823
Οπαδοί του Brexit πανηγυρίζουν στο κεντρικό Λονδίνο. Και τώρα; | REUTERS/Henry Nicholls

Σαμπάνιες αλλά και… ολονυκτίες για το Brexit στη Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2020, 08:21
Οπαδοί του Brexit πανηγυρίζουν στο κεντρικό Λονδίνο. Και τώρα;
|REUTERS/Henry Nicholls

Σαμπάνιες αλλά και… ολονυκτίες για το Brexit στη Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2020, 08:21

Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ χθες Παρασκευή και οδεύει προς ένα αβέβαιο μέλλον, με τους οπαδούς του Brexit να δηλώνουν νικητές και να ανοίγουν σαμπάνιες για να γιορτάσουν την «ημέρα ανεξαρτησίας», η οποία, κατά τους ίδιους, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη χώρα.

Μετά τις 23:00 (τοπική ώρα) μπροστά από το βρετανικό κοινοβούλιο υποστηρικτές του Brexit φιλιόντουσαν, αγκαλιάζονταν και τραγουδούσαν «God Save the Queen» κρατώντας βρετανικές σημαίες εν μέσω των καπνών από τα πυροτεχνήματα.

«Ο πόλεμος τελείωσε: κερδίσαμε», δήλωσε με τη γνωστή του αμετροέπεια ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο πιο γνωστός και σίγουρα ο πιο αμφιλεγόμενος υποστηρικτής του Brexit, προτού καν προκηρυχθεί το δημοψήφισμα του 2016. Ο Φάρατζ, ο οποίος είχε διατελέσει επί πολλά έτη ευρωβουλευτής (!) μίλησε στον κόσμο που συγκεντρώθηκε στην πλατεία του κοινοβουλίου στο κέντρο του Λονδίνου.

«Αυτή είναι η πιο σημαντική στιγμή στη σύγχρονη ιστορία του μεγάλου έθνους μας», είπε. Τώρα, αυτός ο λαϊκιστής δημαγωγός διεκδικεί κεντρικό πολιτικό ρόλο σε μια Βρετανία πολύ πιο διχασμένη αλλά και μόνη.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ πανηγυρίζει. Νιώθει δικαιωμένος (Reuters)

Στους λευκούς βράχους του Ντόβερ προβαλλόταν το μήνυμα: «Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ» ανάμεσα σε μία βρετανική και μία ευρωπαϊκή σημαία.

Αντίθετα στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, όπου οι περισσότεροι ψηφοφόροι είχαν ταχθεί στο δημοψήφισμα του 2016 υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, πραγματοποιήθηκε ολονυκτία με κεριά ώστε οι συμμετέχοντες να θρηνήσουν για το Brexit με το όνειρο να επιστρέψουν μία ημέρα στην Ενωση ως ανεξάρτητη Σκωτία.

Κάποτε θεωρούνταν ένα απίθανο όνειρο μιας ομάδας «ευρωσκεπτικιστών» στο περιθώριο της βρετανικής πολιτικής ζωής. Όμως μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016, στο οποίο το 51,8% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, και έπειτα από τριάμισι χρόνια διχασμών το Brexit είναι πλέον πραγματικότητα.

Η ΕΕ έχασε για πρώτη φορά ένα κράτος μέλος της και 66 εκατομμύρια κατοίκους.

Οπαδοί του Brexit πανηγυρίζουν δίπλα -και πάνω- σε ένα άγαλμα του Τσόρτσιλ στο Λονδίνο (REUTERS/Henry Nicholls)

Κουρασμένοι από τη μακρόχρονη διαδικασία της αποχώρησης, τριάμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα, πολλοί Βρετανοί ένιωσαν απλώς αδιαφορία ή ακόμη και ανακούφιση που επιτέλους αυτή η περιπέτεια έλαβε ένα κάποιο τέλος.

