533
Ενα Boeing 747 της εταιρείας British Airways σαν το εικονιζόμενο που πετάει πάνω από τα σπίτια του Χίθροου έσπασε το ρεκόρ ταχύτερης πτήσης στη γραμμή Νέα Υόρκη - Λονδίνο τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής | REUTERS/Toby Melville/File Photo

Πώς το Boeing πέταξε με τα «φτερά» της καταιγίδας…

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2020, 20:19
Ενα Boeing 747 της εταιρείας British Airways σαν το εικονιζόμενο που πετάει πάνω από τα σπίτια του Χίθροου έσπασε το ρεκόρ ταχύτερης πτήσης στη γραμμή Νέα Υόρκη - Λονδίνο τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής
|REUTERS/Toby Melville/File Photo

Πώς το Boeing πέταξε με τα «φτερά» της καταιγίδας…

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2020, 20:19

Μια πτήση της British Airways έσπασε το ρεκόρ ταχύτητας στη γραμμή Νέα Υόρκη – Λονδίνο, πιάνοντας ως μέγιστη ωριαία ταχύτητα τα 1.327 χλμ.

Το αεροσκάφος ήταν ένα Boeing 747 και απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Τζέι Εφ Κέι (JFK) της αμερικανικής μεγαλούπολης τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου με κατεύθυνση το λονδρέζικο αεροδρόμιο Χίθροου (Heathrow). Προσγειώθηκε εκεί έπειτα από πτήση 4 ωρών και 56 λεπτών, πετώντας… μαζί με την καταιγίδα «Κιάρα».

Πρόκειται για ρεκόρ ταχύτερης πτήσης στη συγκεκριμένη γραμμή.

Τι θα συνέβαινε εδώ

Αν κάναμε μία αναγωγή στα καθ’ ημάς βάσει της χιλιομετρικής απόστασης Νέας Υόρκης – Σπάτων (η οποία είναι 7.928 χλμ.) και των επιδόσεων των ανέμων της καταιγίδας, μια υποθετική πτήση από τη Νέα Υόρκη υποβοηθούμενη από τα «φτερά» της «Κιάρα» θα έφθανε στα Σπάτα έπειτα από 7 ώρες και 5 λεπτά, περίπου.

Πάντως η φοβερή ταχύτητα της πτήσης της British Airways εξηγήθηκε από τους μετεωρολόγους βάσει του γεγονότος ότι στην ίδια κατεύθυνση με το αεροπλάνο έπνεαν οι άνεμοι της καταιγίδας με ταχύτητα μεγαλύτερη των 200 μιλίων ανά ώρα – κατ’ αυτόν τον τρόπο το αεροπλάνο «προωθήθηκε» και προσγειώθηκε στο βρετανικό έδαφος τα ξημερώματα (στις 4:43 τοπική ώρα), σχεδόν δύο ώρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα αφίξεως!

Η ακριβής διαφορά ήταν 102 λεπτά, μας πληροφορεί η Corriere della Sera.

Η μέγιστη ταχύτητά του κατά τη διάρκεια της πτήσης ήταν 825 μίλια την ώρα ή 1.327 χλμ. την ώρα, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία ηλεκτρονικής παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24.

Οι άνθρωποι της Flightradar24 εκτιμούν ότι ο μέσος χρόνος που χρειάζεται ένα αεροπλάνο για να πετάξει από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο είναι 6 ώρες και 13 λεπτά. Το προηγούμενο ρεκόρ στη συγκεκριμένη αεροπορική γραμμή κατείχε η εταιρεία Norwegian Air με 5 ώρες και 13 λεπτά χρόνο ταξιδιού.

Το νόστιμο στην ιστορία είναι ότι λίγο μετά την προσγείωση του αεροπλάνου της British Airways, ένα αεροπλάνο της Virgin Air προερχόμενο από τη Νέα Υόρκη σημείωσε ταχύτατο χρόνο και αυτό, υστερώντας μόνο κατά ένα λεπτό. Το ακολούθησε άλλο ένα της ίδιας εταιρείας, με συνολικό χρόνο πτήσης βραδύτερο κατά τρία λεπτά.

Χειμερινό φαινόμενο

H ιταλική εφημερίδα σημειώνει μεν ότι κατά τη χειμερινή περίοδο πνέουν από τη Δύση προς την Ανατολή μάζες αέρα που προωθούν τα αεροσκάφη που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, παραθέτει ωστόσο και τη δήλωση του εκπροσώπου του βρετανικού αερομεταφορέα περί «προτεραιότητας στην ασφάλεια της πτήσης και των επιβατών» και περί «εμπείρων πιλότων» οι οποίοι «έκαναν την καλύτερη δυνατή χρήση των καιρικών συνθηκών».

Παντού, ως φαίνεται, σημειώθηκαν ρεκόρ ταχύτητας: η ίδια ροή αέρα, γράφουν οι Ιταλοί, επέτρεψε τη συντόμευση του χρόνου πτήσης και σε άλλες γραμμές (από τη Δύση προς την Ανατολή). Πτήσεις, για παράδειγμα, σαν αυτές που είχαν προορισμό ιταλικούς αερολιμένες, όπως είναι το μιλανέζικο Μαλπένσα και το ρωμαϊκό Φιουμιτσίνο: και εκεί στις 9 Φεβρουαρίου είχαμε προσγειώσεις πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Ωστόσο το «νόμισμα» έδειξε και την άλλη όψη του: η καταιγίδα ανέβαλε ή ματαίωσε πολλές πτήσεις σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...