361
Ο κινέζος ιατρός Λι επί το έργον (αριστερά) και κλινήρης (δεξιά) | Facebook

Ο γενναίος γιατρός Λι πέθανε στο καθήκον, χτυπημένος από τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2020, 20:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/02/2020 22:22
Ο κινέζος ιατρός Λι επί το έργον (αριστερά) και κλινήρης (δεξιά)
|Facebook

Ο γενναίος γιατρός Λι πέθανε στο καθήκον, χτυπημένος από τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2020, 20:17
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/02/2020 22:22

Υπήρξε ο άνθρωπος που με την ιδιότητα (και τη συνείδηση) του ιατρού εξέπεμψε από τον περασμένο Δεκέμβριο το προσωπικό του SOS για την εξάπλωση του κορονοϊού στο Γουχάν.

Τότε είχε βλακωδώς στοχοποιηθεί από τις κατασταλτικές αρχές της Κίνας με τη ρετσινιά του διαδοσία φημών και ψευδολογιών και είχε απειληθεί κιόλας με σύλληψη και παραπομπή σε δίκη αν συνέχιζε τις ανακοινώσεις του στα σόσιαλ μίντια.

Ο κινέζος ιατρός Λι Γουενλιάνγκ προσεβλήθη και ο ίδιος από την αρρώστια και πέθανε την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κίνας.

Ήταν 39 ετών.

Αρχικά ήταν ασαφές αν πράγματι είχε εκπνεύσει. Το κεντρικό νοσοκομείο της Γουχάν δήλωνε στον επίσημο λογαριασμό του στο Weibo (το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter) ότι ο Li Wenliang νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Είχε προειδοποιήσει από νωρίς

Ο Λι είχε γράψει τον Δεκέμβριο στα κινεζικά σόσιαλ μίντια ότι επτά ασθενείς στο νοσοκομείο όπου ο ίδιος εργαζόταν απομονώθηκαν σε καραντίνα επειδή τα συμπτώματα του θύμισαν εκείνα που προκαλεί στους πνεύμονες ο ιός SARS. Είχε μάλιστα προτρέψει τους συναδέλφους του να φορούν μάσκες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Τέσσερις μέρες αργότερα, ο Λι κλήθηκε στα γραφεία της Ασφάλειας κατηγορούμενος για διασπορά ψευδών και για διατάραξη κοινωνικής γαλήνης. Απειλήθηκε με διώξεις και ενέδωσε: συμφώνησε να μη συζητήσει άλλη φορά τις ανησυχίες του δημοσίως.

Στις αρχές Ιανουαρίου κουράρισε μια γυναίκα που έπασχε από γλαύκωμα χωρίς να αντιληφθεί ότι ήταν και φορέας του κορονοϊού. Μάλλον ο ιατρός μολύνθηκε κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Αρρώστησε στις 10 Ιανουαρίου και εισήχθη στο νοσοκομείο ως ασθενής. Οι γονείς του αρρώστησαν επίσης.

Από το κρεβάτι του ασθενούς ο Λι, που ήταν πατέρας ενός παιδιού και ανέμενε και άλλο αυτό το καλοκαίρι, μίλησε για την υπόθεση του κορονοϊού και της ραγδαίας εξάπλωσής του: «Εάν οι κρατικοί υπάλληλοι είχαν αποκαλύψει νωρίτερα πληροφορίες σχετικά με την επιδημία, νομίζω ότι θα ήταν πολύ καλύτερα. Πρέπει να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια» είπε στους στους New York Times.

  • Την ημέρα που ξεψύχησε ο γενναίος ιατρός τα θύματα του κορονοϊού ήταν 563 σε όλη την Κίνα. Οι Κινέζοι γνωστοποίησαν επίσης ότι ο μικρότερος σε ηλικία ασθενής από τον κορονοϊό είναι ένα μωρό που γεννήθηκε το περασμένο Σάββατο και αρρώστησε 36 ώρες μετά τη γέννησή του…

Δείτε ένα βίντεο με την ιστορία του ιατρού Λι:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...