Βρετανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν την επιθυμία ενός αιγύπτιου ιερέα για μεταθανάτια ζωή, καθώς αναπαρήγαγαν τη φωνή του με τη βοήθεια τεχνητών φωνητικών χορδών.
Ο ιερέας και γραφέας Νεσιαμούν έζησε στο ναό του Αμούν, στο συγκρότημα του Καρνάκ στις Θήβες της Αιγύπτου (το σημερινό Λούξορ), στη διάρκεια της πολιτικά ταραγμένης περιόδου του Φαραώ Ραμσή ΙΑ’ από το 1099 έως το 1069 π.Χ.
Πέθανε σε ηλικία περίπου 50 ετών, πιθανόν από αλλεργική αντίδραση όταν ένα έντομο τσίμπησε τη γλώσσα του. Ως την εποχή μας έφτασε αρκετά καλά διατηρημένη η μούμια του και μάλιστα με τη γλώσσα έξω από το στόμα, κάτι που συμφωνεί με την εκδοχή του φονικού τσιμπήματος.
Ερευνητές των πανεπιστημίων του Λονδίνου Royal Holloway και της Υόρκης, καθώς και του Μουσείου του Λιντς, όπου εκτίθεται ο Νεσιαμούν, σάρωσαν σε τομογράφο τη μούμια.
Με τις ακριβείς διαστάσεις της φωνητικής οδού του ιερέα (λάρυγγας, φάρυγγας, στοματική και ρινική κοιλότητα), παρήγαγαν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή ένα ομοίωμα της, καθώς και έναν ηλεκτρονικό λάρυγγα. Λόγω της διαδικασίας της μουμιοποίησης η υπερώρα είχε χαθεί και η γλώσσα ήταν αλλοιωμένη οπότε χρειάστηκε να τις αναπληρώσουν τεχνητά.
Ετσι, παρήγαγαν ένα συνθετικό ήχο που -υποτίθεται ότι- είναι όμοιος με τη φωνή του ιερέα. Είναι κάτι ανάμεσα σε «μπααα» και «μπεεε», μια φωνή λίγο πιο ψηλή από αυτή του μέσου άνδρα σήμερα.
Ακούστε την αναπαραγωγή της φωνής του Νεσιαμούν
Είναι η πρώτη φορά που αναπαράγεται εν μέρει η φωνή ενός νεκρού μέσω τεχνητών μέσων. Στο μέλλον, οι επιστήμονες ελπίζουν να αναπαράγουν, με τη βοήθεια υπολογιστή, ολόκληρες φράσεις του Νεσιαμούν.
«Η τεχνολογία αναδημιουργίας φωνής μας έδωσε τη μοναδική ευκαιρία να ακούσουμε τον ήχο της φωνής κάποιου που είναι εδώ και καιρό νεκρός. Ηταν εκφρασμένη επιθυμία του Νεσιαμούν να ακουστεί στη μετά θάνατο ζωή. Στην πραγματικότητα ήταν κάτι γραμμένο πάνω στο φέρετρό του», δήλωσε η καθηγήτρια αρχαιολογίας Τζόαν Φλέτσερ του Πανεπιστημίου της Υόρκης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News