374
Υποστηρικτές του Μπέρνι Σάντερς περιμένουν υπομονετικά τα αποτελέσματα | REUTERS

Πανηγυρίζει ο Τραμπ για το φιάσκο των Δημοκρατικών στην Αϊοβα

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2020, 18:34
Υποστηρικτές του Μπέρνι Σάντερς περιμένουν υπομονετικά τα αποτελέσματα
|REUTERS

Πανηγυρίζει ο Τραμπ για το φιάσκο των Δημοκρατικών στην Αϊοβα

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2020, 18:34

Χρειάστηκε ένας χρόνος προεκλογικής εκστρατείας, χιλιάδων ομιλιών, διαφόρων debate και κατακλυσμό από διαφημίσεις, που κόστισαν εκατοντάδες εκατ. δολάρια, για να φτάσουν οι Δημοκρατικοί στο απόλυτο φιάσκο της μεταξύ τους αναμέτρησης στην Αϊοβα, που άνοιξε τη Δευτέρα τον δρόμο για το προεδρικό χρίσμα.

Τα πρωτοφανή τεχνολογικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην καταμέτρηση των ψήφων, τα οποία ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πού οφείλονται, αμαύρωσαν την εικόνα των Δημοκρατικών στα μάτια πολλών ψηφοφόρων, που δεν τους θεωρούν ικανούς να κυβερνήσουν τη χώρα. Πρώτος και καλύτερος βέβαια, ο Ντόναλντ Τραμπ που έσπευσε να πανηγυρίσει στο Twitter, κάνοντας λόγο για «απόλυτη καταστροφή» των αντιπάλων του και ανακηρύσσοντας τον εαυτό του νικητή.

Και όλα αυτά, δύο ημέρες πριν ολοκληρωθεί η δίκη του Τραμπ στη Γερουσία με την αθώωσή του, σε μία εβδομάδα που οι Δημοκρατικοί θα θέλουν να ξεχάσουν.  Δυστυχώς για αυτούς, θα τριτώσει το κακό, καθώς το βράδυ της Τρίτης, ο αμερικανός πρόεδρος δίνει την ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους στο Κογκρέσο, την οποία φυσικά αναμένεται να εκμεταλλευθεί για να θριαμβολογήσει.

Οι υπεύθυνοι του κόμματος δήλωσαν πως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατόν, την Τρίτη, ενώ έπρεπε να είναι ήδη γνωστά από τη Δευτέρα. Το χάος εκμεταλλεύθηκαν δύο υποψήφιοι, που ισχυρίζονται ότι κέρδισαν τις εκλογές, ο Μπέρνι Σάντερς -που προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις- αλλά και ο Πιτ Μπούτετζετζ, που ήταν πέμπτος.

«Τίποτα δεν λειτουργεί, όπως ακριβώς όταν κυβερνούσαν τη χώρα», έγραψε σε tweet ο Τραμπ, αργά το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ουάσινγκτον).

«Το μόνο άτομο που μπορεί να διεκδικήσει μια πολύ μεγάλη νίκη στην Αϊόβα χθες το βράδυ είναι ο Τραμπ», πρόσθεσε ο ίδιος, μιλώντας για την νίκη του στις εκλογές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος -μια τυπική διαδικασία- στην πολιτεία αυτή.

Πάντως, και ενώ το μυαλό όλων πήγε σε ρώσους χάκερ, μια που το 2016 είχαν υποκλέψει απόρρητα αρχεία των Δημοκρατικών, το κόμμα έσπευσε να καθησυχάσει τον κόσμο του λέγοντας ότι ήταν πρόβλημα μίας εφαρμογής που χρησιμοποιούσαν για πρώτη φορά και ότι κινδύνευε η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

Από τη δεκαετία του ’70, η Αϊοβα, παρόλο που είναι μία απομακρυσμένη και αραιοκατοικημένη πολιτεία με λευκούς στην πλειοψηφία τους κατοίκους, ανοίγει την κούρσα για το χρίσμα και θεωρείται πολιτεία-κλειδί, για ψυχολογικούς λόγους. Εκλέγει μόλις 41 εκλέκτορες από τους 1.991 συνολικά, όμως οι τέσσερις τελευταίοι Δημοκρατικοί υποψήφιοι πρόεδροι ξεκίνησαν εκεί νικηφόρα την πορεία τους για το προεδρικό χρίσμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...