339
Στρατιώτης των κυβερνητικών δυνάμεων του Φαγέζ αλ Σαράζ, ανατολικά της Τρίπολης | REUTERS

Λιβύη: Μέγιστη αυτοσυγκράτηση από όλους ζητούν Γαλλία και Αίγυπτος

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2019, 14:49
Στρατιώτης των κυβερνητικών δυνάμεων του Φαγέζ αλ Σαράζ, ανατολικά της Τρίπολης
|REUTERS

Λιβύη: Μέγιστη αυτοσυγκράτηση από όλους ζητούν Γαλλία και Αίγυπτος

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2019, 14:49

Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης είναι αντίθετο στο νομοσχέδιο για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, λόγω του κινδύνου γενίκευσης της σύρραξης.

Σε δηλώσεις που έκανε έπειτα από συνομιλίες του με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Ουνάλ Τσεβικιόζ, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε πως το κόμμα του είναι αντίθετο σε μια τέτοια κίνηση.

«Πιστεύουμε πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διπλωματία μάλλον, παρά να γίνουμε ένα μέρος σ’ έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων. Αυτό που γίνεται είναι προετοιμασίες για να επιδεινωθεί η σημερινή κατάσταση και επισημάναμε στον υπουργό πως αυτό δεν είναι σωστό» δήλωσε ο Τσεβικιόζ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα επιδιώξει κοινοβουλευτική συναίνεση για την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη έπειτα από αίτημα για υποστήριξη που διατύπωσε η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Φαγέζ αλ Σαράζ.

Στο μεταξύ, οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι συζήτησαν για «τους κινδύνους μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης» στη Λιβύη και ζήτησαν από «το σύνολο των διεθνών και τοπικών, στη Λιβύη, παραγόντων, τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Οι δύο πρόεδροι «εξέφρασαν τη βούλησή τους να βρεθεί μια πολιτική συμφωνία μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών ώστε να αποκατασταθεί η ενότητα και η πλήρης κυριαρχία της Λιβύης», αναφέρεται ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

Αναφέρθηκαν ακόμα, στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και «εκτιμούν πως η συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών τους είναι αντίθετο στο Δίκαιο της θάλασσας», ενώ «συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για το θέμα αυτό».

Ο Αλ Σίσι τόνισε ότι «η στάση του Καΐρου για την κρίση στη Λιβύη είναι σαφής, καθώς εστιάζεται στην αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Λιβύη, στη στήριξη των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στη διακοπή της παράνομης ξένης παρέμβασης στις εγχώριες υποθέσεις της Λιβύης».

Οπως αναφέρει το Aljazeera, οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη στηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τη Ρωσία, ενώ η κυβέρνηση της Τρίπολης, από την Τουρκία και την Ιταλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...