178
Πρόσφατη φωτογραφία του Νικολά Σαρκοζί: ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας θα δικαστεί για διαφθορά, όπως αποφάσισε η Δικαιοσύνη της πατρίδας του | EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Γαλλία: ο Σαρκοζί στο σκαμνί για διαφθορά

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2020, 20:55
Πρόσφατη φωτογραφία του Νικολά Σαρκοζί: ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας θα δικαστεί για διαφθορά, όπως αποφάσισε η Δικαιοσύνη της πατρίδας του
| EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Γαλλία: ο Σαρκοζί στο σκαμνί για διαφθορά

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2020, 20:55

Ενας πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας θα δικαστεί για διαφθορά: η δίκη του Νικολά Σαρκοζί για τη λεγόμενη υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων θα αρχίσει στις 5 Οκτωβρίου, όπως αποφάσισε την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου το Ποινικό Δικαστήριο των Παρισίων.

Ο Σαρκοζί κατηγορείται ότι επιχείρησε στις αρχές του 2014, μέσω του δικηγόρου του Τιερί Ερζόγκ, να αποσπάσει απόρρητες πληροφορίες από τον Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ανώτερο δικαστικό εκείνη την εποχή, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που τον αφορούσε, με αντάλλαγμα μια ευμενή μετάθεση του Αζιμπέρ στο Μονακό.

Η δίκη για «διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής» του Σαρκοζί, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός του γαλλικού κράτους από το 2007 έως το 2012, θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 22 Οκτωβρίου έπειτα από μία ενδιάμεση ακρόαση που ορίστηκε για τις 17 Ιουνίου 2020.

Πριν από τον Σαρκοζί, ένας άλλος πολιτικός διατελέσας πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο μακαρίτης Ζακ Σιράκ, αντιμετώπισε επίσης προβλήματα με τη Δικαιοσύνη: το 2011 ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που καταδικάστηκε για «υπεξαίρεση δημοσίων πόρων» και «κατάχρηση της εμπιστοσύνης». Η υπόθεση αφορούσε παλιές «αμαρτίες» του, όταν ακόμη ήταν δήμαρχος Παρισίων, τη δεκαετία του 1990.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...