Από τη μία έχουμε τον Αλέξη Τσίπρα που ξεκαθαρίζει (εδώ) ότι «η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει» και άρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να συναινέσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε αυτός να ισχύσει αμέσως από τις επόμενες εκλογές. Και από την άλλη έχουμε τη Φώφη Γεννηματά που διαμηνύει ότι δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητη η συμφωνία του Κινήματος Αλλαγής στην πρόταση του νέου εκλογικού νόμου που θα φέρουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μέσα στις επόμενες 20 μέρες. Πού οδηγούμαστε; Στις «δίδυμες εκλογές» με τις οποίες έχει προειδοποιήσει ο Πρωθυπουργός, καθώς οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με σύστημα απλής αναλογικής και κυβέρνηση είναι απίθανο να υπάρξει.
Το δεδομένο των διπλών εκλογών, όμως, οδηγεί και στο σενάριο ότι κάλπες μπορούν να στηθούν όποτε το κρίνει πολιτικά επωφελές ο κ. Μητσοτάκης, όχι απαραίτητα στο τέλος της τετραετίας, όπως συνηθίζει να λέει. Αυτό το σενάριο θα πρέπει πλέον να το έχουμε στο νου μας, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.
Διότι δεν είναι μόνο ο κ. Τσίπρας που επιμένει να μην προσφέρει συναίνεση στο αίτημα της κυβέρνησης να υπάρξει ένας νόμος που θα εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα στη χώρα. Είναι και η κυρία Γεννηματά που εμφανίζεται κατ’ αρχάς αιφνιδιασμένη από τον προγραμματισμό του κ. Μητσοτάκη —πρώτα εκλογικός νόμος και μετά πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας— και, κατά δεύτερον, έτοιμη να μη στηρίξει ένα σύστημα που θα την εμφανίζει ως συνοδοιπόρο, «τροχονόμο» όπως λένε χαρακτηριστικά στη Χαριλάου Τρικούπη, της ΝΔ.
Είναι χαρακτηριστικά αυτά που γράφει στο ρεπορτάζ του για «Το Βήμα της Κυριακής», ο πάντα καλά ενημερωμένος Δημήτρης Χόνδρος: το Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη φροντίσει να στείλει διπλό μήνυμα στο Μαξίμου ότι, πρώτον, η εκλογή του νέου ΠτΔ και η ψήφιση του νόμου που θα αντικαταστήσει την απλή αναλογική δεν πάνε πακέτο, άρα δεν πρόκειται να υπάρξει συναίνεση-πακέτο και ότι, δεύτερον, η διάθεση για συναίνεση στην αλλαγή του εκλογικού νόμου εξαρτάται από το αν το κυβερνητικό επιτελείο θελήσει να λάβει υπόψη του τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η κυρία Γεννηματά, κάτι που, όπως εκτιμούν, δεν προκύπτει από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού.
Ως προς τον εκλογικό νόμο, ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα είναι κοντά σε αυτήν που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής. Φαίνεται όμως ότι οι αριθμοί «δεν βγαίνουν».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο «Βήμα της Κυριακής», η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει έναν νόμο που θα δίνει το δικαίωμα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης στο πρώτο κόμμα, εφόσον συγκεντρώσει ποσοστό 38%-39%, πριμοδοτώντας το με μπόνους 40-50 εδρών. Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής προβλέπει ανώτατο όριο μπόνους εδρών τις 35, ώστε το πρώτο κόμμα να έχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης στην περίπτωση που ξεπεράσει το 40%.
Οι δύο προτάσεις, σε πρώτη ανάγνωση, δεν δείχνουν να διαφέρουν σημαντικά. Ωστόσο, στην πρώτη περίπτωση θα έχουμε έναν νόμο που θα ευνοεί, όπως εκτιμά η Χαριλάου Τρικούπη, τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις ενώ στη δεύτερη δίνεται ρόλος στο τρίτο κόμμα.
Το μήνυμα που εκπέμπεται από το επιτελείο της κυρίας Γεννηματά είναι σαφές: «Δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να γίνουμε τροχονόμοι του κ. Μητσοτάκη και να διευκολύνουμε την αυτοδυναμία του. Αντιθέτως, αν προχωρήσει μόνος του, έχουμε κάθε λόγο μετά τις εκλογές που θα γίνουν με την απλή αναλογική να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο σχηματισμού κυβέρνησης».
Οπως επισημαίνεται, όμως, αυτό το μήνυμα κρύβει ένα πρόβλημα για το Κίνημα Αλλαγής: το φέρνει σε μια τροχιά σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν ενθουσιάζει πολλούς εντός των τάξεων του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News