783
Η Ρόζυ Σαλτιέλ, συγκινημένη, καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος | SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Συγκίνηση στη Θεσσαλονίκη για τους έλληνες εβραίους που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα [εικόνες & βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2020, 15:26
Η Ρόζυ Σαλτιέλ, συγκινημένη, καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος
|SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Συγκίνηση στη Θεσσαλονίκη για τους έλληνες εβραίους που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα [εικόνες & βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2020, 15:26

Η Θεσσαλονίκη τίμησε με συγκίνηση, την Κυριακή, τη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων ελλήνων εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Μετά τις ομιλίες για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος από τους επισήμους, που έγιναν σε κατάμεστη αίθουσα στο Λιμάνι, παιδιά του εβραϊκού σχολείου άφησαν κόκκινα τριαντάφυλλα στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας, σημείο συγκέντρωσης των χιλιάδων εβραίων πριν τη μεταφορά τους στα στρατόπεδα.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η κατάθεση στεφάνου από την Ρόζυ Σαλτιέλ, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος. Γέννημα-θρέμμα της Θεσσαλονίκης, η κυρία Σαλτιέλ μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν, όταν ήταν παιδί.

«Απελπισία, αυτό θυμάμαι, απελπισία», είπε η ίδια ενθυμούμενη την κατάσταση στο στρατόπεδο.

Οπως αναφέρει το voria.gr, το μήνυμά της για τη σημερινή ημέρα ήταν: «Να μην έχουμε ξανά τέτοια απελπισία».

Παιδιά από το εβραϊκό σχολείο, αφήνουν κόκκινα τριαντάφυλλα στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος
Οι ομιλίες

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα προσωπικά του βιώματα, καθώς η μητέρα του ζούσε προπολεμικά στη συνοικία της Αγίας Τριάδας με πολλούς γείτονες εβραίους αλλά και ο πατέρας του, ενταγμένος στην Εθνική Αντίσταση γνώρισε τις φρικαλεότητες των ναζί κατά των εβραίων και προσπάθησε να ειδοποιήσει φίλους και γείτονες.

Μάλιστα, ο ίδιος ο δήμαρχος συγκινήθηκε όταν αναφέρθηκε στη γειτόνισσα του, κυρία Μόλχο, στο χέρι της οποίας είχε δει το χαρακτηριστικό νούμερο του στρατοπέδου συγκέντρωσης.

Ο δήμαρχος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στη συμβολή της εβραϊκής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη απαριθμώντας τα δεκάδες επιτεύγματά τους. «Κανείς δεν μπορεί να συλλάβει ποια θα ήταν η πορεία της πόλης μας αν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά. Πόσο διαφορετική θα ήταν η πόλη μας!».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας καταθέτει στεφάνι

Ο ίδιος ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους θεσσαλονικείς χριστιανούς που βοήθησαν τους εβραίους. «Ας κρατήσουμε τις πράξεις αλληλεγγύης ως φωτεινό παράδειγμα, ας μνημονεύουμε εκείνους και εκείνες που αψήφησαν τον κίνδυνο και έτειναν χείρα βοηθείας».

«Σήμερα η πόλη θυμάται και η πόλη ενεργεί», υπογράμμισε τέλος μιλώντας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος και λέγοντας ότι θα είναι ένας φάρος μνήμης.

«Θα αποδειχθεί ένα απτό σύμβολο του συνθήματος «ποτέ ξανά» και δεσμεύομαι ότι θα καταβάλλω κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την υλοποίηση του έργου που αποτελεί χρέος της γενιάς μου στο τόσο σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης μου».

Από τη θέση του πρόεδρου του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, ο Γιάννης Μπουτάρης τόνισε:

«Είμαστε υπεύθυνοι όλοι εμείς για το Ολοκαύτωμα αλλά όσο περνούν τα χρόνια η ντροπή για το έγκλημα μπορεί σβήσει. Το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα κρατήσει ζωντανή για τις επόμενες γενιές αυτή τη μνήμη. Αυτό είναι το καθήκον μας είτε ως απλοί πολίτες αυτής της πόλης η από οποιοδήποτε άλλο δημόσιο αξίωμα».

Ο Γιάννης Μπουτάρης, φορώντας την εβραϊκή κιπά, στην εκδήλωση – voria.gr

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα, Γιόσι Αμράνι, ο οποίος τόνισε στην ομιλία του ότι κανένα άλλος έθνος δεν έχει στοχοποιηθεί προκειμένου να εξουδετερωθεί επειδή θεωρήθηκε διαφορετικό.

«Πρέπει να το θυμόμαστε. Αυτό το Ολοκαύτωμα είναι τραγωδία. Μείναμε  με μνήμες, ούτε ούτε καν με πέτρες ή με τάφους παρά μόνο με στάχτες», δήλωσε.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να υπογραμμίσει την ευθύνη όλης της Ευρώπης για το έγκλημα που συντελέστηκε. Οπως δήλωσε, η ήπειρος χρεοκόπησε [ηθικά] καθώς κάποιοι συνεργάστηκαν με τους ναζί, κάποιοι πήραν τις περιουσίες, κάποιοι άρπαξαν τη γη και ακόμα δεν θέλουν να την επιστρέψουν».

«Είναι η τραγωδία της ανθρωπότητας, η αποτυχία του κόσμου, των θρησκειών, των φιλοσοφιών που δεν την αποτρέψουμε», σημείωσε τέλος και έκλεισε την ομιλία του διερωτώμενος αν είμαστε καλύτεροι από τότε…

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Σταύρος Καλαφάτης ο οποίος χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «ημέρα περισυλλογής». «Να μην ξεχνάμε ποτέ τον άδικο μαρτυρικό χαμό των αδελφών μας Εβραίων. Και εδώ η πόλη μας η Θεσσαλονίκη είχε το δικό της μερτικό. Δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι μαρτύρησαν και θανατώθηκαν στο φρικιαστικό Αουσβιτς. Υψιστη υποχρέωσή μας να τιμούμε τη μνήμη τους», τόνισε.

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ υπογράμμισε ότι τα «εγκλήματα [κατά των εβραίων] δεν συντελέστηκαν μόνο από καθεστώς των ναζί αλλά και από απλούς ανθρώπους που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνέβαλαν».

Οπως σημείωσε, για να μην βιώσουμε ξανά αντίστοιχες τραγωδίες, πρέπει να δώσουμε βάρος στην υπόμνηση, την ευαισθητοποίηση και την παραδοχή ότι η προστασία των δικαιωμάτων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Ο ίδιος επέστησε την προσοχή καθώς «η άνοδος του ρατσισμού και του αντισημιτισμού είναι πέρα για πέρα εμφανής» αναφερόμενος ακόμα στα θύματα και των σύγχρονων αντισημιτικών επιθέσεων. Εκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως η Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας κατά της διαστρέβλωσης της ιστορίας και της ανόδου του αντισημιτισμού.

Τέλος, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Αθηνά Αηδονά, δήλωσε: «Χρειάζεται επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση του ρατσισμού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...