444
Ντόναλντ Τραμπ και Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα συναντηθούν στον Λευκό Οίκο, θα τα ξαναπούν στο Νταβός | Reuters/CreativeProtagon

Και δεύτερο ραντεβού Τραμπ – Μητσοτάκη τον Ιανουάριο

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2019, 09:12
Ντόναλντ Τραμπ και Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα συναντηθούν στον Λευκό Οίκο, θα τα ξαναπούν στο Νταβός
|Reuters/CreativeProtagon

Και δεύτερο ραντεβού Τραμπ – Μητσοτάκη τον Ιανουάριο

Protagon Team Protagon Team 31 Δεκεμβρίου 2019, 09:12

Οχι μία, όπως έχει προγραμματιστεί με την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αλλά δύο φορές μέσα σε λίγες ημέρες αναμένεται να έχουν συναντήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ως γνωστόν ο κ. Μητσοτάκης αναχωρεί για τις ΗΠΑ με πρώτο προορισμό τη Φλόριντα, όπου θα παραστεί στη τελετή των Θεοφανίων στο Τάρπον Σπρινγκς, έδρα μίας από τις μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες στην άλλη ακτή του Ατλαντικού. Ο συμβολισμός είναι ξεχωριστός –τελευταίος Πρωθυπουργός που είχε επισκεφθεί την περιοχή ήταν, πριν από σχεδόν έναν αιώνα, ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Στις 7 Ιανουαρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο για μια πολύ σημαντική συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ εν μέσω τουρκικών προκλήσεων και κρίσης με τη Λιβύη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Χασαπόπουλου στα «Νέα», στην ατζέντα των συνομιλιών Τραμπ – Μητσοτάκη είναι μια ευρεία γκάμα θεμάτων.

Η αµερικανική πλευρά αναμένεται να θέσει τη συνεργασία µε τη χώρα µας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την «ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών», µε σαφή προτροπή µη αξιοποίησης κινεζικής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στο δίκτυο 5G, ενώ η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να εξαιρεθούν γεωργικά προϊόντα από τους δασμούς. Οσον αφορά την προμήθεια αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 θα γίνει συζήτηση για την αγορά τους όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες στην Ελλάδα.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση ελληνικής και αμερικανικής αντιπροσωπείας. Σε αυτήν θα συµµετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, Εθνικής Αµυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, Παιδείας Νίκη Κεραµέως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Την επομένη της συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ, στις 8 Ιανουαρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί µε τα µέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, όπου πάλι θα θέσει τα εθνικά μας θέματα, και έπειτα θα συναντηθεί µε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών και άνθρωπο-κλειδί στη δίωξη του Τραμπ, Νάνσι Πελόζι. Ακολουθεί γεύµα µε εκπροσώπους της Οµογένειας και το βράδυ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Ποµπέο διοργανώνουν δείπνο στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ προς τιµήν του κ. Μητσοτάκη, στο οποίο έχουν προσκαλέσει περίπου 300 προσωπικότητες από τον χώρο των επιχειρήσεων (ανάμεσά τους και λομπίστες), εκπροσώπους της πολιτικής καθώς και του ακαδηµαϊκού κόσµου. Στο δείπνο αυτό θα συμμετάσχουν και όλοι οι υπουργοί που θα συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό στις ΗΠΑ. Στην Ουάσιγκτον εδρεύει το ΔΝΤ και βεβαίως ο Πρωθυπουργός θα έχει μια συνάντηση µε τη νέα επικεφαλής του Ταµείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα πάντα με «Τα Νέα», ο κ. Μητσοτάκης θα έχει μία ακόμα ευκαιρία για follow up με τον Ντόναλντ Τραμπ καθώς οι δυο τους αναμένεται να συναντηθούν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου ο αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε εφέτος να συμμετάσχει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...