873
O Γιάννης Αντετοκούνμπο εφορμά κατά των Λέικερς με αντίπαλο τον «Βασιλιά» Λεμπρόν Τζέιμς | Benny Sieu-USA TODAY Sports

Τώρα που «τα βάζει» και από μακριά…

Sportscaster Sportscaster 20 Δεκεμβρίου 2019, 12:31
O Γιάννης Αντετοκούνμπο εφορμά κατά των Λέικερς με αντίπαλο τον «Βασιλιά» Λεμπρόν Τζέιμς
|Benny Sieu-USA TODAY Sports

Τώρα που «τα βάζει» και από μακριά…

Sportscaster Sportscaster 20 Δεκεμβρίου 2019, 12:31

Ηταν το ντέρμπι κορυφής του ΝΒΑ. Η ομάδα με τις περισσότερες νίκες στην Ανατολή (Μπακς) υποδέχτηκε την πρώτη στη βαθμολογία της Δύσης (Λος Αντζελες Λέικερς). Παρασκευή ξημερώματα (στην Ελλάδα), σε παναμερικανική τηλεοπτική μετάδοση. Οι ΗΠΑ παρακολούθησαν, απ’ άκρη σ’ άκρη, τα «Ελάφια» του Αντετοκούνμπο να νικούν (111-104) και να κατακτούν το καλύτερο ρεκόρ σε ολόκληρο το πρωτάθλημα: 25-4, έναντι 24-4 των Λέικερς του Λεμπρόν Τζέιμς. Και τον Γιάννη να «οργιάζει» μπροστά στον «Βασιλιά», με ένα ρεσιτάλ αλλιώτικο από τα προηγούμενα.

Οι αντίπαλοί του θα πρέπει να τρόμαξαν πολύ. Διότι ο «Greek Freak», που ήταν, ανέκαθεν, ασταμάτητος μέσα στη ρακέτα, τώρα βάζει και τα μακρινά σουτ. Πέτυχε 5/8 τρίποντα – ρεκόρ καριέρας. Ακόμη και ο ίδιος εντυπωσιάστηκε από τον εαυτό του. Κάποια στιγμή στη διάρκεια της τρίτης περιόδου είδε τον Κάλντγουελ – Πόουπ να του κλείνει τον δρόμο προς το καλάθι. Εκανε στροφή, βγήκε στην περιφέρεια και… πυροβόλησε, ευστοχώντας στο πέμπτο του τρίποντο στο ματς. Το κοντινό πλάνο του τηλεσκηνοθέτη τον συνέλαβε να κάνει έναν μορφασμό έκπληξης.

Γιατί παραξενεύεται; Δουλεύει από καιρό πάνω στο μακρινό σουτ, που ήταν η «αχίλλειος πτέρνα» του, και τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να φαίνονται. Πλέον, δοκιμάζει σχεδόν τα διπλάσια σουτ πίσω από τη γραμμή των 7,25μ. σε σχέση με την περασμένη σεζόν, και έχει ανεβάσει το ποσοστό ευστοχίας του σχεδόν στο 35%. Εχει γίνει πιο επιθετικός, πιο απρόβλεπτος στις κινήσεις του, κι έχει προσθέσει στη φαρέτρα του περισσότερους τρόπους σκοραρίσματος. Στην έβδομη σεζόν του στο ΝΒΑ είναι, μέχρι στιγμής, καλύτερος κι από την περσινή (MVP) χρονιά του.

Διέλυσε κάθε αμυντικό πλάνο των Λέικερς και οδήγησε την ομάδα του στον θρίαμβο με ένα εμφατικό «double-double». Ολοκλήρωσε το παιχνίδι πετυχαίνοντας 34 πόντους (6/11 δίποντα, 5/8 τρίποντα, 7/10 βολές), ενώ κατέγραψε 11 ριμπάουντ, 7 ασίστ, ένα κλέψιμο, μια «τάπα» και τέσσερα λάθη σε 32 λεπτά συμμετοχής. Ηταν απολαυστικός. Κατάφερε να εκμεταλλευτεί κάθε… εκατοστό που του άφησαν ελεύθερο οι αντίπαλοί του. Στο τέλος ρωτήθηκε για την καταπληκτική του επίδοση στα τρίποντα, και απάντησε: «Θα συνεχίσω να σουτάρω. Για μένα δεν έχει καμία σημασία πόσα θα βάλω. Θα δουλεύω σκληρά. Κάποιες μέρες θα έχω μηδέν (τρίποντα) και κάποιες άλλες, πέντε. Ο προπονητής μου θέλει να σουτάρω».

