Ηταν εκείνος που οδήγησε την ελληνική μόδα έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, ένας ευγενής, κοσμοπολίτης, γήινος, παθιασμένος και αληθινά πρωτοπόρος άνθρωπος. Ο Γιάννης Τσεκλένης, κορυφαίος σχεδιαστής, ένας λαμπερός πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού, έφυγε χθες από τη ζωή. Ηταν 82 ετών…
Βγαλμένος μέσα από τη μήτρα της μεταπολεμικής Ελλάδας που αναζητούσε διεξόδους, έμπνευση και φαντασία, ο Τσεκλένης ήταν εκείνος που δημιούργησε το ελληνικό στιλ και έσπασε τα σύνορα βγάζοντάς το εκτός χώρας. Από τη δεκαετία του 1960 ως και τις αρχές των 90s, όταν αποχώρησε από τον χώρο της μόδας, δημιουργίες του πωλούνταν από κορυφαία καταστήματα, σε περισσότερες από 30 χώρες –η υπογραφή «Tseklenis» ήταν συνώνυμη μιας Ελλάδας που ξεχωρίζει και λάμπει.
Ο Τσεκλένης ήταν ένας λάτρης των χρωμάτων. Τα σχέδια για τα ρούχα του τα αντλούσε από τον ελληνικό πολιτισμό – αλλά ήταν ένας οικουμενικός δημιουργός.
Το 1970 μετέφερε στο ύφασμα θέματα από ερυθρόμορφα και μελανόμορφα αγγεία, αργότερα μεταφέρει σε μαντήλια τα σχέδια του ζωγράφου Γιάννη Γαΐτη.
Ηταν εκείνος που σχεδίασε τις στολές της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ταξιδεύοντας το made in Greece στιλ στα πέρατα του κόσμου.
Υπήρχε μια εποχή που όπως ο ίδιος είχε διηγηθεί, «χαλούσε τον κόσμο» με τις δημιουργίες του. Τότε ήταν που είπε «όχι» σε μια μεγάλη αμερικάνικη εταιρεία που του πρότεινε να τον εξαγοράσει. «Δεν το έκανα γιατί είχα την τρέλα να δουλέψω από την Ελλάδα για τον κόσμο» είχε πει. Αργότερα το μετάνιωσε.
- Διαβάστε: Ο επίμονος μαχητής Γιάννης Τσεκλένης
Οταν αποχώρησε από τη μόδα δεν σταμάτησε να δημιουργεί. Χαρακτηριστικό ότι στα τέλη της δεκαετίας του 1990 είχε αναλάβει να χρωματίσει τα νέα αστικά λεωφορεία της Αθήνας.
Τι έλεγε για τη ζωή του; «Με όλα τα δύσκολα, πολύ ευχάριστη. Κι είχα τη χαρά, ότι πάντα έκανα αυτό που μου άρεσε».
Ο Γιάννης Τσεκλένης είχε δωρίσει το σύνολο των συλλογών του στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» και έργα του έλαβαν μέρος σε πολλές αναδρομικές εκθέσεις, όπως «Γιάννης Τσεκλένης – Ένας Ελληνας σχεδιαστής μόδας», στο Θέατρο Θησείο στην Aθήνα, «6 “Παγκόσμιοι” Ελληνες σχεδιαστές» στο Ζάππειο, στο Λονδίνο και τη Λευκωσία και την πρόσφατη «Tseklenis. Τα χρόνια της μόδας» στο Ναύπλιο.
Ο Γιάννης Τσεκλένης ετοίμαζε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στο τέλος του χρόνου, η οποία και θα γίνει προς τιμήν του από τους φορείς που την είχαν αναλάβει.
Για το έργο του είχε λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις ανάμεσα στις οποίες τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, το Χρυσό Μετάλλιο της Μόδας από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μόδας, την Κόρη των Κυκλάδων από το Ελληνικό Κέντρο Μόδας και το βραβείο Δίολκος της Ελληνικής Ακαδημίας Marketing.
Ηταν παντρεμένος με την Εφη Μελά και είχε ένα γιο τον Κωνσταντίνο, γνωστό εννοιολογικό καλλιτέχνη και κινηματογραφιστή.
Μενδώνη: «Ο Τσεκλένης έφτασε την ελληνική μόδα στην άκρη του κόσμου»
«Η φαντασία, η τόλμη, το όραμα χαρακτήριζαν τη δουλειά του Γιάννη Τσεκλένη», ανέφερε σε συλλυπητήριο μήνυμά της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
«Το έργο του ξεπερνούσε τα στενά όρια της μόδας, όπως ξεπέρασε και τα όρια της Ελλάδας, φτάνοντας σε κάθε άκρη του κόσμου. Είναι ένας από τους ελάχιστους και οπωσδήποτε ο πιο ονομαστός, από εκείνους που πέτυχαν να ακουστεί ο όρος “ελληνική μόδα” στο εξωτερικό.
» Με ξεχωριστή δημιουργικότητα και ευρηματικότητα, ο Γιάννης Τσεκλένης αξιοποίησε τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού με τα περίφημα prints, που αποτέλεσαν το σήμα κατατεθέν της σχεδιαστικής του υπογραφής. Από τα αρχαία αγγεία, μέχρι τα βυζαντινά ψηφιδωτά και τα έργα σύγχρονης τέχνης ελλήνων καλλιτεχνών, οι δημιουργίες του Γιάννη Τσεκλένη υπήρξαν ένα μέσο διεθνούς προβολής και της Ελλάδας. Με την ευφυΐα που τον διέκρινε, αξιοποίησε κάθε δημιουργική δυνατότητα. Οι ιδέες του και η υπογραφή του βρέθηκαν στην καθημερινότητά μας. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, στον σχεδιασμό χώρων, ακόμη και στα σχολεία. Ηταν ένας άνθρωπος αγαπητός, θαρραλέος και δυνατός. Ο θάνατός του είναι απώλεια και για την αισθητική της καθημερινότητάς μας. Εκφράζω τα θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην Εφη Μελά, στον γιο τους Κωνσταντίνο, στους πολυπληθείς φίλους του», κατέληξε στη δήλωσή της η υπουργός.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News