Υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει να τζογάρουν στον ιππόδρομο. Αλλοι παίζουν τα λεφτά τους σε σκυλιά που τρέχουν κάπου στην Αυστραλία και βάζουν ξυπνητήρι για να παροτρύνουν τον δρομέα τους. Και κάποιοι άλλοι στοιχηματίζουν σε εικονικούς αγώνες ποδοσφαίρου. Ο καθείς με τα γούστα του. Εγώ συμμετείχα σε ομαδικό στοίχημα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εβαλα τα δέκα ευρώ μου πάνω σε όνομα γυναίκας. Δεν θα σας πω όμως σε ποια.
Βέβαια η υπόθεση της προεδρικής εκλογής δεν προσφέρεται μόνο για τζόγο. Τζογάρουν εκείνοι που κουράζονται όταν σκέφτονται, αυτοί που διστάζουν μπροστά στον μόχθο του γρίφου. Προσωπικά αν ήμουν Μητσοτάκης θα το διασκέδαζα περισσότερο, όσο και αν πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα. Θα εμφανιζόμουν, ας πούμε, δημοσίως να μαδάω μία μαργαρίτα. Ομως μισό λεπτό. Οταν ο Πρωθυπουργός λέει ότι οι πιθανότητες για το φύλο του επόμενου Προέδρου είναι 50-50, μοιάζει με κάποιον που, πράγματι, μαδάει τη μαργαρίτα.
Εννοείται ότι το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου δεν παίζει κανένα ρόλο για την καθημερινότητα των πολιτών. Ωστόσο η επιλογή του έχει ένα κάποιο ενδιαφέρον για τη διαμόρφωση πολιτικών συσχετισμών, αποτυπώνει δείγμα προθέσεων και αντιλήψεων του Πρωθυπουργού και, φυσικά, προκαλεί όλους εμάς που παίζουμε στοιχήματα με αυτά τα πράγματα. Ας πούμε ότι είμαστε παιδάκια που προσπαθούμε να συνθέσουμε παζλ ή ηλικιωμένοι που ρίχνουν πασιέντζα.
Εχουμε και λέμε, με βάση τα όσα γνωρίζουμε ως τώρα.
Πρώτο στοιχείο. Το φύλο του Προέδρου είναι στο 50-50. Η μαργαρίτα που λέγαμε. Αν αυτή η δήλωση περιέχει αλήθεια (και γιατί να μην περιέχει;), τότε ο Πρωθυπουργός έχει καταλήξει τουλάχιστον σε δύο υποψηφίους διαφορετικού φύλου. Θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι, ισομερώς καταμερισμένοι ανάμεσα στα δύο φύλα; Μάλλον όχι, διότι έτσι η αρχή του 50-50 καθίσταται μη δεσμευτική. Είναι λογικό, λοιπόν, να υποθέσουμε ότι υπάρχει μία short list που αποτελείται μόνο από δύο άτομα. Εκτός και αν ο Μητσοτάκης μας κάνει πλάκα και μας λέει με άλλο τρόπο το προφανές: ο επόμενος Πρόεδρος θα είναι ή άνδρας ή γυναίκα, δεν υπάρχει και κάτι άλλο. Δεν πιστεύω ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Διαλέγω την εκδοχή με τα δύο άτομα.
Δεύτερο στοιχείο. Ο Μητσοτάκης είπε ότι η πρόταση του θα είναι ένα πρόσωπο το οποίο θα υποχρεώσει τα άλλα κόμματα να αιτιολογήσουν την απόρριψη της υποψηφιότητας. Προσοχή: δεν μίλησε γενικά για την αντιπολίτευση, κάτι που θα μπορούσε να περιορίσει το πλαίσιο των αντιδράσεων σε ένα κόμμα, ας πούμε στον ΣΥΡΙΖΑ με υποψηφιότητα Δαμανάκη. Αυτή η δήλωση μας οδηγεί προς μία υποψηφιότητα υπερκομματικού χαρακτήρα και αποδυναμώνει σημαντικά το ενδεχόμενο παραμονής του Προκόπη Παυλόπουλου, τον οποίο απορρίπτει το ΚΙΝΑΛ χωρίς δεύτερη συζήτηση. Φαίνεται άλλωστε ότι η κυβέρνηση θα προτείνει προς το ΚΙΝΑΛ μία συμφωνία «πακέτο» για εκλογικό νόμο και Πρόεδρο. Αλλωστε το ΚΙΝΑΛ θέλει να προσεταιριστεί ο Μητσοτάκης, δεν έχει κανένα λόγο, πέρα από μία επίφαση συναίνεσης, να πάει με τα νερά του ΣΥΡΙΖΑ.
Τρίτο στοιχείο. Τα περί πολιτικού προσώπου είναι δημοσιογραφικό συμπέρασμα. Δεν προκύπτουν από συνομιλητές του Πρωθυπουργού. Μάλιστα ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει εκφράσει σε συνομιλητές του την άποψη ότι ακόμα και ένα μη πολιτικό πρόσωπο μπορεί να χειριστεί με ευχέρεια κρίσιμες καταστάσεις και λεπτές ισορροπίες, όπως ας πούμε οι διερευνητικές εντολές μετά από εκλογές με απλή αναλογική. Τα περί εθνικών θεμάτων είναι και αυτά διαχειρίσιμα από ένα συγκροτημένο πρόσωπο, μιλάμε για μία πάγια εθνική γραμμή όχι για ανώτερα μαθηματικά.
Τέταρτο στοιχείο. Ο Προκόπης Παυλόπουλος. Η επανεκλογή του δεν θα προκαλούσε αναταράξεις στη ΝΔ, θα κάλυπτε τα συναινετικά προσχήματα και θα ικανοποιούσε τη διάθεση της κοινής γνώμης όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Θα έδειχνε από τη μία «μεγαθυμία», αλλά από την άλλη θα επιβεβαίωνε τον Τσίπρα και θα έκοβε τις γέφυρες με το ΚΙΝΑΛ. Επίσης αν ήταν στις προθέσεις του Μητσοτάκη η ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου, το σίριαλ δεν θα τραβούσε τόσο. Επίσης οι δηλώσεις του Μητσοτάκη μας δείχνουν ότι ψάχνει καινούργιο πρόσωπο.
Συμπέρασμα; Δεν είναι ασφαλές να βγει κάποιο συμπέρασμα καθώς μία κουβέντα ακούς και αλλάζουν τα δεδομένα. Ωστόσο αν ο Μητσοτάκης εννοεί κατά λέξη αυτά που δηλώνει, τότε δεν πρέπει να αποκλείσουμε μία έκπληξη με μη πολιτικό πρόσωπο που θα μας αφήσει με ανοιχτό στόμα. Τώρα αν το στόμα ανοίξει από χασμουρητό ή από ενθουσιασμό, μένει να το διαπιστώσουμε σε λίγες εβδομάδες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News