Ενας μοναχικός εξερευνητής είναι λιγότερο από 800 χιλιόμετρα μακριά από το να ολοκληρώσει το μεγαλύτερο ταξίδι στην Ανταρκτική χωρίς εξωτερική βοήθεια και μιας και ήταν στον δρόμο του, σκαρφάλωσε και στο υψηλότερο παγοκάλυμμα της περιοχής.
Οσο ο υπόλοιπος κόσμος μετρούσε αντίστροφα για τον καινούριο χρόνο, ο Τζεφ Γουίλσον μετρούσε 769 χιλιόμετρα μακριά από τον προορισμό του, την ρώσικη βάση Νοβολαζαρέβσκαγια, από όπου και είχε ξεκινήσει το ταξίδι του.
Ο ίδιος θα ομολογήσει πως ήταν τυχερός να βρίσκεται σε αυτή τη θέση, καθώς πριν λίγες ημέρες το ταξίδι του παραλίγο να τελειώσει απρόσμενα. Ο άνεμος του «πήρε» τον high tech χαρταετό που χρησιμοποιεί για να ρυμουλκεί τον εαυτό του και τα γεμάτα προμήθειες έλκυθρά του, αλλά οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές και τον πρόλαβε.
«Ολη μέρα ξανασκέφτομαι εκείνη τη συγκυρία, ήταν ένα λάθος που έκανα λόγω κόπωσης και πολύ εύκολα θα μπορούσα να το είχα πληρώσει πολύ ακριβά», γράφει στο blog του ο 49χρονος κτηνίατρος από την Αυστραλία.
Ο δόκτωρ Γουίλσον ξεκίνησε την περιπέτεια του από την ρωσική βάση και συνέχισε στην Κουίν Μάουντ Λαντ, μια έκταση χιονιού και πάγου που ανήκει στην Νορβηγία. Επειτα, έφτασε στον Απροσέγγιστο Πόλο, ένα σημείο ελεγχόμενο από τους Ρώσους στο οποίο υπάρχει μια προτομή του Λένιν και ονομάστηκε έτσι γιατί όταν ανακαλύφθηκε θεωρούνταν το πιο απομακρυσμένο σημείο στην Ανταρκτική. Από εκεί, ανέβηκε στον μεγαλύτερο τρούλο πάγου στο ανταρκτικό πλατό, που έχει υψόμετρο 4.093 μέτρα και οι θερμοκρασίες πέφτουν μέχρι και τους -90 βαθμούς Κελσίου.
Μετά την ανάβαση έγραψε: «Ημουν κάπως κατάπληκτος από το τεράστιο μέγεθος του ταξιδιού ως τώρα και τις απίστευτες δυσκολίες του και δεν έχω συνειδητοποιήσει πλήρως τη σημασία του για την αυστραλιανή ιστορία της εξερεύνησης των δύο πόλων»
Την αποστολή υποστηρίζει οικονομικά η εύπορη οικογένεια Χόρντερν, που είχε επίσης χρηματοδοτήσει την εξερεύνηση του σερ Ντάγκλας Μόσον στην Ανταρκτική (1911-14), με τον όρο να «γυρίσει πίσω ζωντανός». Εναν αιώνα αργότερα, ο Σαμ Χόρντερν, που είναι παραγωγός ταινιών, συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση.
Ο δόκτωρ Γουίλσον είχε δηλώσει πως η ιστορία του Μόσον του έδωσε κίνητρο. «Το να γνωρίζεις τον πόνο που πέρασε ο Μόσον σου δίνει τη δυνατότητα να τιθασεύεις τον δικό σου πόνο. Στην επιστροφή του, τα πόδια του ξεφλούδισαν και όλοι οι φίλοι του πέθαναν».
Ευτυχώς για τον Αυστραλό, η ζωή του δεν διατρέχει τόσο μεγάλο κίνδυνο, καθώς διαθέτει δορυφορική πλοήγηση και οι χορηγοί του έχουν υποσχεθεί να στηρίξουν οποιαδήποτε αναζήτηση ή επιχείρηση διάσωσης, ενώ υπάρχει διαθέσιμο και ένα ρωσικό αεροσκάφος, για κάθε περίπτωση.
Σύμφωνα με τους Times, αν καταφέρει να ολοκληρώσει το ταξίδι του, τότε θα έχει καλύψει απόσταση 4.800 χιλιομέτρων και, παρότι ένα τεχνικό πρόβλημα τον ανάγκασε να κάνει μια παράκαμψη, θα έχει και πάλι κάνει το μεγαλύτερο μοναχικό ταξίδι στον πάγο στην ιστορία.
Ο δόκτωρ Γουίλσον τριμάρει νεκρό δέρμα από τα χέρια του, ράβει και πάλι τα γάντια του και εξετάζει τα έλκηθρα του, που έχουν αρχίσει να φθείρονται και γράφει: «Η σιγή είναι εκκωφαντική, τα έλκηθρα είναι έτοιμα και στραμμένα προς την πατρίδα, τώρα περιμένω τον καινούριο άνεμο που, σίγουρα, θα έρθει».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News