Τα «Ελάφια» προηγήθηκαν έως και με 21 πόντους, και πήγαν στα αποδυτήρια για το ημίχρονο με 65-46. Οι Λέικερς αντέδρασαν μόνο στην τρίτη περίοδο, με τρομερή εμφάνιση του Ντέιβις, και προς το τέλος του αγώνα, όμως ο Αντετοκούνμπο δεν τους άφησε πολλά περιθώρια. Ο Τζορτζ Χιλ με 21 πόντους, ο Κρις Μίντλετον με 15 και ο Ουέσλι Μάθιους με 13, ακολούθησαν τον Γιάννη σε απόδοση, ενώ για τους Λέικερς, ο Αντονι Ντέιβις σκόραρε 36 πόντους, ο Λεμπρόν Τζέιμς 21 (συν 12 ριμπάουντ και 11 ασίστ), και ο Ντάνι Γκριν 21.

Για μια ακόμη φορά ο «Greek Freak» σκόρπισε τον τρόμο στο παρκέ. Αμέσως μετά εμφανίστηκε ο σεμνός, αξιαγάπητος νεαρός που συμπαθούν και οι αντίπαλοί του. Τον ρώτησαν, πώς βρίσκει διαρκώς νέα κίνητρα, ώστε να πραγματοποιεί τέτοιες εμφανίσεις. Κι εκείνος τους άφησε, πάλι, με το στόμα ανοιχτό, με την ταπεινοφροσύνη του: «Οταν κερδίζεις 60 παιχνίδια και αναδεικνύεσαι MVP είναι δύσκολο. Αναρωτιέσαι τι ακολουθεί. Στο τέλος της ημέρας, όμως, τόσο εγώ όσο και η οικογένειά μου συνειδητοποιούμε ότι θεωρητικά δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ. Δεν ήμουν το Νο1 στο ΝΒΑ Draft, ο AD (Αντονι Ντέιβις) ήταν. Ο Λεμπρόν ήταν. Δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ και να τα βάζω με αυτά τα δύο τέρατα».

Δεν ‘πα να λέει ο Γιάννης… Στο Twitter, το βιντεάκι του Bleacher Report, που δείχνει τον Λεμπρόν Τζέιμς να βγαίνει νοκ-άουτ από το χτύπημα του έλληνα σούπερ-σταρ, ως άλλος Ρόμπιν Λόπεζ, έγινε viral. Κι όλα τα μπασκετικά media στις ΗΠΑ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη νέα του επίδειξη δύναμης μπροστά στον «Βασιλιά», που έμοιαζε ανήμπορος να σώσει την ομάδα του από τα… αγριεμένα «Ελάφια».

Giannis και Λεμπρόν αγκαλιάζονται μετά τον αγώνα (Benny Sieu-USA TODAY Sports)

Κρίμα που δεν έπαιξαν καθόλου, ο Θανάσης (με τους Μπακς) και ο Κώστας Αντετοκούνμπο (με τους Λέικερς). Θα ήταν φοβερό, τα τρία αδέλφια να συναντηθούν για πρώτη φορά στον ίδιο αγώνα του ΝΒΑ. Πριν από το ματς ο Γιάννης τους πήρε μια μεγάλη αγκαλιά, έπειτα από έναν σύντομο διάλογο που είχαν. Και στο τέλος, παρατάχθηκαν και οι τρεις στο παρκέ για να μοιραστούν με το κοινό μια υπέροχη οικογενειακή στιγμή, ανταλλάσσοντας φανέλες. Ο Γιάννης κρατούσε τη φανέλα του Θανάση, ο Θανάσης του Κώστα, και ο Κώστας του Γιάννη.

«Πέρασα ωραία με τον μικρό μου αδελφό (τον Κώστα). Του είπα ότι αυτό που ζούμε, είναι μοναδικό. Δεν πρέπει να το παίρνουμε ως δεδομένο, το ότι τρία αδέλφια συμμετέχουν στο ίδιο παιχνίδι. Είμαστε ευλογημένοι, και πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για να είμαστε αποτελεσματικοί. Είμαι χαρούμενος που πέρασα χρόνο μαζί του», σχολίασε ο πιο διάσημος από τους Antetokounbros.

Οπως όλα δείχνουν, λίαν συντόμως θα γίνουν τέσσερις οι Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ. Προ ημερών, το ίδιο βράδυ που ο Γιάννης πετύχαινε 37 πόντους κόντρα στους Μέμφις Γκρίζλις, ο Αλεξ σκόραρε 35 στον αγώνα του σχολείου του (Dominican) εναντίον του The Prairie School. Η Μιλγουόκι Τζέρναλ κάλεσε τους αναγνώστες της να παρατηρήσουν πόσο πολύ μοιάζει ο μικρός, στον διασκελισμό, το άλμα και τη δύναμη, με τον μεγάλο του αδελφό. Είναι πρωτοφανής περίπτωση στα χρονικά του μπάσκετ, αυτή η οικογένεια. Το γονίδιο; Τι άλλο;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...