιρλανδικής πολιτικής ζωής, σημαδεμένο ως η πολιτική πτέρυγα του IRA, το Σιν Φέιν εξασφάλισε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις εκλογές του Σαββάτου, που όμως, δεν μεταφράσθηκε σε ανάλογο αριθμό εδρών, καθώς δεν κατέβασε αρκετούς υποψήφιους στις εκλογικές περιφέρειες της Ιρλανδίας.

Ομως, η 50χρονη Μακντόναλντ μπορεί ακόμα να γίνει πρωθυπουργός, αν εξασφαλίσει την υποστήριξη άλλων κομμάτων.

«Μπορώ θαυμάσια να είμαι η επόμενη πρωθυπουργός. Πιστεύω ότι θα ήταν καταπληκτικό να έχουμε πρωθυπουργό που να προέρχεται από το Σιν Φέιν και επιπλέον γυναίκα», είπε στους δημοσιογράφους.

Το Σιν Φέιν καταλαμβάνει 37 από τις 60 έδρες του ιρλανδικού κοινοβουλίου, το Φιάνα Φέιλ 38 και το Φίνε Γκάελ, του έως τώρα πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ, 35.

Η Μακντόναλντ θα προτιμούσε να μη σχηματίσει κυβέρνηση με κάποιο από τα δύο μεγάλα κεντροδεξιά κόμματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν είναι και πολύ πρόθυμα να διαπραγματευθούν με το Σιν Φέιν.

Για αυτό τον σκοπό, έχει αρχίσει συνομιλίες με μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, τους Πράσινους, τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά δεν είναι πολύ πιθανόν μια τέτοια συμμαχία να συγκεντρώσει τους 80 βουλευτές που απαιτούνται για την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...