176
Φωτογραφία από το εσωτερικό της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη | Reuters

Ουάσινγκτον: Αμερικανοί φύγετε τώρα όλοι από το Ιράκ

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2020, 11:40
Φωτογραφία από το εσωτερικό της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη
|Reuters

Ουάσινγκτον: Αμερικανοί φύγετε τώρα όλοι από το Ιράκ

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2020, 11:40

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις μετά τον θάνατο του ισχυρού ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από αμερικανικά πυρά στη Βαγδάτη.

Η αμερικανική πρεσβεία στην ιρακινή πρωτεύουσα, η οποία την Τρίτη έγινε στόχος βίαιων διαμαρτυριών και επιθέσεων από φιλοϊρανούς (φωτογραφία κάτω), κάλεσε όλους τους αμερικανούς υπηκόους «να εγκαταλείψουν αμέσως» το Ιράκ.

Τους υποδεικνύει μάλιστα να επιλέξουν να αποχωρήσουν  αεροπορικώς, εφόσον αυτό είναι εφικτό, σε διαφορετική περίπτωση δια της χερσαίας οδού προς άλλες γειτονικές χώρες.

Οι κύριες μεθοριακές διαβάσεις του Ιράκ οδηγούν ωστόσο προς το Ιράν και την εμπόλεμη Συρία, οπότε ως έξοδοι διαφυγής απομένουν τα σημεία διέλευσης προς τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, η γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν, διαβεβαίωσε ότι προτεραιότητα του Παρισιού μετά τον φόνο του επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς και αρχιτέκτονα της αυξανόμενης στρατιωτικής επιρροής της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή υποστράτηγου, Κασέμ Σουλεϊμανί, είναι η διαφύλαξη της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή.

«Αυτό που συμβαίνει, είναι αυτό που φοβόμασταν: η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν αυξάνεται», δήλωσε η γαλλίδα υπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL .

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...