«Για πολλούς ανθρώπους αυτή είναι μια εκπληκτική στιγμή ελπίδας, η στιγμή που δεν περίμεναν ποτέ ότι θα έρθει», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο γεννημένος στη Νέα Υόρκη επικεφαλής της εκστρατείας «Leave», υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο 55χρονος Τζόνσον σε ομιλία του που μεταδόθηκε μία ώρα πριν την επίσημη αποχώρηση της χώρας από την Ένωση δεσμεύθηκε για μια «μεγαλειώδη επιτυχία», «όποια κι αν είναι τα εμπόδια».

Ωρα μηδέν. Η Βρετανία εκτός ΕΕ και η Ντάουνινγκ Στριτ έχει φωταγωγηθεί με τα χρώματα της σημαίας της χώρας (Reuters)

«Το πιο σημαντικό που πρέπει να πούμε σήμερα είναι ότι δεν πρόκειται για το τέλος, αλλά για την αρχή, τη στιγμή που ξημερώνει και η αυλαία σηκώνεται σε μία νέα πράξη», τόνισε. Υποσχέθηκε επίσης «την έναρξη μιας νέας εποχής φιλικής συνεργασίας» με την ΕΕ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός γιόρτασε την ημέρα στη Ντάουνινγκ Στριτ με αγγλικό αφρώδη οίνο και εδέσματα από τη Βρετανία.

Οι ισχυρότεροι ηγέτες της ΕΕ, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισαν το Brexit μια λυπηρή στιγμή και σημείο καμπής για την Ευρώπη. O Μακρόν παρατήρησε ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια που μια χώρα αποχωρεί από την Ενωση και ότι αυτό είναι ένας συναγερμός ιστορικού χαρακτήρα που πρέπει να ηχήσει σε κάθε κράτος-μέλος.

Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πάντα στήριζε το Brexit. Ο υπουργός Εξωτερικών του Μάικ Πομπέο έχει δηλώσει ότι οι Βρετανοί θέλουν να γλιτώσουν «από την τυραννία των Βρυξελλών».

Οι υπέρμαχοι της παραμονής στην ΕΕ εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν το Brexit τρέλα που θα αποδυναμώσει τη Δύση, θα τορπιλίσει ό,τι έχει απομείνει από την παγκόσμια επιρροή της Βρετανίας, θα υπονομεύσει την οικονομία της και τελικά θα την καταστήσει λιγότερο κοσμοπολίτισσα.

Ο 75χρονος Ντέιβιντ Τάκερ δήλωσε ότι πήγε στο Λονδίνο από την Ουαλία για να πραγματοποιήσει πορεία μαζί με άλλους ώστε κρατήσει ζωντανό το ενδεχόμενο μία ημέρα η Βρετανία να επιστρέψει στην ΕΕ.

«Είναι τραγωδία», είπε. «Κάποτε ανήκαμε στην πιο ισχυρή οικονομική ένωση του κόσμου. Τώρα είμαστε απλώς ένα εσωστρεφές νησί που θα μικρύνει».

Στο Εδιμβούργο πολίτες συγκεντρώθηκαν και ύψωσαν σημαίες της Σκωτίας με τα αστέρια της ΕΕ ( REUTERS/Russell Cheyne)

Ομως, όπως παρατήρησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ στη σχετική ανταπόκρισή του από τη Βρεταία, το Brexit αφορούσε πάντα κάτι περισσότερο από την Ευρώπη. Το δημοψήφισμα αποκάλυψε τους βαθιούς εσωτερικούς διχασμούς στη Βρετανία και προκάλεσε εσωτερικές αναζητήσεις για τα πάντα, από τη μετανάστευση ως το τι σημαίνει πλέον βρετανικότητα. Έχει θέσει σε δοκιμασία την ίδια τη δομή ενός διχασμένου βασιλείου: η Αγγλία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ του Brexit και η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία κατά. Η αλλαγή που επήλθε ενδέχεται να επισπεύσει ένα ακόμη δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ακόμη και προς μια ενωμένη Ιρλανδία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...